Wil je een gezonde cashflow voor je bedrijf en niet lang wachten tot klanten hun facturen betalen? Met factoring krijg je snel je geld, zonder gedoe. Maar wat kost het precies en waar moet je op letten om valkuilen te voorkomen?

Inhoudsopgave

Wat is factoring precies?

Bij factoring verkoop je als ondernemer je facturen aan een factoringbedrijf. In plaats van te wachten tot je klant betaalt, ontvang je direct een groot deel van het factuurbedrag van het factoringbedrijf. Bij sommige aanbieders is dat al binnen 24 uur. Hierdoor heb je snel toegang tot het geld en verbeter je je cashflow.

Het factoringbedrijf neemt vervolgens de afhandeling van de factuur over. Dit betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het innen van de betaling bij jouw klant.

Factoring is geen lening

Belangrijk om te weten is dat factoring geen lening is. Bij een lening krijg je geld van een bank of kredietverstrekker en moet je dit bedrag met rente terugbetalen. Bij factoring verkoop je je eigen verdiende geld (de facturen) en hoef je niets terug te betalen. Je krijgt meteen toegang tot je inkomsten, minus de kosten die het factoringbedrijf rekent voor hun service.

Portefeuillefactoring versus American factoring

Er zijn verschillende vormen van factoring, elk met hun eigen kenmerken en geschikt voor verschillende typen bedrijven:

Portefeuillefactoring

Hierbij verkoop je een hele reeks facturen in één keer aan een factoringbedrijf. Dit kan interessant zijn voor grote bedrijven met veel debiteuren. Voor mkb’ers en zzp’ers is deze vorm vaak minder geschikt vanwege de lange contracten en verplichte minimumvolumes.

American factoring

Dit is een meer flexibele vorm, vooral geschikt voor kleinere bedrijven en zelfstandigen. Je verkoopt hier facturen één voor één, wanneer dat jou uitkomt. Dit geeft je meer controle en flexibiliteit. Er zijn geen langdurige verplichtingen, en je bepaalt zelf welke facturen je wilt verkopen.

Wat kost factoring?

 De kosten die je betaalt aan het factoringbedrijf hangen af van verschillende factoren, zoals het risico van wanbetaling, de hoogte van de factuur en de betalingstermijn. Vanwege deze combinatie van factoren, is het lastig om één bedrag te noemen. Hier zijn de belangrijkste kostenposten op een rij:

  • Opstartkosten/aanmeldkosten: sterk wisselend per aanbieder.
  • Contractkosten: jaarlijks bedrag tussen de 100 en 350 euro.
  • Factorloon/fee: 1,5 tot 6 procent van het factuurbedrag, afhankelijk van de betalingstermijn en het factuurbedrag.
  • Borg: 10 tot 20 procent van de facturen kan tijdelijk worden ingehouden.
  • Administratie- en verwerkingskosten: 2,50 tot 15 euro per factuur.
  • Fee bij te laat betalen: ongeveer 0,125 procent per dag.
  • All-in fee: vast percentage (4-6 procent) afhankelijk van de betalingstermijn.

 

Tips om verrassingen bij factoring te voorkomen

Tip 1: vraag naar de tarieven

Factoringbedrijven hanteren verschillende tarieven. Een vast tarief lijkt misschien duurder, maar zo weet je wel precies waar je aan toe bent. Bij variabele tarieven kan de uiteindelijke prijs hoger uitvallen dan verwacht.

Tip 2: vergelijk offertes

Vraag bij meerdere bedrijven offertes op om de tarieven goed te kunnen vergelijken. Zo maak je een bewuste keuze.

Tip 3: bekijk de voorwaarden

Kijk verder dan alleen het percentage dat je betaalt. Let ook op bijkomende kosten en voorwaarden, zoals het aantal facturen dat je moet aanleveren, de looptijd van het contract en of debiteurenbeheer is inbegrepen.

Tip 4: maak een kosten-batenanalyse

Weeg goed af of factoring voor jouw bedrijf loont. Denk daarbij ook aan de tijd en kosten die je bespaart door zelf niet achter betalingen aan te hoeven gaan.

Neem de tijd voor een weloverwogen keuze

Factoring kan een krachtige oplossing zijn om je cashflow snel te verbeteren en je financiële zorgen te verminderen. Maar het is belangrijk om goed te begrijpen wat de kosten en voorwaarden zijn. Door de juiste vragen te stellen en verschillende opties te vergelijken, zorg je ervoor dat factoring echt bijdraagt aan de groei en stabiliteit van je onderneming.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Stel je voor dat iemand online zoekt naar een bedrijf en jij komt naar voren, dan is het wel belangrijk dat ze weten wie erachter het bedrijf zit….
Je hebt hard gewerkt aan het maken van een professionele website. Maar helaas is het niet vanzelfsprekend dat mensen je website zomaar weten te vinden….
Het importeren van een bedrijfswagen uit het buitenland kan een aantrekkelijke optie zijn vanwege potentieel lagere kosten en toegang tot een breder…
Het doel van Vast-Mobiel integratie is om de grenzen tussen vaste en mobiele telefonie te laten verdwijnen. Hierdoor kunnen medewerkers flexibeler…
Als je als ondernemer personeel in dienst hebt dan kan er een arbeidsconflict ontstaan. De medewerker functioneert niet goed, of je personeelslid is…
Steeds meer nabestaanden kiezen ervoor om zelf een uitvaart te regelen. Dat betekent dat ze zelf beslissen hoe de uitvaart eruit komt te zien, zonder…