Subsidie aanvragen lijkt voor veel ondernemers een tijdrovende en lastige klus. Het lukt echter een flink aantal Nederlandse mkb'ers heel aardig om gebruik te maken van de subsidies die nationaal en in Europees verband worden aangeboden. Hoe doen ze dat en tegen welke hindernissen lopen ze aan?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Eric Recter van Kidswatcher, een fabrikant van kinderhorloges met gps-ontvanger, maakte met succes gebruik van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Deze subsidie van 794 miljoen euro is veruit de grootste pot subsidiegeld in Nederland. “Deze fiscale regeling is een stimulans om meer te investeren in onderzoek, want de staat vergoedt een deel van de loonkosten”, zegt Recter. “Dat was absoluut noodzakelijk voor de ontwikkeling van ons product. De WBSO is heel prettig, want als beginnend ondernemer wil je het liefst alles investeren in je bedrijf en je medewerkers, niet in loonbelasting.”

Startersbonus

Veel starters zijn fan van de WBSO. Die subsidie bedraagt in 2015 35 procent over de eerste 250.000 euro aan loonsom per jaar en 14 procent subsidie over het bedrag daarboven. Voor starters is de regeling extra gunstig: hun startersbonus bedraagt 50 procent over de eerste 250.000 euro en 14 procent over het overige loon.

Wachten

Tijdens de aanvraagprocedure liep Recter wel tegen wat problemen op. “Het enige nadeel is dat de aanvraag in totaal nogal lang kan duren. De aanvraag indienen kan slechts twee keer per jaar en daarna moet je ongeveer 3 maanden wachten. In de tussentijd moet je alles zelf financieren. Pas maanden later komt er antwoord van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). En daarna pas volgt een beslissing over de WBSO-subsidie. Dat duurt soms erg lang. Ik wil niet een half jaar wachten; tegen die tijd wil ik het product eigenlijk al op de markt brengen.”

Subsidieadvies

Voor de subsidieaanvraag schakelde hij de hulp in van een subsidieadviesbureau. “Dat kost misschien wat geld, maar als ondernemer heb je het al druk genoeg. Bovendien is het prettig dat zij de weg kennen. Wel moet je erop letten dat de prijs voor het advies niet teveel van de opbrengst afsnoept.”

RVO-adviseur Carmen Draaijers ziet dat het proces van aanvragen relatief simpel, maar tijdrovend is. “Hoewel er maar één formulier ingevuld hoeft te worden, is het wel tijdrovend. Je moet daar toch snel drie maanden voor uittrekken. Met name het scherp onder woorden brengen van je voorstel op een beperkt aantal pagina’s vergt tijd.”

Europese subsidie

Het Twentse bedrijf Optisense heeft onlangs een grote Europese subsidie toegekend gekregen. Onder de merknaam Optiqua brengt het bedrijf sensoren op de markt die de waterkwaliteit meten en vervuiling detecteren. Het Europese Horizon 2020-programma stelde daar een subsidie van acht ton voor beschikbaar.

De EU mikt met deze subsidieregeling op innovatieve mkb-bedrijven die het verschil kunnen maken in de Europese economie. “We hebben een ondernemersplan ingediend waarin we duidelijk uitleggen wat we gaan ontwikkelen voor de markt”, zegt directeur Jos-Willem Verhoef. “Die aanvraag hebben we zelf gedaan. Inmiddels hebben we de nodige ervaring opgedaan met het aanvragen van subsidies, zowel nationale als Europese.”

Hij wist precies waar zijn subsidieaanvraag aan moest voldoen. “We schreven het plan in 4 weken. De regels hiervoor zijn heel transparant. Je moet je keurig aan de deadline houden. Vervolgens duurt het 2 of 3 maanden voordat er een beoordeling volgt. Voor de aanvraag worden punten toegekend en scoor je er genoeg, dan krijg je de subsidie toegekend. En in dit geval zijn het Europese subsidies met serieuze bedragen.”

Europese topper

Nederland doet het goed op het gebied van subsidies. Optisense is een van de tien Nederlandse bedrijven die in totaal voor ruim 13 miljoen euro aan Europese subsidies wisten binnen te slepen. Nederland staat na Spanje op de tweede plaats van succesvolle indieners. Ook het slagingspercentage is met 19 procent hoog ten opzichte van bedrijven uit andere EU-landen.

Het toegekend krijgen van de subsidie is niet alleen belangrijk voor de financiering van Optiqua, weet Verhoef. “Het betekent net zo goed dat internationale experts positief naar ons plan gekeken hebben en dat maakt een belangrijk deel uit voor onze internationale profilering. Het verstevigt onze geloofwaardigheid als onderneming. Dat is voor ons een minstens zo belangrijke steun in de rug.”

Dit is deel 2 in een serie artikelen over subsidies.

Lees ook: 

Deel 1: Zó vind je de weg naar provinciale subsidies
Deel 3: Europse subsidies liggen voor het oprapen »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je wilt innoveren met je bedrijf. Of: je wilt een samenwerkingsverband aangaan, maar mist de investeringen en slagkracht om dat mogelijk te maken. Veel…
De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling waarmee de overheid innovatie aanmoedigt. Wat de WBSO precies is, wie…
Als ondernemer kun je een beroep doen op subsidies of financiële steun vanuit de overheid. Dit stelt je in staat om je (startende) onderneming verder…
Wordt een van je werknemers ziek? Dan heb je ook als werkgever de verantwoordelijkheid dat je werknemer weer snel en verantwoord aan het werk gaat….
Subsidie is een welkome financiële ondersteuning voor je bedrijf. Waar moet je bij een aanvraag allemaal rekening mee houden? Deze 9 tips helpen je op…
Wil jij als ondernemer een groene stap zetten? Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vrije afschrijving milieu-investeringen (Vamil) verduurzaam…