Een van uw medewerkers heeft lichamelijke klachten waarvoor hij zich meerdere malen per week moet laten behandelen en claimt dat hij het recht heeft om dit onder werktijd te doen, mét doorbetaling van loon. Klopt dat?

Deze vraag werd aan De Zaak Advies voorgelegd:
“Ik heb een fulltimer in dienst die al geruime tijd kampt met lichamelijke klachten. Hiervoor moet hij zich drie keer per week laten behandelen door een fysiotherapeut. Deze werknemer is van mening dat hij dit onder werktijd mag doen, met doorbetaling van het loon. De fysiotherapeut waar hij heen moet is in een andere plaats gevestigd, dus hij moet er een eind voor reizen. Het blijkt trouwens dat deze fysiotherapeut al vanaf zeven uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds praktijk houdt.”

“Kan ik van mijn werknemer verlangen dat hij zich buiten werktijd laat behandelen, of mag hij dat onder werktijd doen? En moet ik dan zijn loon doorbetalen?”

Antwoord van Niek Idema, adviseur bij De Zaak Advies
“Uw werknemer moet in principe gewoon uren opnemen als hij onder werktijd naar de fysiotherapeut wil gaan. In dit geval kan hij er kennelijk ook voor kiezen om zich buiten werktijd te laten behandelen, want de fysiotherapeut hanteert ruime openingstijden.”

“Een werknemer kan alleen kortdurend verlof met behoud van salaris opnemen als hij niet kan werken door bijzondere – persoonlijke – omstandigheden. Denk dan aan de geboorte van een kind waarvoor aangifte moet worden gedaan of het snel moeten treffen van maatregelen vanwege een kapotte waterleiding.”

“U zou kunnen overwegen de medewerker tegemoet te komen, want u heeft er ook baat bij dat hij herstelt. Als u zich hard opstelt en hem aan de regels wilt houden, bestaat de kans dat hij dwars gaat liggen en zich ziek meldt. Probeer de gulden middenweg te vinden. U zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat hij twee keer per week buiten werktijd, en één keer onder werktijd, zonder dat het hem uren kost, naar de fysiotherapeut gaat.”

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Lees ook:

“Loon doorbetalen bij ziekte niet altijd verplicht” »
Regels voor buitengewoon verlof »
“Moet ik de lunchpauze van mijn medewerkers doorbetalen?” »

 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.

Lees ook…