Gratis WiFi, wie wil dat nou niet? Meerdere aanbieders, zoals Ziggo en KPN, maken dat op een of andere manier mogelijk. Bij bovenstaande aanbieders overigens alleen als je klant bij hen bent. Anders kun je altijd wel ergens inloggen met of zonder wachtwoord. Wat komt er bij kijken en waar moet je op letten?

WiFi-netwerken Ziggo en KPN
Zowel Ziggo als KPN werken aan gedeeld mobiel internet, waarbij klanten via WiFi elkaars breedband-internet kunnen gebruiken. Hiervoor wordt een openbaar signaal, dat bestemd is voor andere leden van het netwerk, toegevoegd aan jouw eigen private signaal. Wat betreft de veiligheid: dit zijn twee volledig van elkaar gescheiden signalen die – zo wordt beloofd – nooit met elkaar in contact kunnen komen.

Om hiervan te profiteren moet je in de eerste plaats klant zijn van Ziggo of KPN en over apparatuur beschikken waarmee je WiFi kunt gebruiken. Denk aan een smartphone, laptop of een tablet.

Verder werkt dit gedeelde mobiele internet op basis van wederkerigheid: je moet je eigen verbinding openzetten om die van iemand anders te mogen gebruiken.

WiFiSpots van Ziggo
Alle Ziggo-klanten hebben inmiddels een modem/router die geschikt is voor WiFispots, waarvan er al 900.000 actief zijn. Volgens een woordvoerder van het bedrijf worden Overijssel en Friesland ‘op dit moment’ toegevoegd. Daarmee is het WiFiSpots-netwerk in Nederland vrijwel compleet, met uitzondering van noordoost-Friesland en de Flevopolder.

WiFiSpots van Ziggo gaat niet ten koste van je eigen bandbreedte: er wordt een extra signaal toegevoegd bovenop het bestaande.

Fon-netwerk van KPN
KPN werkt hard aan de uitrol van een netwerk met zogeheten Fon Spots, een van oorsprong Spaanse vinding die eind 2014 in heel Nederland actief moest zijn.

Dit gaat echter wel ten koste van jouw bandbreedte. Je geeft een deel van je bandbreedte thuis op in ruil voor gratis toegang op gedeelde breedbandverbindingen van andere KPN-klanten in Nederland, maar ook de inmiddels 12 miljoen Fon Spots wereldwijd.

Overigens kunnen KPN-klanten met mobiel internet ook gratis de HotSpots gebruiken. Deze zijn onder meer te vinden bij NS-stations, hotels en restaurants.

Openbare hotspots UPC
Ook UPC heeft met succes een proef met openbare hotspots afgerond en wil in alle regio’s een eigen WiFi-netwerk uitrollen.

Free-hotspot
Verder biedt een Iers/Amerikaanse WiFi-netwerk free-hotspot aan en is o.m. in heel het land te benaderen bij restaurantketens van McDonalds, KFC en Subway. Datzelfde geldt voor het Zweedse Instabridge, dat bezig is ‘het grootste Wi-Fi netwerk ter wereld’ te bouwen en hier, door middel van een te downloaden app in honderden café’s en restaurants toegang toe biedt (zowel voor Apple als Android).

Overige
Verder zijn er nog ongeveer 1.000 WiFi-hotspots over het land verspreid die in eigen beheer worden ‘uitgegeven’, maar waarvan de veiligheid niet wordt gegarandeerd.

Veiligheid
Onderzoek wijst uit dat een op de vier Nederlanders wel eens gebruik maakt van een hotspot zonder wachtwoord. De verleiding is natuurlijk groot om op vakantie of gewoon ergens onderweg een openbare WiFi–verbinding te gebruiken, zeker als er geen wachtwoord voor nodig is.

Je loopt dan echter wel een verhoogd veiligheidsrisico. Het is daarom geen overbodige luxe om ook voor een smartphone of tablet beveiligingssoftware aan te schaffen.

Voorzorgsmaatregelen
Mocht je de verleiding om welke reden dan ook niet kunnen weerstaan, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet internetbankieren op een onbeveiligde hotspot;
  • Voorkom dat je toestel automatisch contact zoekt met een openbare hotspot;
  • Verwijder, zodra je thuis bent, gratis WiFi-hotspots die je hebt gebruikt;
  • Log niet in op apps die je tijdens een reis niet nodig hebt.
  • Controleer of een hotspot ook inderdaad behoort tot het hotel/restaurant/locatie waar je op dat moment verblijft.

Lees ook:
Mobiel werken: de 5 grootste gevaren »
Draadloos netwerk beveiligen »
Zo maak je veilige wachtwoorden »

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…