Als zzp’er weet je ongetwijfeld dat het goed is om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het enige probleem? Verzekeren is duur. En daarom laten veel ondernemers die verzekering achterwege. Cosmas Blaauw, zelf ondernemer en oprichter van verschillende startups, besloot om een sociaal platform op te richten waarop deelnemers elkaar helpen bij arbeidsongeschiktheid. Het resultaat is SharePeople. Cosmas vertelt over de oprichting en ontwikkeling van deze scale-up.

Inhoudsopgave

SharePeople is een betaalbaar alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. Door gebruik te maken van slimme technologieën delen deelnemers het risico op arbeidsongeschiktheid onderling. Wordt een deelnemer ziek, dan ontvangt die elke maand donaties van andere deelnemers. Dat gebeurt rechtstreeks, via een betaalverzoek. Het enige wat deelnemers aan SharePeople betalen zijn de jaarlijkse lidmaatschapskosten. 

Inspiratie uit Amerika

Zijn inspiratie voor SharePeople haalde Cosmas van het Amerikaanse Lemonade. Dit bedrijf biedt een snelgroeiend verzekeringsconcept dat werkt met Artificial Intelligence. Cosmas: “Verzekeren is een duur systeem. Lemonade liet zien dat het anders kon. Met moderne technologie automatiseren ze het proces van verzekeren, claimen en uitkeren. Daardoor zijn ze goedkoper dan traditionele verzekeraars. Bovendien zijn ze heel transparant over hun kosten. Dat inspireerde me. Ik wilde ook zoiets oprichten, maar dan voor ondernemers.”

“Ik wilde een transparante en goedkope verzekering oprichten voor ondernemers”

Echt een onderlinge

Samen met Rutger Abbink en Ernst Nolte ging hij aan de slag. Alle drie hadden ze al eerder startups opgericht. Die ervaring namen ze mee bij de ontwikkeling van het nieuwe platform. Cosmas: “In eerste instantie wilde ik vooral een netwerk voor zzp’ers oprichten. Arbeidsongeschiktheid kwam op de tweede plaats. Maar uit gesprekken met ondernemers kwam naar voren dat ze aan dat eerste minder behoefte hadden. Daarom besloten we om de focus te verleggen richting een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Ons platform moest geen AOV zijn, maar echt een onderlinge: mensen die elkaar betalen, zonder tussenkomst van ons.”

Spelen in de zandbak

Met dit idee bouwde het drietal een minimum viable product: een product dat genoeg waarde levert klanten te trekken. Hiervoor wilden ze gebruikmaken van een open banking systeem. Cosmas: “De kern van SharePeople is dat wij namens een zieke een betaalverzoek sturen aan andere deelnemers. Hiervoor hadden we toegang nodig tot de bankgegevens van klanten. Helaas was dat niet zo simpel. Banken willen best toegang geven, maar alleen als je een flinke zak geld op tafel legt. Dat zagen we niet zitten. Gelukkig kwamen we terecht bij Bunq. Zij zeiden: hier heb je onze sandbox, ga er maar mee spelen. Zo ontstond de eerste versie van SharePeople.”

“Bunq zei: hier heb je onze sandbox, ga er maar mee spelen”

Steeds een stap beter

Al snel na de livegang meldden de eerste ondernemers zich aan. SharePeople bleek precies het alternatief voor een AOV te zijn waar veel ondernemers op wachtten. Dat betekende echter niet dat de oprichters achterover konden leunen. Cosmas: “Ondanks alle technologie waar we gebruik van maakten, duurde onboarding in onze eerste versie nog een kwartier tot een half uur. Het grootste deel van die tijd werd in beslag genomen door het openen van een nieuwe bankrekening. Die stap wilden we uit het proces halen. Eind 2019 lanceerden we SharePeople 2.0. Deze nieuwe versie werkt bankonafhankelijk. Aanmelden kost nu nog maar twee minuten.”

Elkaar helpen 

Doordat SharePeople in elke processtap gebruikmaakt van technologie, is de oplossing makkelijk schaalbaar. Bovendien zijn de kosten transparant, iets waar Cosmas veel waarde aan hecht. Hij vertelt: “Aan SharePeople betalen deelnemers één vast bedrag. Dat is een tientje per maand voor de dienstverlening. Op de donaties zit geen enkele marge. Dat geeft mensen een goed gevoel: het is veel fijner om rechtstreeks iemand te helpen, dan geld te betalen aan een verzekeraar. We maken gebruik van slimme technologie, maar tegelijkertijd is het onderlinge gevoel heel sterk.”

“Op donaties zit geen marge. Mensen betalen alleen een vast bedrag aan SharePeople voor de dienstverlening”

Sociaal platform

In de toekomst wil SharePeople nog meer doen dan alleen een vangnet bieden bij arbeidsongeschiktheid. Cosmas: “Momenteel zijn Rutger, Ernst en ik nog de grootste aandeelhouders. Maar we zijn bezig om onze coöperatie uit te breiden met leden. Zij beslissen mee over onze koers. Stel dat SharePeople winst gaat maken, dan kunnen de leden ervoor kiezen om dat te besteden aan het voorkomen van ziekte bij deelnemers. Immers: hoe minder zieken, hoe minder donaties er nodig zijn. Door deelnemers de kans te geven om mee te beslissen, versterken we het sociale aspect. We zijn geen verzekeraar, maar we verbinden mensen. Dat maakt het concept sterk.”

Benieuwd of SharePeople iets voor jou is? Bezoek de website en zie meteen hoeveel je gemiddeld per maand kwijt bent.  

Auteur: Donna van de Ven

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Vandaag de dag is het steeds belangrijker om online een sterke aanwezigheid te hebben. Denk aan het hebben van een professionele website, een actieve…
Een bedrijfspand verbouwen vraagt om een goede planning en…
Op zoek naar een kantoorruimte? Het kan een uitdaging zijn. In dit artikel lees je hoe je in 9 stappen je ideale werkplek vindt, zodat je bedrijf de…
Karakter Traprenovaties & Interieurbouw is een bedrijf dat elke dag met veel enthousiasme en vakmanschap aan de slag gaat om trappen door heel…
Het starten van een groot bouwproject kan een spannende en uitdagende taak zijn. Er zijn talloze aspecten waar je rekening mee moet houden om ervoor te…
Als ondernemer heb je de keuze uit tal van verschillende vormen van marketing om je bedrijf onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Populair…