Inhoudsopgave
Waarom is de wet er?
Het was onvermijdelijk dat er wijzigingen in het pensioenstelsel kwamen. Zoals gezegd worden mensen steeds ouder. Daarnaast is de rentestand al lange tijd historisch laag en is de arbeidsmarkt aan het veranderen. Vergeet niet dat de levensverwachting vroeger 75 jaar was. Omdat mensen nu ouder worden, moet er meer aanvullend pensioen worden uitbetaald dan verwacht. In combinatie met de lage rente is dat voor pensioenfondsen nauwelijks te doen.
Het ging ook scheef bij de pensioenopbouw van jongere en oudere werknemers. Ze betalen evenveel premie en bouwen ook evenveel pensioenrechten op. Alleen kan de premie van jongeren langer worden belegd, met als gevolg meer opbrengst. Geen probleem, zolang mensen niet van baan wisselen. Maar dat gebeurt tegenwoordig steeds meer. Dit zijn de voornaamste redenen dat de pensioenwet moest worden aangepast.
Dit zijn de grootste verschillen
Het grootste verschil is dat de inleg van de premie leidend wordt, en niet meer het pensioenbedrag dat je iedere maand krijgt. Het premiepercentage wordt ook leeftijdsafhankelijk, waarbij het niet uitmaakt hoe oud je bent. Werkgevers doen niet langer een belofte over de hoogte van het pensioen. Iedereen heeft dus een eigen potje waarvan de waarde op elk moment zichtbaar is.
Wat ga je ervan merken?
De nieuwe pensioenwet gaat al op 1 juli 2023 in. Werkgevers moeten komen met een transitieplan. Hierin worden alle keuzes, overwegingen en berekeningen opgeschreven en onderbouwd. Bestaande pensioenen worden omgezet naar het nieuwe contract. Dit hoeft overigens niet. Werknemers die hun oude pensioencontract willen behouden, krijgen er een tweede regeling bij.
Werkgevers- en werknemersorganisaties in de sectoren nemen samen een besluit over de nieuwe pensioenregeling. Ze kunnen kiezen voor een flexibele of een solidaire regeling. Bij de laatste hebben werknemers geen keuzevrijheid in het beleggingsprofiel, bij de flexibele regeling is dat wel het geval.
De derde regeling
Er is nog een derde mogelijkheid, een pensioenuitkering via een verzekeraar. Hier zijn cao-partijen niet bij betrokken. Dit is vergelijkbaar met de flexibele premieregeling, alleen heeft deze een andere naam, namelijk premie-uitkeringsovereenkomst. Deze regeling wordt aangeboden door pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen en is uitermate aantrekkelijk voor ondernemers.