Als zelfstandig ondernemer heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit bedrag mag je in mindering brengen op je belastbare winst. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. In dit artikel leggen we uit welke ondernemers ervoor in aanmerking komen, hoe hoog de zelfstandigenaftrek 2022 is en hoe je hem aanvraagt.

Inhoudsopgave

Wat is de zelfstandigen aftrek?

De zelfstandigenaftrek is een van de aftrekposten waaruit de ondernemersaftrek bestaat. Je verlaagt er het belastbaar inkomen van je zaak mee. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen.

Hoeveel is de zelfstandigenaftrek in 2022?

In 2021 was de zelfstandigenaftrek € 6.670. Voor 2022 is de aftrekpost vastgesteld op € 6.310. In de komende jaren wordt dit bedrag geleidelijk afgebouwd totdat er in 2036 € 3.240 aftrek overblijft.

Hoogte van de zelfstandigenaftrek 2021 t/m 2028

2021 € 6.670

2022 € 6.310

2023 € 5.950

2024 € 5.590

2025 € 5.230

2026 € 4.870

2027 € 4.510

2028 € 4.120

Heb ik recht op de zelfstandigenaftrek?

De Belastingdienst hanteert een aantal voorwaarden om te bepalen of je recht hebt op zelfstandigenaftrek. Zo moet je:

  • Ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting

  • Voldoen aan het urencriterium

  • De AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Niet iedere zzp’er of mkb’er is automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om na te gaan of de ficus jou als ondernemer ziet, kun je een check doen op de site van de Belastingdienst.

Voldoe ik aan het urencriterium?

Zelfstandig ondernemers die per jaar 1,225 uren aan hun onderneming besteden, voldoen aan het urencriterium. Hierbij tellen alle declarabele uren mee plus overige gewerkte uren zoals uren die je maakt voor bijvoorbeeld acquisitie, opleiding of het doen van de administratie.

Lees hier meer over het urencriterium.

AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar (op 1 januari) de AOW-leeftijd bereikt? Dan heb je recht op de helft van de zelfstandigenaftrek. Voor 2022 is dat € 3.155.

Hoe pas je de zelfstandigenaftrek toe?

Laat je je belastingaangifte doen door een boekhouder of accountant? Dan zal die de ondernemersaftrek toepassen. Als je zelf de aangifte inkomstenbelasting doet, vul je het totale bedrag in bij de post ondernemersaftrek.

Te weinig winst gemaakt?

Het kan voorkomen dat de winst lager is dan de zelfstandigenaftrek. Dan mag je dit het volgende jaar verrekenen. In totaal heb je 9 jaar om het hele bedrag te verrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel: Je onderneming heeft in 2021 € 5.000 winst gemaakt en je wil de zelfstandigenaftrek van € 6.670 toepassen. Na aftrek van dit bedrag, blijft er € 1.670 over, omdat de zelfstandigenaftrek niet hoger mag zijn dan de winst. Dit bedrag is de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek en mag je meenemen naar de volgende jaren.

Hoe zit het met startersaftrek?

Naast de zelfstandigenaftrek kunnen startende ondernemers in aanmerking komen voor de startersaftrek. Deze startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Professionele hulp voor je boekhouding?

Wil je tijd overhouden om te ondernemen en zeker weten dat voordelen als de zelfstandigenaftrek niet aan je neus voorbij gaan? Dan is het slim om je boekhouding en belastingaangiften uit handen te geven aan een professionele partij. Via De Zaak ontvang je tot 4 prijsopgaven van voordelige boekhouders uit de buurt.

 

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Veel zzp’ers houden zelf hun administratie bij. Dat betekent dat je na geleverde goederen of diensten een factuur moeten sturen aan klanten of…
Je kent ze misschien wel. Die mensen zonder vaste baan met opdrachten overal en nergens. Ze worden zzp’ers, freelancers en zelfstandige ondernemers…
Heeft een tankpas voordelen voor mij als zzp’er? Welke aanbieders zijn er? En welke tips kan ik gebruiken? Dit zijn de voordelen van een tankpas voor…