Het is voor ondernemers die zaken doen met het buitenland, vaak moeilijk te beoordelen aan welk land zij btw moeten afdragen. Voor tussenpersonen zijn de regels nog ingewikkelder. Daarom een overzicht.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wanneer bent u tussenpersoon?

U bent volgens de regels een tussenpersoon als u twee partijen bij elkaar brengt en in naam en voor rekening van uw opdrachtgever handelt. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot een commissionair die op eigen naam handelt, maar wel voor rekening van een ander. De btw-wetgeving beschouwt de prestatie van de tussenpersoon als een dienst, waarop dus in principe de hoofdregel van toepassing is. Hierop bestaat een flink aantal uitzonderingsregels die samenhangen met het soort prestatie waarvoor de tussenpersoon bemiddelt.

De lastigste categorie prestaties is overige bemiddelingsdiensten. Deze zijn volgens de btw-wetgeving belast op de plaats van de prestatie, waarvoor wordt bemiddeld. Die is echter vaak moeilijk te bepalen. Sommige regelingen gelden niet alleen voor bemiddeling tussen afnemers die ondernemer zijn, maar ook voor bemiddeling tussen particulieren. Dit blijkt uit een vonnis van het Hof van Justitie EG.

Enkele uitgangspunten

In de praktijk kunt u de volgende uitgangspunten aanhouden voor de omzetbelasting van de diensten van tussenpersonen:

  • bij intracommunautair goederenvervoer: daar waar het vervoer begint;
  • bij diensten die samenhangen met intracommunautair goederenvervoer: daar waar die dienst wordt verricht;
  • bij andere leveringen en diensten: daar waar die prestatie wordt verricht.

Houdt echter rekening met een algemene uitzondering, die geldt wanneer de afnemer van de bemiddelingsdienst een btw-nummer heeft in een andere EU-lidstaat dan waar de tussenpersoon is geregistreerd. In die situatie is namelijk de btw-verleggingsregeling van toepassing. In dat geval berekent de tussenpersoon géén btw en is de afnemer de btw verschuldigd op zijn aangifte. De tussenpersoon moet het btw-nummer van zijn afnemer wel op zijn factuur vermelden.

Tot slot

Wees tot slot bedacht op het volgende:

  • Bemiddelingsdiensten voor afnemers gevestigd buiten de EU zijn niet belast binnen de EU;
  • Voor reisbureaus geldt een afzonderlijke regeling;
  • Als de bemiddelingsdienst belast is in de EU, dan kan het nultarief van toepassing zijn.

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe regeling voor de bepaling van de plaats van dienst. Deze zou moeten leiden tot een vereenvoudiging van de huidige regels.


Met dank aan: Arenthals Grant Thornton

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Vanaf 1 januari 2023 treden weer een flink aantal nieuwe wetten en nieuwe regels in werking waarmee zelfstandig ondernemers te maken krijgen. We zetten…
Benieuwd of de relatiegeschenken die je aan klanten en opdrachtgevers geeft ook fiscaal aantrekkelijk zijn voor je onderneming? In dit artikel ontdek…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Veel zzp’ers werken vanuit huis. Maar hoe zit het met de kosten die hiermee samenhangen? Van een internetaansluiting tot verwarming en de inrichting…
Ook als ondernemer kom je er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via drie…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…