Zzp'ers zijn weer eens in het nieuws. Terwijl een ambtelijke werkgroep in Den Haag druk bezig is de positie van deze ondernemers in kaart te brengen, gaan er geluiden op om alle fiscale voordelen voor deze groep maar af te schaffen. Esther Raats-Coster van PZO-ZZP reageert.
De zomervakantie is nog maar nauwelijks ten einde of ondernemend Nederland wordt opgeschud door de uitlatingen van ZZP Netwerk Nederland bij monde van Jerry Helmers. Kernachtig samengevat komt het standpunt van deze club op het volgende neer:
  • Stapsgewijs afschaffen van fiscale voordelen als de zelfstandigen- en startersaftrek;
  • Startende ondernemers hoeven de eerste drie jaar geen belasting te betalen.
Deze voorstellen van ZZP Netwerk Nederland zijn terug te vinden in een position paper die de club op een hoorzitting van het ministerie van Financiën heeft ingebracht. Meerdere belangenorganisaties hebben hun standpunten tijdens die hoorzitting ingediend bij de ambtelijke werkgroep die onderzoek doet naar de positie van zzp’ers en het fenomeen schijnzelfstandigheid. 
 
‘Integrale aanpak wet- en regelgeving’

Voorzitter Esther Raats-Coster van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP): “Wij willen eerst de resultaten van het onderzoek door de ambtelijke werkgroep afwachten. Het gaat om een integrale aanpak van wet- en regelgeving om een degelijke positie van de zzp’er te bewerkstelligen.”
 
Raats-Coster noemt het onverstandig om nu één onderwerp eruit te halen en daar van alles over te gaan roepen. Volgens de PZO-ZZP-voorzitter gaat het om een veel breder plaatje: “Ter discussie staat hoe wij de flexibele arbeidsmarkt gaan aanpakken. De zelfstandigenaftrek is maar één middel, waar je overigens als ondernemer voor moet voldoen aan
het urencriterium en winst voor moet maken.”
 
In een
column op de website PZO-ZZP schrijft Raats-Coster: “Het uitgangspunt van PZO-ZZP is: erken het zzp-schap in al haar vormen. Voer de definitie/kenmerken van het zzp-schap door in alle wetgeving, in lijn met de fiscale wetgeving en rechtspraak. Ga aan de slag met het helder afbakenen van het fenomeen schijnzelfstandigheid zodat gerichte maatregelen kunnen worden ingezet en de bewuste zzp’ers in vrijheid kunnen blijven ondernemen, wat hard nodig is voor onze economie.”
 
Naar verwachting zal het onderzoek van de ambtelijke werkgroep in december zijn afgerond.
Gratis e-magazine: Elektrische mobiliteit
Waarom is elektrificering van je wagenpark belangrijk? Waar begin je mee als je je medewerkers (en klanten) hierin wilt faciliteren? En wat zijn de ervaringen van elektrische rijders tot nu toe?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.