Beleggen staat volop in de belangstelling. Uit een recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt opnieuw dat steeds meer Nederlandse huishoudens bezig zijn met beleggen. Daarom geven we je graag meer inzicht in drie belangrijke factoren die je helpen bij het bepalen van je beleggingsstrategie. Vandaag de dag hoort nadenken over duurzaamheid daarbij.
Welk type belegger je bent, hangt af van een aantal factoren: transparantie, diversificatie, type beleggingsproduct en beleggingsdoel. Het zijn allemaal cruciale elementen die bepalen wat voor type belegger je bent. Veel beginnende beleggers kiezen gelukkig vaak zelf voor een hoge mate van transparantie, een divers portfolio, een simpel beleggingsproduct en een concreet beleggingsdoel. Dit is een goede aanpak. Hou daarbij wel in de gaten dat het kiezen van de juiste beleggingsstrategie nét zo belangrijk is als het vinden van het juiste platform om de gekozen strategie te realiseren.
Helder en duidelijk doel
Transparantie is essentieel voor succesvolle investeringen. Door te kiezen voor investeringsplatformen en projecten die je begrijpt, hebben beleggers duidelijkheid over waar en hoe je geld wordt ingezet en hoe dit bijdraagt aan je beleggingsdoel. Dit zorgt er ook voor dat je optimaal geïnformeerd bent over je investeringskeuzes en de impact daarvan.
Gedrag van de belegger
Daarnaast draagt transparantie bij aan de mate van exposure (‘blootstelling’) aan het psychologische aspect van beleggen. Dit stelt dat onze emoties, de manier waarop we geprogrammeerd zijn, en de vooroordelen die we hebben, ons gedrag als belegger beïnvloeden. ‘Behavioural finance’ probeert te verklaren waarom iemand financiële beslissingen neemt. Hoe transparanter de belegging die je doet is, des te minder je wordt blootgesteld aan irrationeel gedrag, zoals overmoed (te veel investeren in één belegging) en kuddegedrag (doen wat anderen doen, zonder zelf na te denken).
Dotcom-bubble
De dotcom-bubble (internetzeepbel) van de late jaren 1990 en vroege jaren 2000 is een bekend voorbeeld van kuddegedrag. Tijdens deze periode investeerden beleggers massaal in technologiebedrijven zonder solide bedrijfsmodellen, gedreven door de belofte van enorme winsten en de angst om kansen te missen (FOMO; ‘fear of missing out’). Dit leidde tot prijzen van internetaandelen van een onhoudbaar hoog niveau voordat ze crashten. In maart 2000 bereikte de Nasdaq Composite Index een piek, maar stortte daarna snel in, met een daling van bijna 80% in oktober 2002. Deze crash toonde aan hoe irrationeel gedrag en emotionele beslissingen kunnen leiden tot financiële zeepbellen en grote verliezen.
Goede mix in je portfolio
Er zijn verschillende manieren om je portfolio gevarieerd te maken en dus minder ontvankelijk te zijn voor overmoed of kuddegedrag. Je beleggingen goed gespreid houden doe je door te spreiden over sectoren, te kiezen voor verschillende beleggingsproducten en te beleggen in meerdere landen.
Hoe gevarieerder je portfolio is, hoe minder risico je loopt bij volatiliteit; immers alle beleggingen zijn gevoelig voor prijsstijgingen én dalingen. Maar vaak is het zo dat wanneer de ene categorie daalt, de andere in categorie in waarde toeneemt. Er zijn verschillende manieren om je portfolio te diversifiëren. De meest bekende diversificaties zijn: industrie-, product- en geografische diversificatie. Hoe gediversifieerder je portfolio is, hoe minder risico je loopt bij veranderingen. Door in projecten in verschillende landen te investeren, kunnen beleggers risico’s spreiden en op één of andere manier altijd profiteren van stijgende markten. Je kan spreiden door zelf te beleggen in meerdere landen, óf te kiezen voor een belegging in een bedrijf of project dat in meerdere landen actief is.
Een goed voorbeeld van dat laatste is Enerfip, een duurzaam investeringsplatform dat actief is in Nederland, Spanje, Frankrijk en Italië. Enerfip faciliteert investeringen in uiteenlopende projecten in zonne-energie, windenergie en de bouw van energieopslag. Deze projecten bieden een aantrekkelijk rendement met de obligaties die worden uitgegeven. Enerfip biedt grote transparantie, zodat je goed kan zien waarin je precies belegt.
Bepaal je beleggingsdoel & impact
Het bepalen van jouw beleggingsdoel is belangrijk bij de keuzes die je maakt over je portfolio. Zo kan je doel zijn om te beleggen voor je pensioen of je belegt bijvoorbeeld om over een aantal jaren een sabbatical te kunnen nemen. In alle gevallen kan je mee laten wegen dat je ook impact wil maken, door duurzaam te investeren.
De populariteit van duurzaam beleggen blijft sterk toenemen. Vooral jongere beleggers vinden het belangrijk dat hun geld niet alleen rendeert, maar ook impact maakt op zaken zoals klimaatverandering. Het is dus niet gek om dit argument mee te wegen bij het kiezen voor een belegging. Door in duurzame projecten te investeren, kunnen zij concreet bijdragen aan de vermindering van de CO2 -uitstoot en daarmee bevorderen zij een duurzamere toekomst.
Nemen van de eerste stap
Slimme beleggers zorgen voor een transparant portfolio, dus ze weten waarin ze investeren. Een goed geïnformeerde belegger heeft terecht vertrouwen in de eigen investeringen, maar niet te veel om overmoed te voorkomen. Diversificatie zorgt voor spreiding en helpt dus om de risico’s te verlagen en de kansen te maximaliseren.
Duurzame investeringsplatformen zoals van Enerfip spelen een belangrijke rol in de toekomst van beleggen, waarbij financiële winst hand in hand kan gaan met positieve maatschappelijke veranderingen. Enerfip biedt een hoge mate van transparantie, diversificatie in verschillende soorten projecten en landen, en richt zich voornamelijk op één eenvoudig beleggingsproduct: de obligatie, met als doel de energietransitie te versnellen met een voorspelbaar rendement.