Ook voor zzp'ers is crowdfunding een goede manier om aan geld te komen. U creëert immers niet alleen kapitaal, maar ook een groep ambassadeurs voor uw bedrijf. Zelf een crowd vergaren is lastig. Daarom is het handig om u aan te sluiten bij een community. De tips voor succesvolle crowdfunding.

Crowdfunding wordt steeds groter. In 2013 kwam er 32 miljoen euro uit de crowd. Onderzoeksbureau Douw&Koren verwacht dat in 2014 meer dan 80 miljoen euro in crowdfunding omgaat en in 2015 meer dan 250 miljoen euro.

Hoe werkt het?

Als ondernemer deelt u uw idee, bij voorkeur online. U vertelt hoeveel geld u nodig heeft, waarom, wanneer u dit gaat terugbetalen en hoeveel rente u daarover geeft. Investeerders zien dit en kunnen u geld lenen; ook kleine bedragen. Als u uw kapitaal bij elkaar hebt, gaat u uw plan uitvoeren en de investeerders terugbetalen.

Om die investeerdeers te vinden, zijn er online communities. Er zijn algemene platformen waar iedere ondernemer terecht kan, zoals Symbid en geldvoorelkaar. Ook zijn er specifieke platformen voor bijvoorbeeld duurzame en innovatieve ondernemers (share2start) of voor muzikanten (sellaband). Op de website van onderzoeksbureau Douw&Koren, gespecialiseerd in crowdfunding, vindt u een overzicht.

Het voordeel van een platform is dat deze websites al enige bekendheid hebben bij het publiek en dus meer potentiële investeerders trekken. Ook krijgt u vaak hulp en begeleiding bij het crowdfundingproces. Meestal betaalt u een bedrag om op een platform te mogen staan, of draagt u een deel van de investeringen of de latere winst af.

Ook voor zzp’ers?

“Juist voor zzp’ers is crowdfunding een interessante manier van financieren,” zegt Martijn van Schelven, eigenaar van geldvoorelkaar.nl. “Vaak kan een zelfstandige duidelijk uitleggen waarvoor hij geld nodig heeft en is de kritiekbehoefte te overzien, zeg maar tot 100.000 euro. Dan is crowdfunding heel interessant.” Met een goed en overzichtelijk plan kan crowdfunding heel snel gaan, zegt Van Schelven. “Het komt voor dat een financieringsbehoefte in een paar dagen is voldaan.”

Dwight Oldenhof wist bijna een ton uit de crowd te halen voor zijn Bar Oldenhof in Amsterdam. Dat kostte hem wel acht weken. “Ik heb fulltime geflyerd, mensen gebeld, steeds weer gemaild, met potentiële opdrachtgevers afgesproken. Het duurde even voordat de crowdfunding op gang kwam, maar uiteindelijk kwam er een sneeuwbaleffect en ging het snel.”

Oldenhof presenteerde zijn plan op crowdaboutnow.nl. “Ik had alleen een platform nodig en dit voelde goed en professioneel. Door te kijken naar andere aanbieders koos ik het rentepercentage van 5,33 procent voor een jaar. Uiteindelijk vond ik 67 financiers via de site en nog acht door zelf actief op zoek te gaan. Ongeveer een kwart van de financiers kwam uit mijn eigen netwerk.”

Een flashy presentatie met infographics en video’s was niet nodig om de bar te presenteren. “Ik had opgeschreven wie ik ben, wat ik wil en wat ik zoek. Kort en overzichtelijk. Een bar is ook concreet, dat hoef je niet uit te leggen.”

Van Schelven en Oldenhof hebben een aantal tips voor zzp’ers:

  • Presenteer uw verhaal helder. Beeld- of filmmateriaal kan daarbij helpen, vooral als uw product ingewikkelder is.
  • Trek tijd uit voor de crowdfunding en wees actief. Benader mogelijke investeerders en wijs hen op uw project.
  • Blijf het zakelijke los zien van het persoonlijke. Sommige vrienden willen niet investeren. Wees daarop voorbereid.
  • Verdiep u in andere, succesvolle crowdfundingaanvragen en kies een goed rentepercentage. In plaats van een hogere rente kunt u ook een kortere looptijd aanbieden.

De inhoud van dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Lees ook…
Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers. Bijvoorbeeld omdat de opdrachten binnen het eigen netwerk (nog) niet voor het oprapen liggen…
De overheid is een voorstander van ondernemen en wil dit graag stimuleren. Daarom zijn er een aantal aftrekposten in het leven geroepen voor mensen die…
Welk uurtarief kan ik vragen als zzp’er? Niet alleen starters maar ook ervaren zzp’ers worstelen met deze vraag. Wij laten zien hoe je stap voor stap…