De zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek. Je kunt met deze aftrekpost je belastbare winst verlagen bij de belastingaangifte. Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en aan het urencriterium voldoet. Vanaf 2012 is de zelfstandigenaftrek een vast bedrag. Lees hier wat de voorwaarden en bedragen zijn.

De zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is een van de aftrekposten van de ondernemersaftrek.

Voor de zelfstandigenaftrek gelden de volgende voorwaarden. Je moet:

– Ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting;
– Voldoen aan het urencriterium. Deze voorwaarde vervalt mogelijk op termijn. Zie: Urencriterium voor zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft »

De zelfstandigenaftrek vanaf 2012
De zelfstandigenaftrek is sinds 1 januari 2012 niet langer variabel. Het is voortaan een vast bedrag van € 7.280,-, dat onafhankelijk is van de hoogte van de winst. Bovendien wordt het bedrag van de zelfstandigenaftrek niet meer jaarlijks aangepast.

Verder geldt:

– Je mag de zelfstandigenaftrek niet meer verrekenen met ander inkomen uit Box 1 van de inkomstenbelasting, zoals loon of een VUT-uitkering, tenzij je een startende ondernemer bent. Dan mag je nog 3 jaar de zelfstandigenaftrek, inclusief de startersaftrek, verrekenen.
– Het deel van de zelfstandigenaftrek dat je niet kunt verrekenen, kun je maximaal 9 jaar voortwentelen en van je winst aftrekken.
– Een ondernemer die aan het begin van het kalenderjaar 65 jaar is, heeft recht op 50 procent van de zelfstandigenaftrek.

Startersaftrek
Starters die aan de voorwaarden voldoen, mogen de zelfstandigenaftrek met een bepaald bedrag verhogen. Meer daarover leest u in: De startersaftrek »

Zelfstandigenaftrek t/m 2011
De zelfstandigenaftrek is tot en met 2011 een variabel bedrag dat afhankelijk is van je winst.

– Je mag niet meer zelfstandigenaftrek toepassen dan het bedrag van de winst, behalve als je in aanmerking komt voor de startersaftrek. Het deel van de zelfstandigenaftrek dat je niet kunt aftrekken, mag je verrekenen in de volgende 9 jaar.
– Startende ondernemers mogen de zelfstandigenaftrek (inclusief de startersaftrek) nog wél gedurende drie jaar verrekenen met ander box 1-inkomen.
– Als je aan het begin van het kalenderjaar 65 jaar bent, dan heb je recht op 50 procent van de zelfstandigenaftrek.

De bedragen van de zelfstandigenaftrek tot en met 2011 vind je in: Ondernemersaftrek 2007 t/m 2011 »

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.