In samenwerking met
Glasblazer Mark Locock (49) van ‘HotMarks Glasblazerij’ in Ootmarsum heeft weer lucht. Jarenlang kreeg de energieke, Britse ambachtsman financiële ademnood door de hoge huur van zijn bedrijfspand. Tot hij het kocht, met behulp van een vastgoedfinanciering. Nu is hij drie keer zo voordelig uit.

Inhoudsopgave

Glasblazer Mark is een vakman, vol energie. De geboren Engelsman woont en werkt al 22 jaar in Nederland, sinds 2014 in het Twentse Ootmarsum. Uit gesmolten zand blaast hij daar de prachtigste creaties: van kleine drinkglaasjes, vaasjes en Twentse siepel-lichtjes tot prachtige bokalen en grote vrije werken, zoals een enorme glazen kwal die in zijn atelier aan het plafond hangt. Zijn creaties vinden wereldwijd aftrek, van Amerika tot China.

Glasblazen is geen alledaags beroep. Hoe ben je daarin terecht gekomen?

Mark: “Ik ben al sinds mijn zestiende gefascineerd door glasblazen. Ik hield niet van studeren, dus ging naar een vakopleiding. Ik werd toegelaten op de opleiding Glaskunst en -Design aan de universiteit van Stoke-on-Trent, het hart van de Engelse glasindustrie. Ik bleek het aardig te kunnen en maakte als eerstejaars examenstukken waarmee derdejaars afstudeerden. In de avonduren werkte ik voor docenten. Voor ik het wist, was ik fulltime aan het werk.”

“Na mijn afstuderen kreeg ik grote opdrachten: ik blies een complete collectie voor het luxe warenhuis Liberty in Londen en mocht voor 20th Century Fox historische sellery vases voor de Titanic namaken, niet met een mal maar uit de hand. In korte tijd vestigde ik internationaal naam. Dat bracht me in 1998 naar Nederland. Ik opende in Orvelte samen met mijn vrouw een eigen glasblazerij.” 

Snel zekerheid over jouw zakelijke hypotheek opties op vastgoed? Doe de Quickscan en hoor binnen twee werkdagen welke leensom haalbaar is.

Je zit nu in een oud scoutinggebouw in Ootmarsum. Vanwaar die verhuizing?

“Eind 2013 zocht ik een nieuwe locatie. Al snel kreeg ik een telefoontje van de gemeente Dinkelland. Of ik interesse had in een ruimte in het oude klooster in Ootmarsum. Het abdijgebouw vond ik niks, maar pal daar tegenover zag een leegstaand pand waar eerder een muziekschool, verenigingen en de scouting hadden gezeten. Dát was precies wat ik zocht. Het stond op de nominatie voor sloop, maar gelukkig konden we dat tegenhouden. Ik mocht het huren.”

Je hebt het pand onlangs gekocht. Wat maakte dat je besloot tot de aankoop van het pand?

“Het huurbedrag bleek hoger uit te pakken dan verwacht en ik had nog andere kosten. Toen ontstond het idee om het pand zelf te kopen. De gemeente wilde meewerken, maar de bank durfde het niet aan. Omdat ik Brits ben en te weinig eigen middelen kon meebrengen. Toen wees mijn adviseur mij op een alternatieve vastgoedfinancier. Daar lukte het wel.”

Wat maakte dat het bij die partij wel kon?

“Naast wat eigen vermogen, dat we vorig jaar dankzij aantrekkende business weer konden opbouwen, zouden we € 195.000,- moeten lenen. Niet veel voor zo’n pand met zoveel grond in het centrum van Ootmarsum. Dat is precies waar deze vastgoedfinancier naar kijkt; zolang de waarde van het pand voldoende hoog is ten opzichte van het leningbedrag, is financiering in veel gevallen mogelijk. Details waar de bank over viel, kon ik bij deze partij goed uitleggen en zij vonden dat geen belemmering.”

Wat heeft deze zet jou opgeleverd? 

“Ik zit op een derde van mijn oude huurlasten en het pand is intussen flink meer waard geworden. Achteraf snap ik nog steeds niet dat de bank het niet aandurfde. Ik weet zeker dat het een verantwoorde zet was. En mijn investeerder gelukkig ook!”

Ben jij benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn voor de financiering van zakelijk vastgoed? Ontdek binnen 1 minuut jouw opties via de Quickscan.

Mogelijk logo

Mogelijk, partner van De Zaak

Bij Mogelijk sluit je een zakelijke hypotheek af voor onder andere bedrijfspand, appartement of woning voor de verhuur, kantoor, horecapand of winkel. Zolang het zakelijk vastgoed is, kan Mogelijk het financieren. Maar er is meer: investeerders uit het netwerk van Mogelijk financieren de zakelijke hypotheek van een ondernemer. Ben je investeerder? Dan kun je één-op-één in de zakelijke hypotheek van een ondernemer investeren of je kunt beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Beide investeringsopties bieden een stabiel rendement geborgd met zekerheid van eerste hypotheek.

Bekijk alle artikelen van Mogelijk >

Lees ook…
Het opzetten en runnen van een eigen onderneming vergt niet alleen veel tijd, moeite en energie, maar kost ook behoorlijk wat geld. Zeker in de…
Als je bank omvalt kun je dankzij het depositogarantiestelsel tot € 100.000 van je spaargeld terugkrijgen. Deze regeling geldt voor particulieren én…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…
Wil je een bedrijf kopen of verkopen? Dan is de waarde van de onderneming berekenen een belangrijke vraag voor zowel kandidaat kopers als de verkopende…