Categorieën

Als ondernemer heb je de keuze tussen zakelijke creditcard en een particuliere creditcard. In basis kun je er hetzelfde mee, maar toch zijn er verschillen. In dit artikel gaan we in op voor- en nadelen van een zakelijke creditcard.

Als ondernemer is het handig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Zakelijk krediet kan je hier een handje bij helpen. Maar wat zijn jouw opties? Ontdek direct jouw mogelijkheden

Inhoudsopgave

Wat is een zakelijke creditcard?

Een zakelijk creditcard is een card die is gekoppeld aan je onderneming (vaak aan een zakelijke betaalrekening). Je kunt hem gebruiken voor allerlei zakelijke transacties: van de aanschaf van bedrijfsmiddelen tot online aankopen, zakenreizen en tanken.

De voordelen zakelijke creditcard

Een zakelijke creditcard werkt in basis hetzelfde als een privé-creditcard. Je betaalt er gemakkelijk, snel en veilig mee – waar ter wereld je ook bent. Toch heeft een zakelijke creditcard een aantal belangrijke voordelen voor ondernemers.

Zakelijke en privé-uitgaven gescheiden

Het grote voordeel van zakelijke creditcards is dat automatisch alle privé-uitgaven gescheiden worden van de zakelijke. Dat scheelt tijd in de belastingaangifte en houdt je administratie overzichtelijk.

Gebruik je een zakelijke creditcard? Dan heb je automatisch een overzicht van alle zakelijke transacties. Alle uitgaven kunnen eenvoudig worden geëxporteerd en geanalyseerd door jezelf of je boekhouder. Lees in de kader ook ons artikel over een zakelijke betaalrekening (en waarom deze duurder is dan een particuliere rekening).

Wereldwijd betaalgemak

Heb je een onderneming waarvoor je regelmatig op zakenreizen moet? Met een zakelijke creditcard betaal je probleemloos overal ter wereld. Of het nu gaat om het betalen in een restaurant of het boeken van een hotelkamer.

Ben je op reis je creditcard en andere betaalkaarten kwijt door bijvoorbeeld diefstal, verlies, defect of inslikken door een geldautomaat? Dan kan je aanbieder vaak snel voor cashgeld zorgen (emergency cash).

Online betalingen

Doe je als ondernemer veel zakelijke betalingen op internet? Dan is de aanschaf van een zakelijke creditcard zeker een overweging.

Je kunt er makkelijk online advertenties mee betalen via Google, Facebook, Instagram of LinkedIn. Ook software aanschaffen bij internationale bedrijven gaat vaak makkelijker.

Aankoopverzekering

Bij een zakelijke creditcard zijn diverse aanvullende verzekeringen inbegrepen, zoals een aankoopverzekering. Het is dan ook aan te raden om waardevolle aankopen te betalen met je creditcard. Denk aan een laptop of meubilair voor het kantoor.

Vrijwel alle aankopen zijn 180 dagen verzekerd tegen beschadiging, diefstal of verlies. Boek je reizen met behulp van je creditcard? Dan zijn die ook vaak verzekerd, bijvoorbeeld bij verlies van je bagage.

Meerdere zakelijke creditcards

Met een zakelijke creditcard heb je dus een wereldwijd betaalgemak en een duidelijk overzicht van al je uitgaven. En er zijn meer voordelen.

Zo kun je voor medewerkers extra creditcards aanvragen. Op die extra cards is het mogelijk een bestedingslimiet in te stellen. Zo kan er voor elke functie binnen jouw onderneming een apart limiet worden ingesteld.

Business creditcard aanvragen

Wil je een zakelijke creditcard aanvragen? Hou er dan rekening mee dat er voorwaarden worden gesteld, zeker voor startende ondernemers.

Je bedrijf moet minimaal 1 jaar bestaan en een permanente vestiging in Nederland hebben. Ook mag je geen schulden hebben. Vaak worden er nog aanvullende eisen gesteld, zoals dat er sprake moet zijn van een bepaald inkomen. American Express stelt bijvoorbeeld inkomenseisen. Je moet kunnen aantonen dat je een bruto-inkomen van minimaal € 23.000 per jaar hebt.

Nadelen zakelijke creditcards

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan een zakelijke creditcard? Toch wel. Zakelijke creditcards zijn over het algemeen duurder dan de reguliere creditcard. En gespreid afbetalen hoort meestal niet tot de mogelijkheden.

Zakelijke prepaid creditcards

Een zakelijke prepaid creditcard is een creditcard zonder bestedingslimiet. Wil je deze prepaid creditcard gaan gebruiken? Dan dien je zelf een bedrag te storten. Daarna is de prepaid creditcard direct te gebruiken op dezelfde manier als dat je een reguliere zakelijke creditcard gebruikt.

Aan een zakelijke prepaid creditcard zitten een aantal pluspunten. Zo heb je meer controle over je uitgaven, aangezien je je kaart dient op te laden voordat je een aankoop doet. Rood staan is dan ook niet mogelijk. Je maakt geen schulden en hoeft niet bang te zijn voor een registratie bij het BKR.

Conclusie

Doe je veel (internationale) zakelijke transacties en werk je af en toe in het buitenland? Dan is een zakelijke creditcard zeker een aanrader ten opzichte van een privé-creditcard.

Je beschikt altijd over een goed overzicht van al je zakelijke uitgaven. Voldoe je nog niet aan alle voorwaarden? Dan is misschien een zakelijke prepaid creditcard iets om mee te beginnen.

Veelgestelde vragen over zakelijke creditcards

 

Kan ik reguliere creditcards voor mijn bedrijf gebruiken?

Dat ligt aan de aanbieder. Vaak is het niet toegestaan dat je een reguliere creditcard gebruikt voor je bedrijf. Bij grote aanbieders als American Express en ICS is het sowieso verboden. Vraag het voor de zekerheid even na.

Is een zakelijke creditcard wel veilig?

Een zakelijke creditcard is net zo veilig als een reguliere creditcard. Het is aan te raden bij verlies of diefstal direct contact op te nemen met de aanbieder van je creditcard. Zij kunnen dan de zakelijke creditcard blokkeren en de kans op schade beperken.

Kan ik creditcards voor mijn personeel aanvragen?

Heb je een bedrijf met meerdere mensen in dienst? Dan kan het nuttig zijn voor sommige mensen een eigen creditcard te regelen.

Welke bedrijven kunnen een zakelijke creditcard aanvragen?

Een zakelijke creditcard is er voor alle type ondernemers. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je er een aanvragen. Dan maakt het verder niet uit of je zzp’er bent, meerdere kleine bedrijven hebt of een grotere onderneming.

Zijn mijn aankopen 180 dagen verzekerd?

Vrijwel al je zakelijke aankopen zijn 180 dagen verzekerd en vaak kun je ook aanvullend verzekerd op zakenreis. Zo ben je bij ICS business verzekerd wanneer je vlucht vertraagd is of je bagage met vertraging aankomt. Ook bij verlies of diefstal zijn de meeste van de aankopen 180 dagen verzekerd.

Is gespreid terugbetalen mogelijk?

Bij zakelijke creditcards is het niet mogelijk gespreid terug te betalen. Alle openstaande bedragen worden aan het eind van de maand in één keer afgeschreven.

Is de bestedingslimiet van een zakelijke creditcard aan te passen?

Bij een zakelijke creditcard kun je – net als bij een gewone creditcard – meestal zelf de bestedingslimiet kiezen. Verstrek je creditcards aan medewerkers? Dan bepaal je ook voor hen de bestedingslimiet. Voor je hele bedrijf geldt ook een totale bestedingsruimte. Bij de meeste zakelijke creditcards kun je het ingestelde limiet online aanpassen.

Kan ik geld opnemen met een zakelijke creditcard?

Met de meeste kaarten kun je een geldopname doen. Hou er wel rekening mee dat er meestal kosten in rekening worden gebracht.

Nieuwsgierig geworden wat jouw kredietopties zijn en tegen welke voorwaarden? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Financiering is van vitaal belang voor iedere ondernemer. Of je nu financiering zoekt voor je start up, of geld nodig hebt om je bedrijf te laten…
Als je voor je bedrijf financiering nodig hebt, dan zou je kunnen aankloppen bij familie of vrienden. Dat scheelt je een heel proces bij een bank of…
Als je als kleine ondernemer een lening nodig hebt om je zaak verder te helpen, kun je bij een bank aankloppen. Vaak is dat een moeilijke weg. Op zo’n…
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) mag je geld lenen van je eigen bv. Dit kan een aantrekkelijke manier zijn om persoonlijke uitgaven te…