In samenwerking met
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkom je dat je bij uitval in de financiële problemen komt. Maar wat iemand nodig heeft om bij arbeidsongeschiktheid financieel een comfortabel leven te blijven leiden, is voor iedereen anders. Want jouw situatie is niet die van je buurvrouw. Hoe zorg je er dan voor dat je arbeidsongeschiktheidsverzekering aan jouw wensen en behoeften voldoet? In dit artikel vertellen we aan welke knoppen je als ondernemer kunt draaien.

Inhoudsopgave

Een AOV hoeft niet duur te zijn en is onmisbaar in tijden dat het tegen zit. Wat betaal je nou echt voor een AOV? Bereken je AOV premie.

1. Eindleeftijd

Het eerste wat je voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bepaalt is de eindleeftijd. Ofwel: tot welke leeftijd wil je bij arbeidsongeschiktheid een uitkering kunnen ontvangen? De meest ondernemers kiezen voor een eindleeftijd die dicht bij hun AOW-leeftijd ligt. Ze zijn dan verzekerd van inkomen tot ze hun AOW krijgen. 

Toch is dit niet voor iedereen de beste keuze. Ben jij van plan om vervroegd met pensioen te gaan en heb je daarvoor al geld opzij gezet? Dan kun je ervoor kiezen om de eindleeftijd te verlagen. Je betaalt dan minder premie. Heb je de periode van vroegpensioen naar de AOW-leeftijd financieel nog niet rond? Dan kun je er ook voor kiezen om jouw eindleeftijd op een later moment te verlagen. 

2. Beroep

Ook je beroep drukt een belangrijke stempel op jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering. De kans dat jij arbeidsongeschikt uitvalt, is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert. Zo is de kans op fysieke slijtage groter bij een stratenmaker dan bij iemand die een webshop runt. Hoe kleiner het risico, hoe gunstiger de premie. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde werkzaamheden niet meer zelf uit te voeren om het risico te verlagen.  

3. Verzekerde som

Wat je ook zelf in de hand hebt, is de hoogte van de verzekerde som. Dit is het bedrag dat je bij volledige arbeidsongeschiktheid uitgekeerd krijgt. Wij adviseren ondernemers vaak 80 tot 90 procent van hun inkomen te verzekeren. Maar in sommige gevallen kun je ook voor een lager bedrag kiezen; daarmee verlaag je je premie. Dat kan interessant zijn wanneer je al voldoende buffer hebt opgebouwd of ook met minder inkomen toe kunt. Kijk daarom goed naar jouw financiële situatie bij het bepalen van de verzekerde som. 

Let op: houd er rekening mee dat je bij een uitkering ook minder aftrekposten hebt. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op de zelfstandigenaftrek. Je krijgt daardoor netto minder op je rekening gestort. 

4. Eigen risicotermijn

Als laatste kun je het eigen risicotermijn aanpassen; ook wel ‘wachttijd’ genoemd. Dit is de periode direct na de ziekmelding bij een (huis)arts, waarin je nog géén uitkering ontvangt. Hoe lang deze is, bepaal je zelf. Daarbij geldt: hoe langer de periode, hoe lager de premie. Je moet er dan wel zeker van zijn dat je die periode financieel kunt overbruggen. Bijvoorbeeld met eigen spaargeld of door lid te zijn van een broodfonds.  

Neem je AOV regelmatig onder de loep

Heb je besloten om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Dan betekent dat helaas niet dat je vanaf nu achterover kunt leunen. Het is belangrijk dat je jouw AOV regelmatig onder de loep neemt. Verandert er zakelijk of privé iets in jouw situatie? Dan kan het zijn dat je de door jou gemaakte keuzes moet herzien. Je gaat bijvoorbeeld scheiden, verhoogt je hypotheek of gaat meer verdienen. Geef een wijziging daarom altijd zo snel mogelijk door aan je adviseur. Zo voorkom je dat je bij arbeidsongeschiktheid voor verrassingen komt te staan. 

Nu is hét moment om je voor te bereiden op de aankomende verplichte AOV. In praktijk is zelf verzekeren vaak goedkoper. Bereken snel je premie en check wat jouw voorwaarden zijn.

ABN AMRO Verzekeringen, partner van De Zaak

Ondernemen is risico’s durven nemen. Toch wil je grote (financiële) schade zoveel mogelijk voorkomen. ABN AMRO Verzekeringen helpt zzp’ers en mkb’ers daarbij. Als tussenpersoon voor zakelijk verzekeren vinden zij de juiste verzekeringsproducten bij de best passende verzekeraar. Zo past deze perfect bij jouw situatie en kun jij zorgeloos ondernemen.

Bekijk alle artikelen van ABN AMRO Verzekeringen >

Lees ook…
Arbeidsongeschiktheid, dat gebeurt mij echt niet! Veel ondernemers denken dit, maar de realiteit is helaas toch anders. Want wist jij dat 1 op de 4…
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan krijg je vanaf 2027 waarschijnlijk te maken met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Maar wat…
Veel zelfstandigen lopen grote financiële risico’s door het ontbreken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met de komst van een verplichte AOV…
Als ondernemer ben je (nog) niet verplicht om een financieel vangnet te creëren voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Maar zonder zo’n vangnet…