Categorieën

Steeds meer ondernemers zien vastgoed als een interessante manier om extra geld te verdienen. Succesvol beleggen in onroerend goed kan op verschillende manieren. Je kunt zelf een woning of bedrijfspand kopen. Of het uitbesteden aan een professioneel beleggingsfonds. In dit artikel bespreken we beide opties, zodat jij als beginnende vastgoedbelegger kunt beslissen welke optie het best bij je past.

Inhoudsopgave

Wat is beleggen in vastgoed?

Veel mensen beleggen al onbewust in vastgoed in de vorm van hun eigen koophuis. Daarnaast kun je ervoor kiezen om geld in een ander vastgoedobject te steken. Denk aan een tweede woning, een winkel, een kantoor, een bedrijfsgebouw of een logistiek centrum.

Een andere optie is aandelen kopen in een fonds dat in buitenlands of Nederlands vastgoed belegt.

Direct beleggen versus indirect beleggen

Ben je geïnteresseerd in vastgoed beleggen? Voor particuliere beleggers zijn twee mogelijk: direct beleggen en indirect beleggen.

Allereerst gaan we dieper in op direct beleggen. Wanneer je zelf onroerend goed koopt, is de kans aanwezig dat je het gaat verhuren. Wanneer je geschikte huurders vindt, betalen ze huur. Dit betekent voor jou een fijn passief inkomen. Je zult wel zelf de (onderhouds)kosten en de eventuele hypotheekrente moeten betalen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om te beleggen in een (beursgenoteerd) vastgoedfonds. Wanneer je dat doet, heet dit indirect beleggen.

Voordelen en nadelen direct beleggen

Zowel aan direct als aan indirect beleggen zitten voor- en nadelen.

Besluit je om direct te beleggen? Dan moet je er rekening mee houden dat je op korte termijn waarschijnlijk niet meerdere objecten kunt kopen. Wanneer je dit wel wilt, zul je flink wat eigen geld mee moeten nemen. Hierdoor wordt het risico groter.

Ook is er over het algemeen een beperkte spreiding van vastgoedbeleggingen mogelijk en is er sprake van een lage verhandelbaarheid. Het is niet eenvoudig om zomaar jouw vastgoed te verkopen. Als laatste komen er vaak relatief hoge transactiekosten bij kijken.

We hebben het nu alleen over nadelen, maar er zit ook een groot voordeel aan direct beleggen. Je kunt namelijk zelf alle beslissingen nemen.

Direct en indirect rendement

Als je direct belegt, heb je te maken met een direct rendement. Wanneer je de hypotheekrente en de (onderhouds)kosten van de huurinkomsten aftrekt, heb je het directe rendement. Dit wordt ook wel het nettoresultaat genoemd.

Naast deze passieve inkomsten is er sprake van indirect rendement. Het indirecte rendement is de waardeverandering van vastgoed.

Hierbij komen ook risico’s kijken. Denk aan het failliet gaan van een huurder, waardoor je te maken krijgt met tijdelijke leegstand. Er komt dan geen huur binnen, maar de kosten lopen wel door. Hierdoor zou het vastgoed object in waarde kunnen dalen.

Voordelen en nadelen indirect vastgoed beleggen

Wanneer je ervoor kiest om indirect in onroerend goed te beleggen, koop je participaties of aandelen in een fonds dat beschikt over een vastgoedportefeuille. Het kan zijn dat zo’n fonds beursgenoteerd is, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Het grote voordeel aan indirect beleggen is dat vastgoedaandelen vaak eenvoudig te verhandelen zijn en over het algemeen kun je verschillende fondsen kopen.

Daarnaast kiest een fonds vaak voor spreiding in objecten, met winkels voor de dagelijkse levensbehoeften, huurwoningen, zorgvastgoed en bijvoorbeeld ook logistieke centra.

Zo wordt ingespeeld op langjarige trends, waardoor de kans klein is dat dit onroerend goed niet verhuurd is of langdurig leeg zou staan. Bovendien zijn er veel huurders, waardoor het risico van een hoog leegstandspercentage verder beperkt wordt.

Al met al levert dit een redelijk voorspelbaar rendement op en is het een relatief veilige manier van beleggen.

Het nadeel van indirect beleggen is dat de beurs een slechte fase door kan maken en de koers keldert. Hierdoor zou je geld kunnen verliezen.

Conclusie

Beleggen in vastgoed is niet voor niets populair. Het levert vaak een mooie inkomstenstroom op. Daarnaast is er op termijn meestal sprake van waardestijging van het vastgoed.

Maar let op: geen enkele belegging is zonder risico. Daarom nog een tip voor beginnende vastgoedbeleggers: stop nooit al je geld alleen in vastgoed, maar zorg voor een goed gespreide en evenwichtige portefeuille.

Lees ook…
Twijfel je of je een verzuimverzekering nodig hebt voor jouw bedrijf? Hou bij je overweging rekening met deze veelgehoorde…
De verwachting is dat er in 2023 nieuwe regels voor pensioen ingaan. Belangrijk onderdeel hiervan is dat er meer ruimte komt voor persoonlijke…
Honderden miljoenen mensen ter wereld handelen en beleggen in crypto. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink gaat stijgen. Volgens…