Veel verschillende formulieren, moeilijke administratieve voorschriften en ingewikkelde regels: voor een zzp'er drukken deze onnodige lasten extra zwaar. Juist omdat u er alleen voorstaat én alles zelf doet. De overheid heeft dat inmiddels ook door en komt met een actieplan om, specifiek voor zelfstandigen, de administratieve lasten te verlagen. Wat gaat u daar van merken?

Actieplan

Het actieplan is het resultaat van een samenwerking tussen de overheid en verschillende belangenorganisaties als FNV Zelfstandigen en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

Zij hebben onderzoek gedaan onder 1500 ondernemers uit hun zelfstandige achterban. Daaruit kwamen heel wat knelpunten naar voren, waarvan nu voor in ieder geval dertien knelpunten is besloten de regels te versimpelen. Het actieplan wordt inmiddels in de Tweede Kamer behandeld.

Waar heeft u het meeste last van?

Een groot deel van alle knelpunten zijn dus door zelfstandigen zelf aangedragen. Zo geeft ruim éénderde van u aan dat u sommige belastingzaken als te ingewikkeld ervaart. Een voorbeeld:

Een zzp’er heeft een wisselend inkomen, en moet dus soms aangifte doen over omzet die nog niet is gemaakt, om vervolgens daar achteraf weer wijzigingen in te maken, met de nodige heffingsrente tot gevolg.

Maar er zijn meer knelpunten én oplossingen. Een greep uit de maatregelen:

–    Het wordt mogelijk om een VAR digitaal aan te vragen;
–    De rittenadministratie van bestelauto’s voor zakelijk gebruik wordt afgeschaft;
–    De heffing voor de Kamer van Koophandel vervalt;
–    Het aantal CBS-enquêtes vermindert;
–    De communicatie tussen Belastingdienst en ondernemer wordt minder formeel en dus begrijpelijker;
–    Meer gemeentes (tot 80% in 2014) zullen zich aanmelden zich bij eHerkenning, zodat u bijvoorbeeld vergunningen online kunt regelen.

Uitgebreid overzicht

Voor een uitgebreid overzicht van alle knelpunten en welke maatregelen de overheid wil treffen, klikt u hier.

Maak ook een melding

Hoewel er al een lijst met knelpunten is en ook al een actieplan, kunt u nog steeds invloed uitoefenen op de beleidsvorming. Als u last ondervindt van een omslachtige regel of een bepaald knelpunt weet, maak er dan een melding van bij het meldpunt regelgeving van Antwoord voor Bedrijven. Deze meldingen zorgen mogelijk voor een verdere invulling van het actieplan.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Ben je zzp’er? Ook dan kun je zakelijk een auto leasen. Leasen voor zzp’ers biedt aantrekkelijke  voordelen. Zo rijd je wel een nieuwe auto, maar…
Je overweegt om voor jezelf te beginnen als zzp’er, maar wil ook graag een vast salaris of de zekerheden van werken in loondienst. Dan kun je…
De overheid is een voorstander van ondernemen en wil dit graag stimuleren. Daarom zijn er een aantal aftrekposten in het leven geroepen voor mensen die…