Inhoudsopgave
Maar: waar moet je precies starten bij het openen van een restaurant? En welke horeca koelkast, stoelen en menukaart moet je regelen? En hoe val je op nu het aantal restaurants in Nederland in de lift zit volgens cijfers van het CBS? In dit artikel lees je enkele belangrijke tips voor het openen van een restaurant.
1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Net als bij iedere andere onderneming in Nederland waar je geld mee verdient, moet je met een eigen restaurant je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Doe dit direct zodra je weet dat je gaat ondernemen; dit kost je eenmalig € 75. Verder hoef je geen geld te betalen om ingeschreven te staan bij de KVK. De KVK zorgt ervoor dat je zakelijke gegevens automatisch terecht zullen komen bij de Belastingdienst. Daar hoef je dus verder niets meer voor te doen.
2. Ga op zoek naar een passende locatie en check bestemmingsplan
Voor een restaurant is het wel zo prettig om een écht goede locatie te hebben waar je gasten kunt ontvangen. In veel steden in Nederland is er nog steeds veel leegstand te vinden, waardoor je binnen aanzienlijke tijd een passende locatie zou moeten kunnen hebben. Maar: voordat je het huur- of koopcontract ondertekent, moet je weten dat je eerst meer moet weten over het bestemmingsplan. Dat check je bij de gemeente. Op die manier weet je zeker of de locatie écht geschikt is voor jouw plannen of niet.
3. Controleer ook de omgevingsvergunning van locatie
Waar je ook bij het begin al aan moet denken, is de omgevingsvergunning. Stel: je restaurant groeit harder dan je dacht en je wil in de toekomst uitbreiden met bijvoorbeeld een verbouwing dan moet dat wel kunnen en mogen vanuit de gemeente. In andere woorden: kijk alvast naar de mogelijke toekomst en onderzoek welke vergunningen je door de jaren heen wellicht nodig gaat hebben. Door je daar nu al in te verdiepen, kom je in de toekomst voor minder verrassingen te staan.
4. Weet welke verzekeringen je nodig hebt voor restaurant
Vergunningen zijn zeker niet het enige onderdeel waar je aan moet denken; er zijn ook een paar verzekeringen die handig zijn om te hebben als horecaondernemer met een eigen restaurant. Het is bijvoorbeeld altijd handig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben, net als andere ondernemers in verschillende branches. Daarnaast is een inventaris- en voorraadverzekering een must, evenals een verzekering voor je bedrijfspand. Wanneer je met klanten en werknemers te maken hebt, moet je eveneens een rechtsbijstandverzekering, drank- en horecavergunning, exploitatievergunning, terrasvergunning en een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Dat zijn heel wat verzekeringen, maar ze zijn altijd handig om te hebben.
5. Inrichting van restaurant: keuken inrichten met goede apparatuur
Natuurlijk mag een goede en kwalitatieve inrichting van de keuken ook niet ontbreken aan dit lijstje. De basis van een restaurant is uiteraard goed eten en drinken; daar is een keuken met diverse apparatuur voor nodig. Een goede horecakeuken bestaat in ieder geval uit voldoende ruimte voor de koks om eten te bereiden, een lange werktafel, grote koelkasten, een kwalitatieve horeca vriezer en genoeg plek om daadwerkelijk te koken, bakken en grillen. Investeer in écht goede apparatuur zodat je meteen een goede basis hebt.
6. Kijk goed naar de betaalmethoden in restaurant
Daarbij is het verstandig om op tijd al te kijken naar de manier hoe je je zakelijke betalingsverkeer in je restaurant wil gaan regelen. Het is eigenlijk onvermijdelijk om een zakelijke rekening te openen waarmee je je zakelijke en privé inkomsten en uitgaven gescheiden houdt. Daarnaast moet je het je klanten zo eenvoudig mogelijk maken. Denk aan het werken met een mobiel betaalsysteem waarbij klanten direct contactloos kunnen pinnen of aan de mogelijkheid om ze met een QR-code of Tikkie te laten betalen.
7. Focus op opvallende inrichting en mooie menukaart
Wat je tot slot moet weten, is dat het goed kan werken om net even anders te zijn dan de andere restaurants in de stad of het dorp waar je een restaurant wil openen. Op die manier kun je namelijk al gauw mensen trekken, wat een must is voor het bestaan van een horecaonderneming. Anders zijn en op die manier opvallen, doe je door bijvoorbeeld de focus te leggen op een extravagante inrichting. Of ga voor een unieke menukaart met gerechten die je niet veel vindt op de desbetreffende locatie. Wat je ook doet: val op om zo klanten te scoren.