In samenwerking met
Het plan voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers ligt opnieuw onder vuur. Zowel het UWV als de Belastingdienst hebben bevestigd wat veel ondernemers al wisten: het voorstel is niet uitvoerbaar. Voor veel zzp’ers is dat een opluchting, omdat een verplichte verzekering volgens hen niet aansluit bij de realiteit van zelfstandig ondernemen en bovendien duur is. Maar wat is dan de oplossing om financiële problemen bij eventuele arbeidsongeschiktheid te voorkomen? In dit artikel geven we interessante alternatieven.

Inhoudsopgave

Wil je héél voordelig verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid? Lees de voordelen van de crowdsurance AOV en begrijp waarom duizenden ondernemers de laatste jaren zijn aangesloten. Tip: Regel je AOV dit jaar nog voor het wetsvoorstel van de verplichte AOV en bespaar.

Waarom een verplichte AOV?

De verplichte AOV werd in 2019 gelanceerd tijdens het pensioenakkoord. Vakbonden en werkgevers introduceerden het plan als alternatief nadat een verplicht pensioen voor zzp’ers onhaalbaar bleek. Het idee kreeg een plek in het regeerakkoord, ondanks signalen van uitvoeringsinstanties als het UWV en de Belastingdienst dat het voorstel niet uitvoerbaar is. Voor jou als ondernemer is het plan waarschijnlijk ook een doorn in het oog, en niet zonder reden.

Veel van de argumenten voor de verplichte AOV houden geen stand. Er wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat zzp’ers onvoldoende bijdragen aan sociale lasten. Dit is onjuist: via belastingafdrachten dragen zelfstandigen bij aan dezelfde pot als werknemers. Ook de angst dat arbeidsongeschikte zelfstandigen massaal in de bijstand belanden, blijkt niet onderbouwd door cijfers. Integendeel, zzp’ers zijn doorgaans veerkrachtig en zoeken zelf naar oplossingen zoals langer doorwerken.

Kortom, het wetsvoorstel lijkt een oplossing te bieden voor een probleem dat in de praktijk nauwelijks bestaat. Wat er wel staat, is een bureaucratisch ingewikkeld en duur plan dat zelfstandigen een keurslijf oplegt.

Zzp’ers willen keuzevrijheid

De verplichte AOV gaat voorbij aan wat zzp’ers écht nodig hebben: keuzevrijheid. Als zelfstandige wil je zelf kunnen bepalen hoe je jouw risico’s opvangt, zonder opgelegde regels die jouw ondernemerschap beperken. In plaats van de zoveelste mislukte poging om zzp’ers iets op te leggen, is het dus tijd om naar de zzp’ers zelf te luisteren, bijvoorbeeld naar de VZN: Wat werkt wél?

  1. Bewustwording vergroten: Maak zzp’ers duidelijk wat de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid zijn en welke opties ze hebben. Een eenvoudige rekentool kan hierbij helpen.
  1. Alternatieven stimuleren: Broodfondsen en crowdsurance zijn bewezen oplossingen die toegankelijker moeten worden. 
  1. Vrijwillige AOV voor startende ondernemers aantrekkelijk maken: Denk aan het verlengen van de termijn van 13 naar 52 weken voor het afsluiten van de vrijwillige verzekering via het UWV


Zzp’ers hebben geen behoefte aan een keurslijf, maar aan de vrijheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Geef hen de ruimte om te ondernemen, te innoveren en bij te dragen aan de economie. Een verplichte AOV? Dat is een ondoeltreffende oplossing die niet aansluit bij wat zowel zelfstandigen als de arbeidsmarkt écht nodig hebben.

Arbeidsongeschiktheid: een serieus risico voor ondernemers

Het feit dat de verplichte AOV tekortschiet, betekent niet dat arbeidsongeschiktheid geen reëel risico is. Als zelfstandige ben je niet automatisch beschermd tegen verlies van inkomen door ziekte of een ongeval. Daarom is het verstandig om na te denken over hoe je jezelf kunt beschermen. Hoe je dat doet, zou echter een keuze moeten zijn, niet een verplichting vinden instanties zoals UWV en de meeste zzp’ers.

Als je jong en gezond bent, kun je vaak voordelig een traditionele AOV afsluiten. Maar voor veel zelfstandigen zijn er betaalbare en flexibele alternatieven die beter aansluiten bij hun behoeften.

Alternatieven voor een verplichte AOV

Gelukkig hoef je als zelfstandige niet te wachten op een politieke oplossing of besluit. Er zijn al verschillende manieren om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Enkele populaire alternatieven:

  • Broodfondsen: In een broodfonds steun je samen met andere zzp’ers elkaar bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Het werkt goed voor de eerste twee jaar, maar vraagt actieve betrokkenheid van deelnemers.
  • Crowdsurance: Dit is een modern alternatief dat een schenkkring combineert met een groepsverzekering. Het biedt dekking voor zowel korte als langdurige uitval en is vaak goedkoper dan een traditionele AOV.


Door je te verdiepen in deze opties, kun je een oplossing vinden die past bij jouw budget en situatie.

Van een ongeluk tot een burn-out, ben jij goed verzekerd als je arbeidsongeschikt raakt? Zorg ervoor dat je niet zonder inkomen zit. Met een AOV in combinatie met crowdsurance kun je dit voorkomen én ook nog eens flink kosten besparen. Wil je meer weten? Lees de voordelen over deze unieke crowdsurance én verzekering ineen.

Sharepeople, partner van De Zaak

SharePeople is een coöperatie die zzp'ers ondersteunt bij arbeidsongeschiktheid door middel van persoonlijke begeleiding en financiële steun via crowdsurance. Hun leden profiteren van collectieve inkoopvoordelen en bouwen samen aan een sterke gemeenschap van wederzijdse steun.

Bekijk alle artikelen van sharepeople >

Lees ook…
Noodgedwongen je onderneming stopzetten? Het overkwam SharePeople-deelnemer Gerrit (43). Eind 2022 schakelde een milt-infarct hem van de ene op de…
Ondernemerschap zit vol onvoorziene gebeurtenissen. Maar wat als je door arbeidsongeschiktheid ineens niet meer kunt werken? Een goed financieel…