Zzp'ers zijn weer eens in het nieuws. Terwijl een ambtelijke werkgroep in Den Haag druk bezig is de positie van deze ondernemers in kaart te brengen, gaan er geluiden op om alle fiscale voordelen voor deze groep maar af te schaffen. Esther Raats-Coster van PZO-ZZP reageert.
De zomervakantie is nog maar nauwelijks ten einde of ondernemend Nederland wordt opgeschud door de uitlatingen van ZZP Netwerk Nederland bij monde van Jerry Helmers. Kernachtig samengevat komt het standpunt van deze club op het volgende neer:
  • Stapsgewijs afschaffen van fiscale voordelen als de zelfstandigen- en startersaftrek;
  • Startende ondernemers hoeven de eerste drie jaar geen belasting te betalen.
Deze voorstellen van ZZP Netwerk Nederland zijn terug te vinden in een position paper die de club op een hoorzitting van het ministerie van Financiën heeft ingebracht. Meerdere belangenorganisaties hebben hun standpunten tijdens die hoorzitting ingediend bij de ambtelijke werkgroep die onderzoek doet naar de positie van zzp’ers en het fenomeen schijnzelfstandigheid. 

‘Integrale aanpak wet- en regelgeving’

Voorzitter Esther Raats-Coster van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP): “Wij willen eerst de resultaten van het onderzoek door de ambtelijke werkgroep afwachten. Het gaat om een integrale aanpak van wet- en regelgeving om een degelijke positie van de zzp’er te bewerkstelligen.”
Raats-Coster noemt het onverstandig om nu één onderwerp eruit te halen en daar van alles over te gaan roepen. Volgens de PZO-ZZP-voorzitter gaat het om een veel breder plaatje: “Ter discussie staat hoe wij de flexibele arbeidsmarkt gaan aanpakken. De zelfstandigenaftrek is maar één middel, waar je overigens als ondernemer voor moet voldoen aan
het urencriterium en winst voor moet maken.”
In een
column op de website PZO-ZZP schrijft Raats-Coster: “Het uitgangspunt van PZO-ZZP is: erken het zzp-schap in al haar vormen. Voer de definitie/kenmerken van het zzp-schap door in alle wetgeving, in lijn met de fiscale wetgeving en rechtspraak. Ga aan de slag met het helder afbakenen van het fenomeen schijnzelfstandigheid zodat gerichte maatregelen kunnen worden ingezet en de bewuste zzp’ers in vrijheid kunnen blijven ondernemen, wat hard nodig is voor onze economie.”
Naar verwachting zal het onderzoek van de ambtelijke werkgroep in december zijn afgerond.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers. Bijvoorbeeld omdat de opdrachten binnen het eigen netwerk (nog) niet voor het oprapen liggen…
Veel zzp’ers houden zelf hun administratie bij. Dat betekent dat je na geleverde goederen of diensten een factuur moeten sturen aan klanten of…
Welk uurtarief kan ik vragen als zzp’er? Niet alleen starters maar ook ervaren zzp’ers worstelen met deze vraag. Wij laten zien hoe je stap voor stap…