Transactiemonitoring is daarmee een essentieel proces, onder andere in het detecteren van witwastransacties. Het bestrijden van witwassen van geld blijft immers een voortdurende uitdaging voor financiële instellingen. Dat proces van transactiemonitoring kan geautomatiseerd worden, maar het loont natuurlijk ook om te weten waar je zelf op kunt letten. Daarom in dit artikel een aantal tips voor hoe je witwastransacties door klanten kunt detecteren.
Grote contante stortingen
Soms liggen witwastransacties erg voor de hand, omdat ze erg in het zicht gebeuren. Dat is het geval wanneer er sprake is van ongebruikelijk grote contante stortingen. Dat is een klassieke manier van criminele om illegaal verkregen geld wit te wassen, zodat de herkomst niet meer achterhaald kan worden. Als financiële instelling is dit punt één om alert op te zijn. Krijg te maken met een dergelijke transactie, dan is het zaak om extra due dilligence uit te voeren om de bron van de fondsen te verifiëren.
Verdachte transactiepatronen
Ook patronen die ongebruikelijk zijn belangrijk om te detecteren als financiële instelling. Maar waar moet je dan precies op letten? Dat zijn frequente en willekeurige overboekingen tussen verschillende rekeningen, evenals transacties die afwijken van het normale gedrag van de klant. Als financiële instelling moet je hiervoor echter al geavanceerde analysesystemen implementeren die helpen om verdachte patronen te identificeren en te onderzoeken.
Transacties zonder zakelijk legitieme reden
Iets anders om met een scherp oog op te letten, zijn transacties die zogezegd geen duidelijke zakelijke ‘rationale’ hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het versturen van grote bedragen naar offshore-rekeningen zonder dat daar een legitieme reden voor reden is. Dit soort transacties kan verdacht zijn. Als financiële instelling is jouw taak om de herkomst en het doel van dergelijke transacties grondig onderzoeken, zodat je eraan bijdraagt om ervoor te zorgen dat ze niet worden gebruikt voor witwaspraktijken.
Anonieme rekeningen
Waar je ook een scherp oog op moet hebben is het gebruik van anonieme rekeningen. Deze, zowel als offshorebedrijven en complexe bedrijfsstructuren, kunnen worden gebruikt om de herkomst van geld te verbergen en op deze manier witwassen te vergemakkelijken. Transacties die verband houden met dit soort zaken nopen tot aanvullende controles om het risico op het toelaten van witwastransacties te verminderen.
Specifieke bedrijfstakken
Het is wellicht de financiële tegenhanger van etnisch profileren, maar het is wijs om bij bepaalde specifieke bedrijfstakken extra alert te zijn omdat ze vaak worden gebruikt als middel om geld wit te wassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan casino’s, juweliers, vastgoed en kunsthandel. Hierbij is vaak sprake van complexiteit of gebrek aan transparantie, waardoor het extra geschikt is voor witwastransacties. Tenminste, als het onder de radar blijft, en dat is hopelijk niet het geval als je hier al financiële instelling een goede controle op uitvoert.
Gebruik van cryptovaluta
Eén van de grote bezwaren die er bestaan tegen de wereld van cryptovaluta, is dat deze in feite ongereguleerd is. Dat biedt natuurlijk allerlei mooie kansen voor malafide financiële transacties. Via cryptovaluta zoals Bitcoin kan crimineel geld omgezet worden naar transacties die niet of nauwelijks meer te traceren zijn. Zo kan gemakkelijk geld witgewassen worden. Dit vormt een aanzienlijke uitdaging voor financiële instellingen, vanwege het gebrek aan transparantie. Maar het betekent in feite dat je transacties met cryptovaluta eigenlijk altijd zult moeten controleren.
Het detecteren en voorkomen van witwastransacties is en blijft voor financiële instellingen naast een verplichting een complexe taak die voortdurende waakzaamheid en geavanceerde analysetechnieken vereisen. Maar ook in het eigen belang is het belangrijk om de instellingen te beschermen tegen misbruik door criminele organisaties. Daarom is het extra zinnig om te investeren in de juiste systemen om deze transactiemonitoring zoveel mogelijk te automatiseren.