Als zelfstandig ondernemer heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit bedrag mag je in mindering brengen op je belastbare winst. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. In dit artikel leggen we uit welke ondernemers ervoor in aanmerking komen, hoe hoog de zelfstandigenaftrek 2023 is en hoe je hem aanvraagt.

Inhoudsopgave

Wat is de zelfstandigen aftrek?

De zelfstandigenaftrek is een van de aftrekposten waaruit de ondernemersaftrek bestaat. Je verlaagt er het belastbaar inkomen van je zaak mee. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen.

Hoeveel is de zelfstandigenaftrek in 2023?

In 2022 was de zelfstandigenaftrek € 6.310. Voor 2023 is de aftrekpost vastgesteld op € 5.950. In de komende jaren wordt dit bedrag geleidelijk afgebouwd totdat er in 2036 € 3.240 aftrek overblijft.

Hoogte van de zelfstandigenaftrek 2021 t/m 2028

JaarHoogte van de zelfstandigenaftrek
2021€ 6.670
2022€ 6.310
2023€ 5.950
2024€ 5.590
2025€ 5.230
2026€ 4.870
2027€ 4.510
2028€ 4.120

Heb ik recht op de zelfstandigenaftrek?

De Belastingdienst hanteert een aantal voorwaarden om te bepalen of je recht hebt op zelfstandigenaftrek. Zo moet je:

  • Ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting
  • Voldoen aan het urencriterium
  • De AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Niet iedere zzp’er of mkb’er is automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om na te gaan of de ficus jou als ondernemer ziet, kun je een check doen op de site van de Belastingdienst.

Voldoe ik aan het urencriterium?

Zelfstandig ondernemers die per jaar 1,225 uren aan hun onderneming besteden, voldoen aan het urencriterium. Hierbij tellen alle declarabele uren mee plus overige gewerkte uren zoals uren die je maakt voor bijvoorbeeld acquisitie, opleiding of het doen van de administratie.

Lees hier meer over het urencriterium.

AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar (op 1 januari) de AOW-leeftijd bereikt? Dan heb je recht op de helft van de zelfstandigenaftrek. Voor 2023 is dat € 2.75.

Hoe pas je de zelfstandigenaftrek toe?

Laat je je belastingaangifte doen door een boekhouder of accountant? Dan zal die de ondernemersaftrek toepassen. Als je zelf de aangifte inkomstenbelasting doet, vul je het totale bedrag in bij de post ondernemersaftrek.

Te weinig winst gemaakt?

Het kan voorkomen dat de winst lager is dan de zelfstandigenaftrek. Dan mag je dit het volgende jaar verrekenen. In totaal heb je 9 jaar om het hele bedrag te verrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel: Je onderneming heeft in 2022 € 5.000 winst gemaakt en je wil de zelfstandigenaftrek van € 6.310 toepassen. Na aftrek van dit bedrag, blijft er € 1.310 over, omdat de zelfstandigenaftrek niet hoger mag zijn dan de winst. Dit bedrag is de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek en mag je meenemen naar de volgende jaren.

Hoe zit het met startersaftrek?

Naast de zelfstandigenaftrek kunnen startende ondernemers in aanmerking komen voor de startersaftrek. Deze startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Professionele hulp voor je boekhouding?

Wil je tijd overhouden om te ondernemen en zeker weten dat voordelen als de zelfstandigenaftrek niet aan je neus voorbij gaan? Dan is het slim om je boekhouding en belastingaangiften uit handen te geven aan een professionele partij. Via De Zaak ontvang je tot 4 prijsopgaven van voordelige boekhouders uit de buurt.

Lees ook…
De overheid is een voorstander van ondernemen en wil dit graag stimuleren. Daarom zijn er een aantal aftrekposten in het leven geroepen voor mensen die…
Hypotheken en zzp’ers zijn geen match made in heaven. Veel gedoe, lastige banken en als zelfstandige kun je maar een fractie van een hypotheek krijgen…
Wil je als zzp’er zeker zijn van een inkomen als je langdurig ziek wordt? Dan kun je een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) afsluiten. Maar er…
Welk uurtarief kan ik vragen als zzp’er? Niet alleen starters, maar ook ervaren zzp’ers worstelen met deze vraag. Wij laten zien hoe je stap voor stap…
Veel zzp’ers houden zelf hun administratie bij. Dat betekent dat je na geleverde goederen of diensten een factuur moeten sturen aan klanten of…
Ben je zzp’er? Ook dan kun je zakelijk een auto leasen. Leasen voor zzp’ers biedt aantrekkelijke  voordelen. Zo rijd je wel een nieuwe auto, maar…