Komt jouw brood ook altijd zo plat als een dubbeltje of zo hard als steen uit de oven? Grote kans dat het fout gaat op één van de volgende punten. Hieronder hebben we de vijf meest voorkomende fouten van beginnende broodbakkers op een rijtje gezet en leggen we duidelijk uit wat je wél moet doen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Even een lekker brood bakken zodat je ‘s ochtends kunt opstaan met een goed, zelfgemaakt ontbijt, het klinkt zo makkelijk, maar dat is het vaak niet. Vooral beginnende broodbakkers willen nog wel eens de fout in gaan.

Verkeerd omgaan met de gist

Gist vormt een belangrijk ingrediënt bij veel soorten brood. Gist zorgt ervoor dat het deeg rijst, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Zonder gist komt je brood plat uit de oven. Dit kan echter ook gebeuren wanneer je wél gist hebt gebruikt, maar er op de verkeerde manier mee bent omgegaan. Gist gaat namelijk dood wanneer het water te warm is of wanneer het rechtstreeks in aanraking komt met zout. Houd de gist en het zout daarom altijd gescheiden tijdens het afwegen en gebruik handwarm water.

Te kort (of juist te lang) kneden

Kneden is essentieel om een mooi glutennetwerk te creëren. Het glutennetwerk vormt min of meer het skelet van jouw uiteindelijke brood. Zonder dit netwerk zakt jouw brood alsnog in omdat de gassen die de gist produceert niet in het deeg vastgehouden kunnen worden. Kneed daarom lang genoeg, minimaal tien à vijftien minuten. Maar ook weer niet te lang, want dan maak je het glutennetwerk weer kapot.

Te kort laten rijzen

De mooiste broden krijg je wanneer je het deeg voldoende laat rusten en rijzen. Tijdens het rijzen worden de structuur en smaak van het brood gevormd. Laat je het brooddeeg te kort rijzen, dan komt het niet goed tot ontwikkeling. Ook tijdens het rijzen kan er van alles mis gaan. Zo kan de omgeving bijvoorbeeld te koud of juist te warm zijn of kan het deeg op de tocht liggen. Zorg voor een tochtvrije, warme omgeving en dek het deeg goed af om uitdroging te voorkomen. Deeg heeft warmte en vocht nodig om goed te kunnen rijzen.

Te veel bloem bij het vormen

Tijdens het vormen is het belangrijk dat je bloem gebruikt om te voorkomen dat het deeg aan je werkbank blijft kleven. Gebruik echter nooit meer bloem dan nodig! Wanneer je te veel bloem gebruikt bij het vormen, krijg je gaten in het deeg. Dit komt omdat het deeg op die plekken waar te veel bloem zit, niet meer aan elkaar wil kleven.

Het brood snijden wanneer het nog warm is

Komt je brood perfect uit de oven, gaat het helaas alsnog mis bij het snijden. Een veelgemaakte fout is het brood snijden wanneer het nog warm is. Laat het brood eerst voldoende afkoelen voordat je het mes erin zet. Hoe verleidelijk dit ook is…

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Kantoormeubelen zijn meubels die specifiek ontworpen zijn voor gebruik op kantoor. Ze zijn bedoeld om comfort, efficiëntie en ergonomie te bieden voor…
i.s.m.
Het komt steeds vaker voor dat een persoonlijke relatie het pand van een ondernemer wil financieren. Mogelijk speelt hierop in met haar nieuwe dienst:…
Het organiseren van evenementen kan een grote taak zijn. Je moet ervoor zorgen dat alle deelnemers veilig en beveiligd zijn. Maar het hoeft niet…
Heb jij veel sieraden in bezit en wil je graag wat meer organisatie zodat je gemakkelijk jouw gewenste paar oorbellen terug kan vinden? Lees dan deze…
Vitaliteit vormt een steeds belangrijker thema binnen organisaties. Niet alleen zetten ondernemers in op de fysieke gezondheid van medewerkers; ook aan…
Moet jij steeds meer zakelijke kilometers afleggen met je auto waarin je ook privé rijdt? Of wil jij weten of je voertuig zakelijk goed verzekerd is?…