45% van de CO₂-uitstoot op het gebied van mobiliteit wordt veroorzaakt door reizen die we maken voor ons werk. Bijvoorbeeld van huis naar kantoor, of voor andere werkafspraken. De overheid wil graag dat werkgevers zich daar bewust van worden. Daarom moeten werkgevers vanaf 1 juli 2024 gaan rapporteren over deze CO2-uitstoot. In 2027 volgt een evaluatie: zijn we op de goede weg, of moeten er maatregelen genomen worden om minder CO₂ uit te stoten? Zo bereid jij je bedrijf in 3 stappen voor op de CO₂-registratieplicht.

Inhoudsopgave

Stap 1: Geldt de CO₂-registratieplicht voor ons? 

Controleer of de CO₂-registratieplicht voor jouw bedrijf geldt. Werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten aan de overheid gaan rapporteren. Heb je werknemers met een contract van minder dan 20 uur, dan hoef je die niet mee te tellen. Ook uitzendkrachten of personeel dat gedetacheerd is bij jouw bedrijf hoef je niet mee te rekenen.  De peildatum is altijd 1 januari. Dus had je op 1 januari 2024 meer dan 100 medewerkers? Dan moet je vanaf 1 juli 2024 rapporteren. Ook als je later in het jaar bijvoorbeeld minder werknemers hebt. 

Stap 2: Welke reisopties bied ik mijn personeel? 

Voor al je medewerkers moet je het woon-werk en zakelijk verkeer apart van elkaar bijhouden. Het maakt daarvoor niet uit hoe je medewerkers reizen. Ook als dat bijvoorbeeld met de fiets of zelfs lopend is, moet je dit bijhouden. Breng dus als eerste in kaart welke reisopties jouw personeel nu heeft. Deze opties zijn: 
  • Eigen voertuigen, bijvoorbeeld een auto, fiets of scooter 
  • Zakelijke voertuigen, bijvoorbeeld een leaseauto of leasefiets 
  • Openbaar vervoer 
  • Deelvervoer 
Voor al deze vormen van vervoer moet je apart kunnen rapporteren. Ook moet je daarbij de brandstofsoort vastleggen. Kilometers met een benzineauto vallen dus in een andere categorie dan kilometers met een elektrische auto. Ook zul je in de rapportage onderscheid moeten maken tussen zakelijke reizen en woon-werk reizen. Het is dus belangrijk dat ook dat onderscheid kunt maken bij het vastleggen.

Stap 3: Richt een oplossing in om deze gegevens te verzamelen en te rapporteren 

Nu je weet welke gegevens je moet verzamelen en rapporteren, kun je op zoek naar een oplossing om alle gegevens voor de rapportage te verzamelen. Dat kan best een klus zijn, vooral als je er in stap 2 achter bent gekomen dat je medewerkers op veel verschillende manier reizen van en naar het werk.  Een optie is om je medewerkers in een enquête vragen te stellen over hun reizen. Het nadeel is dat dit best wat werk is voor je werknemers om in te vullen en vervolgens ook voor jou om hier een rapport van te maken dat aan de eisen van de overheid voldoet. Een andere optie is gebruik maken van een platform dat jou helpt om al deze gegevens voor jou vast te leggen en die ook meteen automatisch een CO₂-rapportage voor je maken.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Voor veel ondernemers is het opzetten van een succesvolle marketingstrategie een uitdaging. Hoewel ze hun product of dienst door en door kennen,…
Een auto van de zaak is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde die werkgevers kunnen aanbieden aan hun werknemers. Het kan verschillende…
Ondernemen op basis van onderbuikgevoel, intuïtie of ervaring is tegenwoordig geen optie meer. De concurrentie is namelijk enorm toegenomen dankzij…
Als ondernemer of werknemer kan het zomaar gebeuren: een arbeidsconflict. Dit kan variëren van een meningsverschil over taken tot een serieus geschil…
Het laten ontwikkelen van software voor je bedrijf is een grote stap. Of je nu een app, website of op maat gemaakte bedrijfssoftware nodig hebt, het…
Om in een steeds concurrerender markt te groeien, moeten bedrijven slim omgaan met middelen, technologie en processen. In 2025 zijn er diverse…