In samenwerking met
Wist je dat je met jaarruimte extra pensioen kunt inleggen? En dat dit je flink wat belastingvoordeel kan opleveren? Dat is goed nieuws voor al die ondernemers met een pensioengat. In dit artikel vertellen we je meer over jaarruimte en hoe je het kunt inzetten.

Inhoudsopgave

Wist je dat het partnerpensioen vanaf 2028 op risicobasis wordt verzekerd? Ontdek wat dit betekent voor de nabestaanden van jouw werknemers en voorkom verrassingen.

Als zzp’er of directeur-grootaandeelhouder bouw je niet automatisch pensioen op. En als je geen pensioen regelt via een werkgever of een aanvullende pensioenrekening, ben je in principe aangewezen op alleen AOW. Zonder aanvullend pensioen kan je financiële situatie na het bereiken van de pensioenleeftijd behoorlijk krap worden.

Veel ondernemers hebben een pensioengat

Het goede nieuws is dat je zelf actie kunt ondernemen om je pensioentekort aan te vullen. Het bedrag dat je hiervoor gebruikt, kun je aftrekken van je belastbaar inkomen bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit gaat om een gelimiteerd bedrag dat bekendstaat als je jaarruimte.

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het maximale bedrag dat je elk jaar belastingvriendelijk mag inzetten voor aanvullende pensioenopbouw. Dit bedrag mag je in mindering brengen op je belastbaar inkomen bij je aangifte inkomstenbelasting. Let op: jaarruimte ontstaat alleen als je een pensioentekort hebt. Als je geen pensioentekort hebt, heb je dus ook geen jaarruimte. Je kunt er zelf voor kiezen of je je jaarruimte benut of niet.

Hoe profiteer je van belastingvoordeel met je jaarruimte?

Een bankspaarrekening is een veelgebruikte manier om extra pensioen op te bouwen en te genieten van belastingvoordeel. De bedragen die je op deze rekening stort, kun je aftrekken van je belastbare inkomen in box 1 tijdens je aangifte inkomstenbelasting.
De hoogte van je inleg is afhankelijk van je jaarruimte – dit deel van je inleg is fiscaal aftrekbaar. Door deze aftrekpost te gebruiken, betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Ook betaal je geen vermogensbelasting over het opgebouwde saldo op je bankspaarrekening in box 3. Heb je in de afgelopen tien jaar je jaarruimte niet volledig benut? Dan kun je dit met terugwerkende kracht doen.

Wanneer je met pensioen gaat, laat je het opgebouwde bedrag periodiek uitkeren. Over deze uitkeringen wordt loonbelasting ingehouden. Op dat moment betaal je dus wel belasting, maar vaak val je dan in een lager belastingtarief dan tijdens je werkende leven.

Hoe bereken je je jaarruimte?

De hoogte van je jaarruimte voor een bepaald jaar wordt bepaald door je financiële situatie in het jaar ervoor. Wat je in 2023 hebt verdiend, beïnvloedt bijvoorbeeld de jaarruimte die je in 2024 kunt gebruiken. Als je meer inlegt dan je jaarruimte toelaat, profiteer je over dat extra deel niet van belastingvoordeel. In 2024 is het maximale bedrag dat je als jaarruimte kunt aftrekken € 36.444.

Wat heb ik nodig om mijn jaarruimte te berekenen?

Om je jaarruimte te berekenen, heb je als ondernemer een aantal gegevens nodig:

  • Je belastingaangifte van vorig jaar. Het gaat om je winst uit onderneming voor ondernemersaftrek.
  • Als je een deel van het jaar in loondienst hebt gewerkt, heb je ook je inkomsten uit deze dienstbetrekking nodig – evenals je factor A (die aangeeft hoeveel je pensioen is gestegen in een bepaald jaar). Heb je het hele jaar als ondernemer gewerkt zonder pensioenopbouw via een werkgever, dan is je factor A nul.


Handige rekenhulp

Heb je al je gegevens bij elkaar? Gebruik dan deze handige tool om je jaarruimte te berekenen. Hiermee ontdek je hoeveel je maximaal mag aftrekken bij je belastingaangifte. Let wel, deze berekening geeft een schatting en je kunt er geen rechten aan ontlenen.

De nieuwe pensioenregels zorgen voor veranderingen in het nabestaandenpensioen. Zorg dat je voorbereid bent en voorkom financiële risico’s voor je werknemers.

Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden, partner van De Zaak

Er gebeurt veel op het gebied van pensioen. Werknemers krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en pensioenoplossingen worden individueler en persoonlijker. Daarnaast groeit voor werknemers de uitdaging om zo gezond en financieel fit mogelijk hun pensioen te bereiken en mee te blijven doen op de arbeidsmarkt. In dit veranderende speelveld ontstaan er voor jou als werkgever ook nieuwe uitdagingen. Nationale-Nederlanden Pensioen helpt je met oplossingen die verdergaan dan alleen een goede pensioenregeling. We willen jou, samen met je adviseur, zo goed mogelijk helpen invulling te geven aan goed werkgeverschap. Wij wijzen daarom op diensten op het gebied van aanvullend pensioenbeleggen, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit- & verzuimbeleid en langer doorwerken. Ga naar nn.nl/ondernemendoejesamen voor meer informatie.

Bekijk alle artikelen van Nationale-Nederlanden>

Lees ook…
Op dit moment heb je in Nederland vanaf 67 jaar recht op AOW, maar sommige werknemers willen of kunnen niet doorwerken tot deze leeftijd. De Regeling…
Pensioen is een zeer interessante secundaire arbeidsvoorwaarde waarmee je medewerkers aantrekt én binnenhoudt. Hoe sluit je zo’n pensioenregeling…
Heb je ooit nagedacht over wat er gebeurt met de nabestaanden van je werknemer als die onverwachts overlijdt? Een nabestaandenpensioen biedt…