Een door jou verstuurde factuur of vordering kent een verjaringstermijn van in principe vijf jaar. Je kunt die echter verlengen door de verjaring te 'stuiten'. Lees hier wat dat is, en hoe je dat doet.

Verleng verjaringstermijn door te stuiten

Een factuur of vordering heeft een verjaringstermijn van in principe vijf jaar. Dat kan echter negatief uitpakken voor het betaalgedrag. Een klant zou een factuur kunnen laten liggen tot de verjaringstermijn is verstreken, en dan niet meer hoeven betalen.

Je kunt dat voorkomen door te stuiten, wat betekent dat de verjaringstermijn opnieuw ingaat. Dit stuiten doe je door – vóór het einde van de verjaringstermijn – je debiteur eraan te herinneren dat je een vordering op hem hebt. Dat kan bijvoorbeeld via een betalingsherinnering, aanmaning of dagvaarding.

Doe dat schriftelijk én aangetekend, want je moet later mogelijk bewijzen dat je debiteur de herinnering op tijd heeft ontvangen.

De verjaringstermijn gaat overigens ook opnieuw in als de debiteur de vordering erkent. Hij vraagt bijvoorbeeld om uitstel, of heeft een termijnbetaling gedaan.

Verrekenen

Ben je te laat met stuiten, en is de verjaringstermijn verstreken? Dan kun je mogelijk nog verrekenen. Wanneer je zelf een schuld hebt openstaan bij jouw debiteur, dan mag je die in principe verrekenen met je eigen vordering. Geef dat wel schriftelijk door aan de debiteur, met vermelding van de betreffende factuurnummers.

Je kunt echter niet altijd verrekenen. Als de debiteur de vordering betwist, is het niet toegestaan.

Vordering teruggave

Wil je geen betaling vorderen, maar bijvoorbeeld teruggave van eigendommen? Dan moet een schriftelijke aanmaning binnen zes maanden worden gevolgd door een (gerechtelijke) procedure.

Gerelateerd lezen:

• Wanneer moet u de jaarrekening deponeren?
• Voldoet uw administratie aan de eisen?
• Verliesverrekening vpb
• Tips voor het opzetten van je boekhouding

Lees ook…
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) moet voor werkzaamheden in de eigen bv een jaarsalaris in de aangifte loonheffing opnemen. Dat salaris moet…
Tijdens het ondernemen wil je zo veel mogelijk inzicht in je financiën en je geldzaken. Dit krijg je door een jaarlijkse begroting te maken. Naast het…
Je hebt hard voor je klant gewerkt, maar de factuur is nog steeds niet betaald. Wat de reden ook is, blijf positief en gebruik deze tips om je facturen…
Voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) gaat er de komende jaren op fiscaal gebied veel veranderen, als zij dividend aan zichzelf willen uitkeren….
Het runnen van een webshop brengt veel uitdagingen en keuzes met zich mee. Ook als het gaat om de administratie. Het is belangrijk dat je je…
U voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van uw omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…