11 tips voor succesvol onderhandelen

een belangrijke vaardigheid

TIP 1

Vraag wat je wilt

Vraag gewoon wat je wilt en formuleer helder. Mensen kunnen geen gedachten lezen. Als je het niet vraagt, heb je bij voorbaat een nee.

TIP 2

Smeed een band

- Zorg voor een gemeenschappelijke connectie. - Geef aan dat je op zoek bent naar een win/win situatie. - Bekritiseer het product niet rechtstreeks.

TIP 3

Geef de ander reden met je in zee te gaan 

- Je wilt iets afnemen waar iets aan mankeert - Je wilt een grote order plaatsen - Je biedt de ander een langetermijnrelatie

TIP 4

Laat de ander eerst de prijs noemen

Misschien heeft de andere partij meer over voor je product/dienst dan je dacht of ze vragen minder dan je ervoor had willen geven.

TIP 5

Zorg dat je een doel hebt

Zorg dat je een doel hebt en bereid je goed voor. Bedenk wat voor strategie nodig is om jouw doel te bereiken.

TIP 6

Herinner de  ander aan de concurrentie

Veel is een kwestie van vraag en aanbod. Herinner de ander aan het feit – als dit relevant is – dat er meer spelers op de markt zijn.

TIP 7

ONDERHANDEL OVER MEER DAN DE PRIJS

Je kan over meer onderhandelen dan prijs alleen: garanties, levertijden, kwaliteit, risico’s enz. Als het ene omhoog gaat, gebeurt er ook iets met het andere. Bijv. risico & prijs

TIP 8

Bewaar de twistpunten tot het laatst

Als alles is doorlopen en je bent er verder helemaal uit, heb je namelijk al meer een band en komen ze je sneller tegemoet.

TIP 9

Zorg dat ze bij je op kantoor komen

Dat geeft je een psychologisch voordeel. Bovendien verdoen mensen niet graag hun tijd, dus ze zullen meer genegen zijn een deal te sluiten.

TIP 10

Let op de stoelopstelling

Als je stoelen in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar zet in plaats van tegenover elkaar, schept dat een vertrouwde sfeer.

TIP 11

Houd het zakelijk

Zijn er irritaties, hou je dan vooral bij de zaak. Speel niet op de man. Je wilt immers met de ander nog door één deur kunnen, ook als de onderhandelingen mislukken.

TIP 11

Houd het zakelijk

Zijn er irritaties, hou je dan vooral bij de zaak. Speel niet op de man. Je wilt immers met de ander nog door één deur kunnen, ook als de onderhandelingen mislukken.