Stel, u verstuurt een factuur of offerte per e-mail, scant uw handtekening in en voegt deze aan het document toe. Is dat rechtsgeldig?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Bauco van der MeulenAdvies van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak en eigenaar van adviespraktijk MMC in Amstelveen:

“Een gescande handtekening is niet hetzelfde als een elektronische handtekening. Ik kan mij voorstellen dat dit misverstand bij meer ondernemers bestaat. Een digitaal verzonden document met gescande handtekening is meestal niet rechtsgeldig.

Een gescande handtekening kan gemakkelijk door een willekeurig persoon onder een ander, of een gewijzigd document worden geplaatst. Het is niet origineel terug te voeren op de afzender.

Hetzelfde geldt voor elektronisch factureren. Het wordt wel geaccepteerd, maar er kúnnen dezelfde vragen ontstaan met betrekking tot herkomst en integriteit, oftewel onveranderbaarheid.”

Gewone elektronische handtekening

Er bestaat een verschil tussen een gewone elektronische handtekening en een gekwalificeerde elektronische handtekening. Een gewone elektronische handtekening is bijvoorbeeld een gescande handtekening. Voor sommige instanties is dit voldoende, maar niet rechtsgeldig.

Gekwalificeerde elektronische handtekening

Een gekwalificeerde elektronische handtekening is een handtekening waarbij een gekwalificeerd certificaat is gebruikt. Zo’n certificaat is een digitaal bestand dat aan het oorspronkelijke document is toegevoegd. Er zijn speciale instanties die certificaten uitgeven, de zogeheten certificatiedienstverleners. De Nederlandse overheid maakt bijvoorbeeld gebruik van een certificaat dat wordt uitgegeven door Public Key Infrastructure (PKI)-overheid. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) controleert de certificatiedienstverleners. Deze handtekeningen zijn altijd rechtsgeldig.

Een gekwalificeerde elektronische handtekening is juridisch gelijk aan een echte handtekening met pen.

Leden van De Zaak profiteren van onbeperkt advies

Als lid van hét kennisnetwerk voor ondernemers kunt u vijf dagen per week terecht bij De Zaak Advies. Aarzel niet om de telefoon te pakken als u met vragen zit: 085 – 079 7050

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een…
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Ben je wel eens onverwacht getrakteerd op een parkeerboete tijdens het laden en lossen? Die frustratie kennen veel ondernemers. Maar wanneer is…
Werk je in je bedrijf veel met flexwerkers en nulurencontracten? Dan is het goed om te weten dat op dit moment strengere wet- en regelgeving in de maak…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers mee te maken krijgen. Per 1 juli 2023 gaat weer een aantal wetten en…
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bezit je een unieke positie binnen het bedrijfslandschap. Deze rol combineert het directeurschap met…