Categorieën

Ben je op zoek naar een flexibele en maatschappelijk verantwoorde manier om werkzaamheden in je bedrijf uit te besteden? Ontdek hoe een sociale werkplaats niet alleen een waardevolle bijdrage levert aan jouw bedrijfsvoering, maar ook hoe zij kansen biedt aan mensen die buiten het reguliere arbeidsproces vallen. In dit artikel verkennen we de voordelen en mogelijkheden van het samenwerken met een sociale werkplaats.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een sociale werkplaats?

Sociale werkplaatsen bieden een beschutte werkplek voor mensen met een zogeheten indicatie WSW (Wet sociale werkvoorziening). Dit betekent dat ze vanwege een handicap niet in een reguliere baan, maar wel in een aangepaste omgeving kunnen werken. Bovendien zijn ze in staat regelmatig te werken, willen ze graag een baan en staan ze ingeschreven bij UWV Werkbedrijf.

De werkzaamheden die worden verricht zijn vaak eenvoudig en snel aan te leren, zoals montage en verpakken. Fysiek en mentaal zwaar werk komt niet in aanmerking.

Als ondernemer werk uitbesteden aan een sociale werkplaats

Bij een sociale werkplaats kun je terecht als je eenvoudige werkzaamheden wilt uitbesteden. Dit kan vaak goedkoop en flexibel. Ook kun je een werknemer van een sociale werkplaats een werkplek in je eigen bedrijf aanbieden. Wil je werk uitbesteden aan een sociale werkplaats? Daarvoor kun je terecht bij een SW-bedrijf.

Voordelen:

  • De werknemers zijn vaak zeer gemotiveerd.
  • Je kunt relatief eenvoudig meer mensen inzetten.
  • Je toont maatschappelijke betrokkenheid.
  • Subsidie van het Rijk en de gemeenten.


Werkplek bij je in het bedrijf

Overweeg je om een SW’er in dienst te nemen? Dat kan op twee manieren:

Optie 1: detachering

De SW’er wordt aan jou uitgeleend en blijft dus in dienst bij het SW-bedrijf. Je betaalt een financiële vergoeding op basis van het functieloon en de verdiencapaciteit van de SW’er. Onder verdiencapaciteit verstaan we de capaciteiten en vaardigheden van een SW’er vergeleken met die van een reguliere medewerker in dezelfde functie. De verantwoordelijkheid voor de begeleiding ligt bij jou.

Voordelen:

  • Flexibele contracten.
  • Minder administratieve lasten.
  • Geen risico bij ziekte.


Optie 2: begeleid werken

In dit geval komt de SW’er bij jou in dienst conform jouw cao. Jij bent dus de werkgever en betaalt het salaris. Afspraken hierover maak je na een proefperiode.

Voordelen:

  • Begeleiding door het SW-bedrijf.
  • Loonkostensubsidie op basis van de verdiencapaciteit van de SW’er.


Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt

Samenwerken met een sociale werkplaats biedt niet alleen financiële en operationele voordelen, maar versterkt ook je rol in de gemeenschap. Door SW’ers in dienst te nemen of werkzaamheden uit te besteden, draag je actief bij aan een inclusievere arbeidsmarkt. Overweeg deze waardevolle optie voor je bedrijf en zet vandaag nog de eerste stap naar een sociaal verantwoordelijke en economisch voordelige samenwerking.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Een eerste indruk wordt binnen enkele seconden gemaakt. Dat geldt ook voor vacatureteksten. Wil je een goede vacaturetekst schrijven die echt werkt?…
Wil je de perfecte kandidaat vinden voor jouw openstaande functie? Dan is een goede sollicitatieprocedure cruciaal. Met deze praktische checklist zorg…
Na het succesvol doorlopen van de sollicitatiegesprekken is dit het moment waarop je afspraken maakt over de voorwaarden waaronder iemand gaat werken….
Op zoek naar personeel? In deze krappe arbeidsmarkt moet je jezelf goed voorbereiden en verschillende methodes gebruiken. Denk aan het werven van…
Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers. Bijvoorbeeld omdat de opdrachten binnen het eigen netwerk (nog) niet voor het oprapen liggen…
Ben je klaar om je team uit te breiden, maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel delen we 7 tips die je helpen. Van het opstellen van een…