Categorieën

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) kun je momenten ervaren waarop je meer geld nodig hebt dan dat je op dat moment in je bedrijf hebt. Of het nu gaat om het financieren van een nieuwe investering, het samenvoegen van schulden of het realiseren van persoonlijke doelen, het afsluiten van een persoonlijke lening als ZZP'er kan een verstandige stap zijn. Omdat het inkomen van een ZZP’er onzekerder is dan het inkomen van bijvoorbeeld iemand in vast dienstverband, moet je als ZZP’er vaak aan extra voorwaarden voldoen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

In dit artikel geven we je tips over het aanvragen van een persoonlijke lening als zelfstandig ondernemer.

Waarom als ZZP’er persoonlijke lening aanvragen?

Er zijn verschillende redenen waarom je als ZZP’er een privé lening kunt overwegen:

Investeringen in het bedrijf:  Als je extra kapitaal nodig hebt om je bedrijf te laten groeien, zoals het kopen van nieuwe apparatuur, het uitbreiden van je kantoorruimte, of het aannemen van extra personeel, helpt een persoonlijke lening om deze investeringen te financieren.

Schuldenconsolidatie: Als je meerdere leningen of schulden hebt, kan het samenvoegen ervan in één persoonlijke lening met een lagere rente je maandelijkse betalingen vereenvoudigen en de totale kosten verlagen.

Tijdelijke financiële moeilijkheden: Als je tijdelijk in financiële problemen verkeert en moeite hebt om rekeningen te betalen of je bedrijf draaiende te houden, helpt een lening om deze moeilijke periode te overbruggen. 

Hoe werkt een persoonlijke lening voor ZZP’ers?

Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij je een vast bedrag leent van een kredietverstrekker tegen een vast rentetarief. Je betaalt deze lening terug in maandelijkse termijnen gedurende een vooraf bepaalde looptijd. Omdat je inkomen minder voorspelbaar is, worden meestal aanvullende voorwaarden toegepast. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van persoonlijke leningen voor ZZP’ers:

Rente:  De rente op een persoonlijke staat vast. Een vaste rente betekent dat je dezelfde rente gedurende de gehele looptijd van de lening hebt, waardoor je precies weet hoeveel je elke maand betaalt.

 Looptijd: De looptijd van een persoonlijke lening varieert meestal van één tot vijftien jaar, afhankelijk van de kredietverstrekker. Uiteraard kies je zelf in hoeveel jaren je de persoonlijke lening terugbetaalt.

Kredietwaardigheid: Als ZZP’er wordt je kredietwaardigheid beoordeeld op basis van je persoonlijke kredietgeschiedenis, omdat je zakelijke financiële geschiedenis minder relevant is voor de kredietverstrekker. In sommige gevallen kun je zelfs als zzp’er een privé lening aanvragen zonder jaarcijfers. Om een goede beoordeling te krijgen van hoe winstgevend je onderneming is, moet je minstens drie jaar als ondernemer actief zijn en over definitieve belastingaanslagen van de afgelopen drie jaar beschikken. Heb je dit niet, dan kom je helaas niet in aanmerking voor een privé lening als ZZP’er.

Bedrag:  Het geleende bedrag varieert, afhankelijk van je behoeften en kredietwaardigheid, maar persoonlijke leningen voor ZZP’ers variëren doorgaans van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s.

Hoe krijg je een persoonlijke lening als ZZP’er?

Je kunt als ZZP’er in vijf stappen een persoonlijke lening afsluiten: 

  1. Kredietwaardigheid controleren:  Begin met het controleren van je persoonlijke kredietwaardigheid. Kredietverstrekkers gebruiken je credit score om te bepalen of je in aanmerking komt voor een lening en tegen welke rente.
  2. Documentatie: Bereid financiële documentatie voor, zoals belastingaangiften en bankafschriften, om je inkomen en financiële stabiliteit te bewijzen.
  3.  Vergelijken: Vergelijk verschillende kredietverstrekkers om de beste lening te vinden die past bij jouw behoeften en financiële situatie. Dit doe je eenvoudig online op een vergelijkingssite.
  4. Aanvraag indienen: Dien een aanvraag in bij de gekozen kredietverstrekker. 
  5. Goedkeuring en afsluiting: Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een aanbod met de leningsvoorwaarden. Lees deze zorgvuldig door, lever de gevraagde documenten aan en sluit de lening af als je akkoord gaat.


Als ZZP’er kan een persoonlijke lening een waardevol financieel instrument zijn om je zakelijke of persoonlijke doelen te bereiken. Voor ZZP’ers die op zoek zijn naar de meest verantwoorde manier om geld te lenen, is
geld lenen bij Geld.nl de beste optie. Vergelijk het meest complete aanbod leningen, kies de beste lening en bespaar gemiddeld € 783 op je persoonlijke lening als ZZP’er!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het belang van verlichting in een werkomgeving kan niet voldoende worden benadrukt….
Je kent het wel: bellende collega’s, gesprekken die je vanuit de andere kamer kunt horen of muziekoverlast van de verdieping boven. Niks is zo…
Het is opbeurend en positief om te zien dat steeds meer bedrijven de balans tussen werk en privéleven verbeteren en meer moeite doen om…
De Duitse arbeidsmarkt is erg krap. Wie een onderneming begint in Duitsland, moet zich er goed van bewust zijn dat veel Duitse bedrijven staan te…
In het huidige digitale tijdperk, met een steeds groter wordende afhankelijkheid van technologie, is het beveiligen van bedrijfsinformatie en -systemen…
Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt en heeft een aanzienlijke impact gehad op verschillende aspecten van ons dagelijks…