Het gaat jouw eenmanszaak niet voor de wind en om toch voor inkomsten te zorgen, treed je deels in loondienst. Wat zijn de gevolgen voor jouw bedrijf?
Deze vraag werd aan De Zaak Advies voorgelegd
“Ik heb een eenmanszaak en treed dit jaar noodgedwongen vier dagen per week in loondienst. Mijn bedrijf zet ik één dag per week voort. Wat zijn de gevolgen daarvan?”

Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak Advies
“Je zult dit jaar het urencriterium niet meer halen, wat betekent dat je jouw ondernemersaftrek verliest. Jouw winst kan worden gezien als resultaat uit overige werkzaamheden (RUOW) en niet meer als winst uit onderneming (WUO).
Houd er ook rekening mee dat je die ene dag per week je werkgever niet mag beconcurreren, want dat is een onrechtmatige daad. Maak daar van tevoren duidelijke afspraken over. 

Verder moet je waarschijnlijk een aanvullende inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Het gaat dan om het verschil tussen het maximumbijdrageloon Zvw (52.763 euro in 2016) en het loon waarover werkgeversheffing Zvw is afgedragen. Je ontvangt hiervoor een aanslag.”
 
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

100% focus op je business

MijnZaak helpt je altijd en overal, zodat jouw focus blijft op je core-business. Kortom, alles wat je zoekt nu op één plek; juridische documenten op maat, 1-op-1 advies van experts en voordeel op + 50 diensten.

Lees ook…