Internetsnelheid en thuiswerken
Niets is vervelender dan traag internet tijdens het thuiswerken. Veel mensen vragen zich dan ook af welke internetsnelheid ze nodig hebben, vooral als meerdere leden van het huishouden tegelijkertijd aan het werk zijn.
Met internetsnelheid bedoelen we meestal de downloadsnelheid. Die wordt uitgedrukt in Mbit/s of Gbit/s. De downloadsnelheid bepaalt bijvoorbeeld hoe snel je een webpagina opent of muziek en video’s streamt. De uploadsnelheid, ook in Mbit/s of Gbit/s, is belangrijk voor het versturen van foto’s, video’s of e-mails.
Benieuwd hoeveel Mbit je nodig hebt als je met je gezin thuiswerkt? Check het hier.
Denk aan de toekomst
Bij het bepalen van je internetsnelheid is het slim om vooruit te kijken. De vraag naar bandbreedte neemt immers snel toe. TNO en Dialogic voorspelden enkele jaren geleden een jaarlijkse groei van 40 procent tussen 2016 en 2026. En onderzoeksbureau WIK verwacht dat in 2025 driekwart van de Duitse huishoudens behoefte heeft aan verbindingen van meer dan 500 Mbit/s.
Het gaat dus niet alleen om wat je nu nodig hebt, maar ook om je toekomstige gebruik. Je zult steeds meer data verbruiken. Wees dus niet bang om voor een hogere snelheid te kiezen. Want wat vandaag snel lijkt, is morgen de norm.
Werken in de cloud
Thuiswerken is meer dan alleen Word, Excel of PowerPoint gebruiken. Een goede thuiswerkplek vraagt om cloudoplossingen zoals Microsoft 365 en Google Docs die soepel functioneren. Als je aan documenten werkt, wil je dat veranderingen direct zichtbaar zijn, vooral bij samenwerking met anderen. Daarnaast moet je makkelijk kunnen internetten en meerdere bestanden tegelijkertijd open hebben.
Probleemloze Teams-meetings
Hybride werken, waarbij je thuiswerken afwisselt met werken op kantoor, vereist ook regelmatig videovergaderingen. Een deel van het team werkt vanuit huis, terwijl de rest op kantoor zit.
Om probleemloos te vergaderen via Teams, heb je een snelle internetverbinding nodig. Voor een goede beeldkwaliteit is ongeveer 5 Mbit/s downstream voldoende. Dit gaat meestal zonder problemen. Maar de upstream is ook belangrijk. Wil je dat collega’s jou duidelijk zien? Dan is 10 Mbit/s upstream geen overbodige luxe.
Hoeveel Mbit heb je nodig
Bij het kiezen van een internetabonnement kun je uit verschillende snelheden kiezen. Bij de meeste internetverbindingen is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Vaak ligt de focus op de downloadsnelheid, maar vergeet de uploadsnelheid niet.
100 Mbit downloadsnelheid
Werk je thuis alleen of met z’n tweeën en gebruik je internet slechts af en toe? Dan kan 100 Mbit downloadsnelheid voldoende zijn. Dit is geschikt voor e-mails versturen, in Word werken en af en toe een website bezoeken. Wil je tegelijkertijd tv-kijken? Houd dan rekening met 25 tot 30 Mbit/s voor Ultra-HD (4K). Voor HD-video heb je minstens 8 tot 12 Mbit/s nodig. Kijk je partner op hetzelfde moment een YouTube-video? Dan is daar 10 Mbit/s voor nodig. Volgt een huisgenoot een groepsvideo via Skype met meer dan zeven personen? Dan is 8 Mbit/s aanbevolen. In zulke gevallen blijft er bijvoorbeeld weinig over voor een Teams-vergadering met collega’s.
200 Mbit downloadsnelheid
Heb je opgroeiende kinderen thuis? Dan is 200 Mbit downloadsnelheid vaak een goede keuze. Denk maar eens aan hoeveel apparaten vaak online zijn. Tijdens een videocall met een belangrijke klant wil je geen vertraging omdat je zoon aan het gamen is en je dochter Netflix kijkt. En zoals gezegd is het slim om wat extra capaciteit in te bouwen voor toekomstig gebruik.
Glasvezel tot 4 Gbit downloadsnelheid
Voor intensieve gebruikers is glasvezel ideaal. Dit kan snelheden tot wel 4 Gbit bieden. Zware bestanden zijn in een oogwenk uitgewisseld. Het maakt dan niet meer uit hoeveel mensen tegelijkertijd internet-tv kijken, streamen en gamen en je thuiskantoor werkt dan altijd probleemloos.
Altijd verbonden, altijd productief
Met de juiste internetsnelheid zorg je ervoor dat je bedrijf altijd efficiënt blijft draaien, of je nu thuiswerkt of op kantoor bent. Investeer in een snelle en betrouwbare verbinding om je werkzaamheden soepel te laten verlopen en voorbereid te zijn op toekomstige groei.