Gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer wil vakantiedagen opnemen. Daarnaast wil hij een paar uur vrij om zijn auto naar de garage te brengen.

Deze vraag werd aan De Zaak Advies voorgelegd
“Ik heb sinds een jaar een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer (50 %). Hij wil een week vakantie opnemen. Daarnaast heeft hij twee uur vrij gevraagd om zijn auto naar de garage te brengen. Wat moet ik aan vakantieuren afschrijven?”

Antwoord van Niek Idema, adviseur bij De Zaak Advies
Wat de vakantiedagen betreft: sinds 1 januari 2012 bouwt een (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer evenveel wettelijke vakantiedagen op als een gezonde werknemer. Gaat een (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer op vakantie (na voorafgaande toestemming van de werkgever en geen bezwaar van de arbo-arts), dan moet u als werkgever volledige vakantiedagen afschrijven (bijvoorbeeld: de werknemer werkt feitelijk vier uur per dag en heeft een dienstverband voor acht uur? Dan schrijft u die acht uur af).”  

Toelichting: de werknemer bouwt immers ook volledig vakantiedagen op.

Uren opnemen voor bezoek aan garage
Wat de vraag betreft inzake het naar de garage brengen van de auto: als werkgever kunt u van de werknemer vragen dit op een tijdstip te doen dat hij niet werkt. Hij is immers maar 50 % van de dag aanwezig?!

Zegt de werknemer dat er geen andere mogelijkheid is, dan kunt u hem toestemming geven om die twee uur op te nemen. Vervolgens schrijft u twee uur af van zijn vakantietegoed.”

Lees ook:
“Kan een werknemer oude vakantiedagen opnemen?” »
“Zijn gespaarde vakantiedagen fiscaal vrijgesteld?” »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…