Buitenlandse zelfstandigen van buiten de Europese Unie kunnen zich vanaf 1 augustus 2013 eenvoudiger op de Nederlandse markt begeven. De regels om zich hier te vestigen, zijn namelijk versoepeld.

Versoepeling regels
Per 1 augustus gelden soepeler regels voor ondernemers van buiten de Europese Unie die zich in Nederland willen vestigen. Het gaat vooral om innovatieve zelfstandigen, zoals app-ontwikkelaars, creatieve designers en instrumentenmakers, die met hun specialisme een extra bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.

Deze aangepaste zelfstandigenregeling sluit volgens het ministerie van Economische Zaken beter aan op de behoefte van de creatieve, medische en ICT-sector. Bedrijven zoeken zelfstandige kenniswerkers met creatieve, innovatieve ideeën en nieuwe oplossingen. Het aantrekken van meer buitenlandse kenniswerkers zorgt daarmee ook voor een toename van de totale werkgelegenheid binnen deze sectoren.

Criteria en bedrijfsinverstering
Naast een aanvraag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst moeten de kenniswerkers een aanvullend verzoek indienen om in Nederland te mogen werken. Met een puntenlijst wordt getoetst of hun bijdrage van zogenoemd wezenlijk economisch belang is. Daarbij worden criteria zoals opleiding, ondernemerservaring, financiering en innovativiteit meegewogen.

Het minimale bedrag aan bedrijfsinvesteringen dat kennismigranten moeten doen, is per 1 augustus verlaagd van € 25.000,- naar € 5.000,-.

Bron: Rijksoverheid

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement