Waarom je boekhouder cruciaal is

In samenwerking met
Als ondernemer weet je natuurlijk dat de keuze tussen een eenmanszaak en een bv grote gevolgen kan hebben voor je bedrijfsvoering. Naast de fiscale aspecten, zijn er ook belangrijke boekhoudkundige verplichtingen die bij het oprichten van een bv komen kijken. Wanneer jij je eenmanszaak net hebt omgezet in een bv is het daarom van groot belang om te evalueren of je huidige boekhouder nog wel past bij de behoeften van je onderneming.

Inhoudsopgave

Laat je geen belastingvoordeel liggen door een verkeerde rechtsvorm? Vraag nu vrijblijvend prijzen en opties aan.

Heeft je boekhouder ervaring met het bijhouden van gedetailleerde administraties en het opstellen van jaarrekeningen voor bv’s? Is hij op de hoogte van de laatste fiscale regelgeving met betrekking tot vennootschapsbelasting? 

In dit artikel willen we deze verplichtingen benadrukken en onderstrepen waarom het evalueren van je boekhouder een essentiële stap is.

Uitgebreide administratie

Een bv vereist een gedetailleerde administratie. Dit omvat niet alleen het bijhouden van inkomsten en uitgaven, maar ook het opstellen van een balans, een winst- en verliesrekening en andere financiële rapportages. 

  • Eenmanszaak: als eenmanszaak ben je verplicht een eenvoudige administratie bij te houden. Je moet inkomsten en uitgaven vastleggen, samen met facturen en bonnetjes.
  • Bv: voor een bv zijn de boekhoudkundige verplichtingen uitgebreider. Je moet een gedetailleerde administratie bijhouden, inclusief grootboekrekeningen, balansen en winst- en verliesrekeningen. Ook moet je jaarlijks een jaarrekening opstellen volgens wettelijke vereisten.


Het is cruciaal om een boekhouder te hebben die bekend is met deze uitgebreide boekhoudkundige vereisten en die in staat is om de administratie nauwkeurig en tijdig bij te houden.

Jaarrekening opstellen en deponeerverplichting

Een bv moet jaarlijks een jaarrekening opstellen volgens wettelijke richtlijnen. 

  • Eenmanszaak: voor een eenmanszaak is er geen wettelijke verplichting om een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Je moet wel een overzicht van je financiële situatie hebben voor de belastingaangifte.
  • Bv: een bv moet jaarlijks een jaarrekening opstellen volgens wettelijke richtlijnen. Deze jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting hierop. Deze jaarrekening moet vervolgens worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.


Het is belangrijk dat je boekhouder ervaring heeft met het opstellen van deze jaarrekeningen en op de hoogte is van de wettelijke vereisten.

Fiscale aangiften

Naast de boekhoudkundige verplichtingen moet een bv ook apart aangifte doen voor de vennootschapsbelasting. 

  • Eenmanszaak: als eenmanszaak rapporteer je je winst uit onderneming in de aangifte inkomstenbelasting. Je hebt recht op verschillende fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.
  • Bv: voor een bv moet je apart aangifte doen voor de vennootschapsbelasting. Hierbij gelden specifieke regels en tarieven. Bovendien is de bv onderworpen aan andere fiscale verplichtingen, zoals het doen van een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting.


Dit vereist specifieke kennis van fiscale regels en tarieven. Een ervaren boekhouder kan je helpen bij het doen van deze aangiften en kan advies geven over fiscale optimalisatie.

Kosten

Een eenmanszaak heeft dus over het algemeen een eenvoudigere boekhouding. De boekhoudkundige verplichtingen voor een bv zijn doorgaans uitgebreider en complexer. Dat betekent meestal dat een boekhouder voor een bv wat meer kost dan een boekhouder voor een eenmanszaak.

  • Eenmanszaak: over het algemeen zijn de boekhoudkundige kosten voor een eenmanszaak lager omdat de administratie eenvoudiger is.
  • Bv: de kosten voor boekhouding kunnen hoger zijn voor een bv vanwege de complexere administratie en de verplichting om jaarlijks een jaarrekening op te stellen en te deponeren.


Een goede boekhouder kan je niet alleen helpen om te voldoen aan alle boekhoudkundige verplichtingen van een bv, maar kan ook waardevol advies geven over financiële strategieën en belastingoptimalisatie. Neem daarom de tijd om je boekhouder zorgvuldig te selecteren en te evalueren of hij nog steeds de juiste partner is voor jouw groeiende onderneming.

NOTRS logo

NOTRS, partner van De Zaak

Bij NOTRS geloven we dat notariële zaken sneller en eenvoudiger geregeld kunnen worden. Daarom kun je bij ons alles wat te maken heeft met de rechtsvorm van jouw onderneming, snel en gemakkelijk online wijzigen. Wij begeleiden voor ondernemers volledig online het gehele proces van de oprichting van een bv of holding, een statutenwijziging of aandelenoverdracht. Jij hoeft niet meer naar de notaris en bespaart jezelf een hoop tijd en papieren rompslomp. En dat doen we altijd tegen een vaste, scherpe lage prijs.

Bekijk alle artikelen van NOTRS >

Lees ook…
i.s.m.
Bij het oprichten van een bv (besloten vennootschap) kun je als ondernemer ervoor kiezen om je onderneming of een deel ervan in te brengen in de bv…
i.s.m.
Als je een eenmanszaak hebt, ben je wellicht bezig met de vraag of het omzetten naar een besloten vennootschap (bv) voor jou interessant kan zijn. Het…
i.s.m.
Het oprichten van een holding biedt flexibiliteit, bescherming en fiscale voordelen. Hoewel een bv je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt, kan het…
i.s.m.
Geruisloze inbreng is een belangrijke fiscale strategie voor ondernemers die hun bedrijfsstructuur willen aanpassen zonder direct geconfronteerd te…
Ga je internationaal ondernemen? Dan is het verstandig om extra goed na te denken over de rechtsvorm van je huidige of toekomstige bedrijf. In dit…
Sta je op het punt om samen met iemand een bedrijf te starten of over te nemen? Dan sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een vennootschap…