12% van de zzp'ers zou kiezen voor een dienstverband als die mogelijkheid zich voordoet. Dat blijkt uit het rapport 'Zelfbewust een zelfstandige positie'.

Vast dienstverband

12% van de zzp’ers zou kiezen voor een dienstverband als die mogelijkheid zich voordoet. Dat blijkt uit het rapport ‘Zelfbewust een zelfstandige positie’ waarin de vierde meting van het zzp-panel is beschreven. De conclusie daarvan luidt dat de meeste zzp’ers bewust kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap en hebben geen spijt van die keuze.

Het zzp-panel is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het onderzoeksprogramma ‘MKB en Ondernemerschap’. De meting wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM en vindt sinds 2009 twee keer per jaar plaats.

80% positief over zelfstandige positie

Uit de meting van afgelopen zomer, waaraan ongeveer 2.200 zelfstandigen hebben meegewerkt, blijkt dat bijna 80% positief is over zijn zelfstandige positie. Over de omstandigheden waaronder zzp’ers hun werk doen is circa 90% tevreden, terwijl dit voor slechts 75% van de werknemers geldt. Dit komt onder andere omdat zelfstandigen zelf kunnen beslissen hoe ze hun werk indelen en uitvoeren.

Het onderzoek laat verder zien dat slechts weinig zelfstandigen zich verzekeren tegen ziekte (20%) of langdurige arbeidsongeschiktheid (38%). Ruim de helft van de zzp’ers reserveert wel geld voor pensioenvoorziening.

Bijna de helft van de zzp’ers had in 2010 een omzet tussen de € 25.000 en 100.000. Zo’n 95% van de zelfstandigen werkt voor meer dan twee verschillende opdrachtgevers.

Voor bijna driekwart van de zzp’ers is het inkomen als zelfstandige de enige bron van inkomsten. Daarnaast kunnen steeds minder zzp’ers terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. De economische omstandigheden lijken hier de belangrijkste oorzaak van.

Bron: Rijksoverheid.nl

Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Lees ook…
Je kent ze misschien wel. Die mensen zonder vaste baan met opdrachten overal en nergens. Ze worden zzp’ers, freelancers en zelfstandige ondernemers…
Je hebt besloten om in het diepe te springen en te starten als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). De baas zijn over je eigen agenda is…
Je overweegt om voor jezelf te beginnen als zzp’er, maar wil ook graag een vast salaris of de zekerheden van werken in loondienst. Dan kun je…