Winkeliers moesten hun papieren kassabonnen en kassarollen altijd verplicht 7 jaar lang bewaren. De Belastingdienst vindt het echter inmiddels ook goed als u alleen de digitale gegevens bewaart.

“Digitale opslag volstaat”

Kassabonnen en kassarollen vormen een onderdeel van de administratie en daarvoor geldt een verplichte bewaartermijn van 7 jaar. Het Platform Detailhandel stelde de bewaarplicht voor de papieren versie echter ter discussie. Per slot van rekening zijn de meeste kassa’s aangesloten op een computer die alle transacties registreert.

Volgens de Belastingdienst is het echter een misverstand om te denken, dat in het geval er zowel een papieren als een digitale versie van een kassabon bestaat, beide zouden moeten worden bewaard. De digitale opslag volstaat.

Wel wordt daarbij aangetekend dat “de (digitale) administratie toegankelijk is en binnen een redelijke termijn raadpleegbaar is voor een eventuele controle door de Belastingdienst”.

Kassabon wél bewaren bij aanschaf

Let wel: De kassabonnen die u ontvangt als ondernemer bij de aanschaf van bijvoorbeeld kantoorartikelen of een computer moet u wél 7 jaar ‘in fysieke vorm’ bewaren. U moet tenslotte tegenover de fiscus kunnen bewijzen, waarom u bepaalde kosten of btw hebt afgetrokken.

Omdat een kassabon tegenwoordig nogal eens onleesbaar wordt, is het aan te raden om er een kopie van te maken. Maar ook in dat geval moet u beide bewaren.

Meer daarover leest u in het artikel: Maak een kopie van kassabonnen »

Lees ook…
Er zijn veel verschillende soorten goodwill. En de beste methode om de goodwill te berekenen, bestaat niet. Het is vaak een onderhandelingsproces,…
Een scheiding heeft grote impact op je persoonlijke leven, maar brengt ook uitdagingen op zakelijk vlak met zich mee. De kans is groot dat je…
De huizenmarkt staat op zijn kop. Mensen die jaren geleden hebben geïnvesteerd in stenen plukken daar nu de vruchten van. Naast prijsstijgingen is het…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Heb jij alles bij de hand als de Belastingdienst de financiële administratie van jouw onderneming komt controleren? Of moet je de papieren en…
Sinds de invoering van de Wet ketenaansprakelijkheid (WKA) ben je als hoofdopdrachtgever aansprakelijk wanneer door jou ingeschakelde (onder)aannemers…