'Inburgeringscursus voor managers' is een boek dat elke leidinggevende eigenlijk zou moeten lezen, zodat hij weet welke woorden hij NIET moet gebruiken. Want let wel: als leidinggevende en ondernemer is taal het belangrijkste instrument dat je tot je beschikking hebt.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

‘Zodra managers hun bedrijf binnenstappen, spreken ze ineens een heel andere taal’, schrijft Joop Swieringa in zijn boek. ‘Dan praten ze niet meer met hun mensen, maar ‘communiceren ze naar hen toe’, ‘sturen ze medewerkers aan’ op basis van ‘targets en prestatie-indicatoren’, die worden geëvalueerd in functioneringsgesprekken’, niet te verwarren met ‘beoordelings- of POP-gesprekken’, want dat zijn weer heel andere ‘managementinstrumenten’.
 
Joop Swieringa is niet de eerste de beste om je iets te vertellen over taalgebruik in het bedrijfsleven. Hij is docent aan Universiteit Nyenrode en Studiecentrum De Baak en adviseert bedrijven in allerlei branches om te leren veranderen.
En veranderen begint ook met ander taalgebruik. Doel van Swieringa’s boek is het ontsluiten van de ‘geheimtaal’ die managers en ondernemers gebruiken, zodat je niet meer bijdraagt aan nog meer vergaderen en bureaucratie.
 
‘Koeterwaals’ noemt Swieringa dat taalgebruik. Managementtaal bestaat uit zeven soorten woorden: kernwoorden, verdoezelwoorden, piramidale woorden, beheerswoorden, vechtwoorden, veranderwoorden en bezweringen. Volgens die indeling is het boek ook opgebouwd: zeven hoofdstukken die samen eigenlijk een cursus organisatiekunde vormen. Dat cursusgeld heb je er dus al uitgehaald!
 

Wat men zegt vs. Wat men bedoelt

  • aansturen > sturen
  • implementeren > doordrukken
  • reorganiseren > saneren
  • taakstelling > bezuiniging
  • uitfaseren > ontslaan
  • feedback geven > verwijten
  • dereguleren > verwijten
  • structureel aanpakken > ongewenst gedrag wegregelen
  • integraal aanpakken > uitstellen
  • dé organisatie > Jan, Piet en Els
  • ombuigen > inkrimpen
  • herwaarderen > ervan afzien
  • uitdaging > probleem
Denk niet dat je als ervaren ondernemer niets van dit boek kunt opsteken. Je kan er namelijk een heleboel gedoe mee voorkomen. En ondernemers houden niet van ‘gedoe’. Bijkomend voordeel: je raakt meteen dat arrogante imago kwijt!
 

MOERSTAAL

De conclusie is onontkoombaar: als je het bestaande ‘gedoe’ wilt veranderen, moet je een andere taal met elkaar gaan spreken. Met z’n allen, te beginnen met de managers: ‘binnen ieders cirkel van invloed’ zou leiderschapsgoeroe Stephen Covey zeggen. Dat is een begin.
 
Swieringa eindigt zijn boek als volgt: ‘Mensen, te beginnen bij de managers die nieuwe bedrijven willen opzetten, moeten hun eigen taal maken en er betekenis aan geven. Wat mij betreft putten ze daarbij zoveel mogelijk uit de taal die ook buitenstaanders begrijpen: onze moerstaal.’

Tekst: Flip Schultz

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
Hoe kijken stakeholders naar je bedrijf? Welk imago heeft jouw bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat alle belangstellenden, zowel binnen als buiten de…
Klanttevredenheid verhogen is belangrijk voor het succes van je bedrijf. Hoe verhoog je klanttevredenheid? Waar moet je op letten en wat zijn…
Al sinds de 19de eeuw kennen we in Nederland de zomervakantie: een periode van zes weken, waarin de scholen zes weken gesloten zijn. Gezinnen met…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…
Hybride werken is een ‘blijvertje’, dat is wel duidelijk. Wat zijn eigenlijk de voordelen van hybride werken en hoe krijg je dat goed georganiseerd…
Efficiënt voorraadbeheer bereik je met de perfecte balans. Aan de ene kant wil je geen nee verkopen aan je klanten. En aan de andere kant wil je je…