Register Kort Beroepsonderwijs open voor zzp'ers
Zzp'ers die beroepsonderwijs geven kunnen zich inschrijven in het Register Kort Beroepsonderwijs. Zij mogen dan btw-vrijstelling toepassen als ze voor een onderwijsinstelling werken. Wel vóór 1 oktober aanmelden.

Btw-vrijstelling beroepsonderwijs
Sinds 1 juli 2010 kan er niet meer gekozen worden voor belast of vrijgesteld beroepsonderwijs. De regelgeving blijft wel bestaan tot 1 januari 2011 voor contracten die vóór 1 juli 2010 zijn afgesloten.

Erkende beroepsinstellingen kunnen met btw-vrijstelling blijven werken, op voorwaarde dat zij in het Register Kort Beroepsonderwijs (RKBO) staan ingeschreven. 

Deze mogelijkheid was er aanvankelijk niet voor zzp’ers, maar inmiddels wel. 

Vóór 1 oktober aanmelden
Omdat de regelgeving vrij snel werd doorgevoerd, en er aan de inschrijving een audit vastzit (die ook weer tijd kost), kunnen zzp’ers btw-vrijstelling blijven toepassen als ze zich vóór 1 oktober 2010 aanmelden voor opname in het RKBO.

Tweede voorwaarde is dat ze uiterlijk op 31 decmeber in het register zijn opgenomen.

Voor welke zzp’ers is het Register Kort Beroepsonderwijs?
Zzp’ers kunnen zich inschrijven in het Register Kort Beroepsonderwijs (RKBO) als zij voldoen aan de Kwaliteitscode voor zzp’ers voor Kort Beroepsonderwijs. Aanmelden kan hier »

Wat is kort beroepsonderwijs?
Alle opleidingen die zijn gericht op het functioneren van personen in een (toekomstige) werkkring. Het gaat dan bijvoorbeeld om cursussen op het gebied van management, automatisering, ondernemingsraad, sollicitatie en taal.

De term ‘kort’ is in dit verband ruim te interpreteren en kan variëren van een dagdeel tot meerdere jaren. Zo valt een sollicitatiecursus van een dagdeel onder de definitie, maar ook een managementcursus van bijvoorbeeld vier jaar.

Wel of geen audit?
Aan opname in het register zit een kwalitatieve audit vast, de erkenningsregeling. CPION voert de audit uit.

Alle zzp’ers die beroepsonderwijs in onderaanneming verzorgen en zonder personeel werken, en dus niet zelf rechtstreeks een opleiding aanbieden, kunnen zich ervoor aanmelden.

De verplichte audit is niet nodig als een zzp’er beschikt over een officiële PO-, VO-, MBO, HO-lesbevoegdheid en/of beschikt over een relevant diploma van de Stichting PHBO Nederland. Dan is een inschrijving genoeg.

De kosten
De kosten bestaan uit 3 delen:

  • De kosten voor de aanmelding: € 10,-
  • De kosten voor de audit: € 90,-
  • De jaarlijkse bijdrage: € 35,-

Alle bedragen zijn exclusief btw. De kosten voor de aanmelding in het register en de audit worden 1 keer per 4 jaar in rekening gebracht, de jaarlijkse bijdrage ieder jaar.

 

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Je hebt besloten om in het diepe te springen en te starten als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). De baas zijn over je eigen agenda is…
Heeft een tankpas voordelen voor mij als zzp’er? Welke aanbieders zijn er? En welke tips kan ik gebruiken? Dit zijn de voordelen van een tankpas voor…
Je kent ze misschien wel. Die mensen zonder vaste baan met opdrachten overal en nergens. Ze worden zzp’ers, freelancers en zelfstandige ondernemers…