Als je thuiswerkt als ondernemer maakt het niet uit of je een zakelijk- of particulier energiecontract afsluit. De voorwaarden zijn in 2019 door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gelijkgesteld.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Een zakelijk energiecontract voor thuis heeft sinds de wijzigingen in 2019 dezelfde voorwaarden als een particulier contract, namelijk:

  • Standaard twee weken bedenktijd 
  • Als je het vaste energiecontract voortijdig opzegt, betaal je een opzegvergoeding die gelijk is aan het verlies dat de energieleverancier lijdt als een klant voortijdig overstapt. 

Niet alleen biedt een zakelijk energiecontract nu dezelfde bescherming als een particulier contract, maar er is een ander groot voordeel om te kiezen voor een zakelijk energiecontract thuis, namelijk: 

Vele zakelijke energieleveranciers hanteren een ruim switchvenster. Dat betekent dat ze bereid zijn te wachten voordat ze je nieuwe contract in laten gaan. Het switchvenster van je nieuwe energieleverancier geeft aan hoe lang deze wachtruimte is. 

Sommige leveranciers hanteren een maximale wachttijd van wel 12 maanden. En dat kan heel goed uitkomen als je wilt switchen van leverancier, maar nog een aantal maanden hebt te gaan voordat je contract afloopt.

Voorwaarden voor consumentenbescherming

Je kunt met een zakelijk energiecontract alleen dezelfde bescherming krijgen als een particulier contract wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Voorwaarde 1: de woonfunctie

Je kunt in het kadaster van de gemeente terugvinden of het leveringsadres een woonfunctie heeft. 

Voorwaarde 2: verbruik hoofdzakelijk voor privédoeleinden

De energie die je op het leveringsadres verbruikt, moet overwegend voor privédoeleinden gebruikt worden. Dus dat geldt bijvoorbeeld voor een zzp’er of een werknemer die remote vanuit huis werkt.

Een uitzondering is bijvoorbeeld een boerderij. Ook al heeft een boerderij een woonfunctie, de meeste energie wordt voor zakelijke doeleinden gebruikt. 

Ook VVE is zo’n uitzondering. In beide voorbeelden is een zakelijk energiecontract met de standaard voorwaarden van toepassing.

Twee weken bedenktijd

Met zakelijke energie thuis, heb je nu net als bij een particulier contract twee weken bedenktijd. Je kunt twee weken nadat je het zakelijk contract ontvangt, kosteloos annuleren. Een belangrijk voordeel voor de zakelijke energieklant.

Voorkom opzegvergoeding

Meestal is de opzegtermijn van een energieleverancier een maand. 

Dus als je een maand voor je contract verloopt, opzegt, is dat helemaal in orde. Zeg je het contract niet op tijd op dan blijft jouw huidige leverancier doorleveren. Je vervalt echter wel in duurdere variabele tarieven.

Bovendien gebruiken zakelijke leveranciers een switchvenster. Sommige leveranciers hanteren wel een wachttijd van 12 maanden. Dus als je toekomstige leverancier een switchvenster van een jaar hanteert, kun je al 12 maanden voor je huidige contract afloopt, opzeggen.

Is zakelijke energie thuis voordelig?

Zakelijke energie kan goedkoper zijn, maar dat hoeft niet. Kijk goed naar de aanbiedingen op de markt.

Los van de kosten bieden zakelijke energieleveranciers over het algemeen betere service aan zakelijke, dan aan particuliere klanten.

Wil je zeker weten dat je de juiste beslissing neemt, gebruik dan de zakelijke energievergelijker.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Ben je op zoek naar een goedkope Schiphol taxi om geld te besparen op je vervoer van en naar de luchthaven? Dan ben je hier aan het juiste adres! In…
Festivals vormen een unieke combinatie van muziek, kunst, cultuur en gemeenschapsgevoel. Ze brengen mensen samen om te genieten van onvergetelijke…
Een bedrijf starten kan een spannende en lonende onderneming zijn, maar het gaat vaak gepaard met aanzienlijke financiële uitdagingen. Een kostenpost…
De wereld is heel erg aan het digitaliseren en daarmee loop je als bedrijf ook een groter risico dat je gegevens gehackt worden. Het wordt dus steeds…
Als je een eigen bedrijf hebt, kan het lonen om je zo goed mogelijk in te dekken tegen eigen (of door medewerkers gemaakte) fouten. Je zit namelijk…
Verzendetiketten en labels bieden snelheid, efficiëntie en professionaliteit bij het verwerken van bestellingen en maken het mogelijk om een naadloze…