Nederland telt steeds meer zzp'ers. Volgens gegevens van het CBS zijn het er ruim 800.000. Een doelgroep die hard werkt voor een inkomen en vaak meer uren per week draait dan een gemiddelde werknemer. Maar voor zzp'ers is er momenteel nog steeds veel te weinig geregeld. Wat te doen als je bijvoorbeeld ziek wordt? Zorgverzekeraar CZ introduceert een speciale zorgverzekering voor zzp'ers.

Veel zzp’ers hebben geen pensioenopbouw en voorzieningen

Als zelfstandige heb je het niet altijd gemakkelijk. Je kunt zelf bepalen hoeveel je werkt. En je bent blij dat je geen verantwoording hoeft af te leggen aan een baas. Maar er zijn ook zaken die in de praktijk tegenvallen. Het is soms hard werken om rond te komen. Zaken als acquisitie en administratie kosten veel tijd. Deze uren leveren niet direct een financieel voordeel op, maar slokken wel veel tijd op.

Volgens hoogleraar macro-economie Casper van Ewijk verdient ongeveer een kwart van de zzp’ers goed. Een grote groep zzp’ers verdient echter te weinig om geld weg te sluizen voor het pensioen. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is in die gevallen ook geen mogelijkheid.

Geen ondersteuning vanuit de overheid

Er wordt veel gepraat in politiek Nederland over de regelingen voor zzp’ers. Sommige politici vinden dat de overheid een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet verplichten voor alle zelfstandigen. Minister Asscher gaf onlangs aan dat dit zeker niet gebeurt. Nieuwe plannen en maatregelen worden weer aangekondigd. Maar voorlopig blijft het bij brainstormen en ideeën opperen. Van daadkracht en werkelijke ondersteuning is tot nog toe geen sprake.

Zorgverzekering met extra services en diensten interessant voor zzp’er

Zorgverzekeraar CZ signaleert al langere tijd dit probleem. Veel zzp’ers houden zich bezig met de vraag wat te doen bij ziekte. Want slechts 23 procent van de zzp’ers is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering is voor de meesten namelijk te duur.

CZ vindt dat je als zzp’er beter ondersteund moet worden in geval van ziekte. Daarom introduceert de zorgverzekeraar een speciale zorgverzekering. Deze gaat verder dan een standaard zorgverzekering. Zzp’ers hebben hierbij debeschikking over een persoonlijke zorgcoach. Je kan deze raadplegen bij allerlei vragen rondom zorg en ziekte. De ZZP Zorgcoach spant zich in om de wachttijd voor een behandeling of een zorgtraject te verkorten. In de helft van alle gevallen levert dit een verkorting op van gemiddeld 18 dagen. Dit betekent een belangrijk voordeel. Hierdoor kan je totale ziekteperiode aanzienlijk worden ingeperkt.

Kostbare tijd sparen

Voor de zzp’er is dit een nieuwe ontwikkeling in verzekeringsland. Extra ondersteuning en hulp spaart aanzienlijk tijd en dus ook geld. Daarnaast zit je er ook niet echt op te wachten om, als je ziek bent, stad en land af te bellen om een behandeling te regelen. Een zorgcoach is in dat geval meer dan welkom.

Auteur: De Zaak

Lees ook…
Wil je als zzp’er zeker zijn van een inkomen als je langdurig ziek wordt? Dan kun je een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) afsluiten. Maar er…
De fiscale oudedagsreserve (FOR) regeling stopt in 2023. Je kunt binnenkort dus geen pensioen meer opbouwen met deze fiscaal aantrekkelijke spaarpot….
Vanaf 1 januari 2023 treden weer een flink aantal nieuwe wetten en nieuwe regels in werking waarmee zelfstandig ondernemers te maken krijgen. We zetten…
Als zelfstandig ondernemer heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit bedrag mag je in mindering brengen op je belastbare winst. Daardoor hoef je minder…
Veel zzp’ers houden zelf hun administratie bij. Dat betekent dat je na geleverde goederen of diensten een factuur moeten sturen aan klanten of…
Ben je zzp’er? Ook dan kun je zakelijk een auto leasen. Leasen voor zzp’ers biedt aantrekkelijke  voordelen. Zo rijd je wel een nieuwe auto, maar…