Categorieën

Veel kleine ondernemers denken dat leasen vooral iets is voor grote bedrijven. "Juist niet," zegt Dick Bakker van leasemaatschappij Arval. "Zelfs zzp'ers zijn gebaat bij een leaseauto. Leasen is niet alleen een besparing van risico en zorgen, maar het scheelt je ook geld." Hoe regel jij voordelig een leaseauto als mkb'er? Vijf tips van Bakker.

Wist je dat iedere dieselbedrijfswagen die je nu bestelt ergens in zijn leasetermijn de stad al niet meer inkomt? Denk dus op tijd na over elektrische vervanging. Lees meer over de verschillende oplossingen.

Inhoudsopgave

1. Waarom is leasen interessant voor het mkb?

“Als kleine ondernemer ben je druk met je bedrijf. Je zou zo min mogelijk tijd en geld moeten besteden aan dingen die niet bij de kern van je onderneming horen. Een eigen auto brengt risico’s en geregel met zich mee. Als je kiest voor een leasewagen, dan zijn aanschaf, (onverwachte) reparaties, onderhoud en verzekeringen inbegrepen. Je betaalt een vast bedrag per maand voor deze kosten. Als je het uitrekent, is dat bijna altijd voordeliger dan de aanschaf en het onderhoud van een eigen auto. De kosten per kilometer zijn trouwens flexibel. Rijd je dus een maandje wat minder, dan betaal je een lager maandbedrag.”

2. Als ondernemer wil ik voordelig uit zijn en tegelijkertijd goed voor de dag komen. Welke auto kies ik?

“Compacte, zuinige en schone auto’s worden veruit het meest geleaset. Denk bijvoorbeeld aan de Renault Clio, Peugeot 308 of Volkswagen Up! Als een auto een verlenging van je aanzien moet zijn, is dat duur. Hoe groter de auto, hoe milieuonvriendelijker. En hoe milieuonvriendelijker, hoe meer je kwijt bent aan de fiscus.”

3. Een grote auto kan ook van praktisch nut zijn. Stel dat ik of mijn medewerker de leaseauto mee wil nemen op vakantie. Het gezin past niet in die Renault Clio. Is een grote auto dan toch geen betere keuze?

“Daar hebben we een oplossing voor: een vervangende auto tijdens de vakantie. Op die manier lease je elf maanden een compacte auto, die je tijdens de vakantie een maand inruilt voor een groter exemplaar.  Ik vind het namelijk zonde van het geld als ondernemers een groot deel van het jaar in een te ruime auto rijden. Gedurende het jaar besparen ondernemers zoveel geld door in een compacte auto te rijden, dat zij niet hoeven bijbetalen in de vakantie.”

4. Mijn medewerker krijgt in het begin een contract voor een half jaar en voor zijn werk heeft hij een auto nodig. Stel nu dat het over een paar maanden minder goed gaat met mijn bedrijf en ik de medewerker niet kan houden. Hoe zorg ik dat ik straks niet aan een auto vast zit?

“Leasecontracten zijn al lang niet meer zo in beton gegoten als voorheen. Tegenwoordig kun je zelfs per maand opzeggen, als je bijvoorbeeld een zzp’er bent met een tijdelijke opdracht. Ik adviseer een leasecontract te kiezen dat even lang loopt als het contract van de werknemer. Natuurlijk geldt wel: hoe langer de looptijd, hoe goedkoper. Maar vastzitten aan een auto die je niet nodig hebt is sowieso geldverspilling.”

5. De bijtellingspercentages veranderen volgend jaar. Hoe zit dat als ik nu een leaseauto neem?

“Twijfel je over een leaseauto? Beslis dit jaar nog. Dan maak je namelijk nog vijf jaar gebruik van de bijtellingsregels van nu en dat scheelt je 40 tot 70 euro per maand.”

Wil je meer weten over leasen? Neem contact op met onze kennispartner Arval.

Elektrificeer je grijze kenteken voordat je er de stad niet meer mee inkomt! Ontdek de mogelijkheden hier.

Lees ook…
i.s.m.
Wist je dat iedere dieselbedrijfswagen die je nu bestelt ergens in zijn leasetermijn de stad al niet meer inkomt? Denk dus nu na over elektrische…
i.s.m.
Kan ik mijn klant bereiken in een elektrische bestelwagen? Welke regio’s vallen allemaal binnen mijn rijbereik? Gaat mijn werkdag er nu totaal anders…
i.s.m.
Elektrificatie is de grote uitdaging van dit moment. Om de CO2-uitstoot te verminderen moeten vanaf 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Op dit…
i.s.m.
Tijdens de jaarlijkse ‘Zakenauto van het Jaar verkiezing’ van het gerenommeerde vakblad Automotive Management werden tien veelbelovende nieuwkomers…
De bijtelling en eigen bijdrage voor privégebruik van een zakelijke auto is een onderwerp dat veel ondernemers raakt. Maar wat zijn de regels en…
In samenwerking met