Moet ik de lunchpauze van mijn medewerkers doorbetalen?

17 oktober 2019
in Vraag

Advies van De Zaak

"Ik heb een aantal mensen in dienst, die, vanzelfsprekend, tussen de middag een broodje willen eten. Ben ik verplicht de lunchpauze door te betalen? En hoe lang mogen mensen eigenlijk pauze nemen?"
Moet ik de lunchpauze van mijn medewerkers doorbetalen?
  • Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak:

“Nee, je hoeft lunchpauzes, of andere langere pauzes die jouw mensen nemen, niet door te betalen. Het werkt eigenlijk heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald.

Als een werknemer vijfenhalf uur achter elkaar gewerkt heeft, dan heeft hij recht op minimaal dertig minuten pauze. Die pauze mag overigens worden opgesplitst in twee keer vijftien minuten.

Wordt er door een werknemer langer dan tien uur gewerkt, dan is de pauze minstens 45 minuten. Deze mag worden gesplitst in meerdere pauzes van minimaal een kwartier.

Je mag tijdens de lunchpauze niet van je medewerkers verlangen dat er toch bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd. Je hoort nog wel eens dat iemand wordt gevraagd tijdens de pauze de telefoon te beantwoorden. Dat mag dus niet.”

 

Koffie halen en rookpauzes

Dan heb je natuurlijk ook nog de gesprekjes bij de koffieautomaat en de rookpauzes, waarvoor men naar buiten moet of naar het rookhok. Dit wordt normaal gesproken gewoon doorbetaald, maar een werkgever kan wel grenzen stellen als iemand, omdat hij 46 keer per dag koffie haalt, niet aan zijn uren komt.

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

Lees ook…

Ondernemers vermijden transitievergoeding
De gevolgen van de Wet werk en zekerheid
De fiscale regels voor het geven van een kerstpakket

Lees ook…