Veel verschillende formulieren, moeilijke administratieve voorschriften en ingewikkelde regels: voor een zzp'er drukken deze onnodige lasten extra zwaar. Juist omdat u er alleen voorstaat én alles zelf doet. De overheid heeft dat inmiddels ook door en komt met een actieplan om, specifiek voor zelfstandigen, de administratieve lasten te verlagen. Wat gaat u daar van merken?

Actieplan
Het actieplan is het resultaat van een samenwerking tussen de overheid en verschillende belangenorganisaties als FNV Zelfstandigen en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

Zij hebben onderzoek gedaan onder 1500 ondernemers uit hun zelfstandige achterban. Daaruit kwamen heel wat knelpunten naar voren, waarvan nu voor in ieder geval dertien knelpunten is besloten de regels te versimpelen. Het actieplan wordt inmiddels in de Tweede Kamer behandeld.

Waar heeft u het meeste last van?
Een groot deel van alle knelpunten zijn dus door zelfstandigen zelf aangedragen. Zo geeft ruim éénderde van u aan dat u sommige belastingzaken als te ingewikkeld ervaart. Een voorbeeld:

Een zzp’er heeft een wisselend inkomen, en moet dus soms aangifte doen over omzet die nog niet is gemaakt, om vervolgens daar achteraf weer wijzigingen in te maken, met de nodige heffingsrente tot gevolg.

Maar er zijn meer knelpunten én oplossingen. Een greep uit de maatregelen:

–    Het wordt mogelijk om een VAR digitaal aan te vragen;
–    De rittenadministratie van bestelauto’s voor zakelijk gebruik wordt afgeschaft;
–    De heffing voor de Kamer van Koophandel vervalt;
–    Het aantal CBS-enquêtes vermindert;
–    De communicatie tussen Belastingdienst en ondernemer wordt minder formeel en dus begrijpelijker;
–    Meer gemeentes (tot 80% in 2014) zullen zich aanmelden zich bij eHerkenning, zodat u bijvoorbeeld vergunningen online kunt regelen.

Uitgebreid overzicht
Voor een uitgebreid overzicht van alle knelpunten en welke maatregelen de overheid wil treffen, klikt u hier.

Maak ook een melding
Hoewel er al een lijst met knelpunten is en ook al een actieplan, kunt u nog steeds invloed uitoefenen op de beleidsvorming. Als u last ondervindt van een omslachtige regel of een bepaald knelpunt weet, maak er dan een melding van bij het meldpunt regelgeving van Antwoord voor Bedrijven. Deze meldingen zorgen mogelijk voor een verdere invulling van het actieplan.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Indeed
Nieuw personeel werven?
Wat zijn veelgemaakte fouten bij het werven van nieuw personeel? Welke vragen wil je zeker stellen tijdens een gesprek? En hoe voorkom je ghostinggedrag van kandidaten? Ontdek Indeed Inspiration, het nieuwe kennisplatform met praktische tips om je te helpen bij jouw zoektocht naar toptalent.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Heeft een tankpas voordelen voor mij als zzp’er? Welke aanbieders zijn er? En welke tips kan ik gebruiken? Dit zijn de voordelen van een tankpas voor…
Je kent ze misschien wel. Die mensen zonder vaste baan met opdrachten overal en nergens. Ze worden zzp’ers, freelancers en zelfstandige ondernemers…
Je overweegt om voor jezelf te beginnen als zzp’er, maar wil ook graag een vast salaris of de zekerheden van werken in loondienst. Dan kun je…