12 July 2019
in Video

Vreemde Vogel: Henk Buitjes (Solt)

Een echt verse garnaal is het lekkerste wat er is, vinden de vissers van Solt uit Groningen. Daarom begonnen zij een nieuw merk, waarmee ze garnalen vers, biologisch en duurzaam naar de consument brengen. "We willen een goede boterham verdienen, én zorgen dat de zee vol blijft met garnalen."

Vijf garnalenvissers uit Zoutkamp hebben een coöperatie opgericht: Solt. Ze vinden namelijk dat de meeste garnalen in de supermarkt niet smaken zoals een echt goede garnaal.

Dat komt omdat ze vol zitten met conserveringsmiddelen. Bovendien zijn ze meestal niet echt vers: ze worden gevangen in de Noordzee en gepeld in landen als Marokko, voordat ze teruggaan naar de Nederlandse consument.

Daarom pellen de vissers van Solt hun garnalen dichtbij huis. Dat gebeurt machinaal bij Kant in de thuishaven Lauwersoog. “Zo kunnen we dagverse producten leveren”, vertelt Solt-visser Henk Buitjes (60).

Buitjes komt uit een echte vissersfamilie. Hij is van de tiende generatie. “Ik wil graag dat mijn kinderen ook nog kunnen vissen”, zegt hij. “Daarom werken wij op een duurzame manier. We willen een goede boterham verdienen, én zorgen dat de zee vol blijft met garnalen.”

Hoe hij en zijn compagnons dat doen, vertelt hij in deze editie van Vreemde Vogel. Bekijk de reportage.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Vreemde Vogel

De Zaak is op zoek naar de meest vreemde, vieze en gekke ondernemers van Nederland. Ben of ken jij een ondernemer met een opvallend uniek bedrijf? Mail dan naar [email protected] De beste inzendingen zie je terug in onze video-reportages.

Lees ook…

“Verslaafd aan paardenmest”
Dove schoonmakers
Kamperen in de sneeuw?

Lees ook…