In samenwerking met
Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in MaaS (Mobility as a Service). Het is ontwikkeld om de verwachte drukte op de weg en in het ov te verminderen. MaaS is een veelomvattende term en voor veel organisaties daardoor ongrijpbaar geworden. De term schrikt veel organisaties af. Kijk maar eens op LinkedIn, daar lijkt het alsof MaaS alleen iets is voor Top 500 bedrijven. Het ene traject is nog groter en uitdagender dan het andere. Het is niet echt iets om je met jouw (mkb) bedrijf mee bezig te houden, denk je wellicht.

Inhoudsopgave

Nieuwe regelgeving CO₂: Vanaf 1 juli 2024 geldt de nieuwe CO₂ registratieplicht. Lees wat jij moet doen voor jouw MKB.

Maar wist je dat 70% van de werkenden bij een organisatie werkt met minder dan 100 medewerkers? Tel daar de zzp’ers bij op en je hebt het over 88% van alle werkenden. Daarom is het belangrijk om juist deze ondernemers te helpen. Zij zijn de sleutel op het gebied van bereikbaarheid en vervoer gebonden uitstoot.

Wat is een flexibel mobiliteitsbeleid eigenlijk?

Het is beleid waarbij de medewerker zelf bepaalt, binnen de kaders van de werkgever, hoe er wordt gereisd. De medewerker kan dus elke dag en reis zelf kiezen. Vandaag met de auto, morgen met de fiets. Overmorgen met het ov of werken vanuit huis.

Waarom zou je zo’n flexibel beleid willen?

Er zijn voldoende redenen om een overstap te maken:

1. Interessante werkgever

Reiskosten zijn voor veel mensen een flinke kostenpost. Een goede, flexibele regeling met betrekking tot de kosten voor reizen voor je werk, is daarom een pluspunt. Een flexibel beleid maakt je als werkgever aantrekkelijker, en dat is, met de huidige arbeidstekorten, heel prettig.

2. Inzicht en sturing

Reiskosten van medewerkers zijn binnen je organisatie aanzienlijke kosten. Veel bedrijven vinden het lastig om deze kosten inzichtelijk te maken, waardoor sturen op kosten ook lastig is.

Om een flexibel mobiliteitsbeleid uit te voeren zijn er verschillende oplossingen op de markt. Daarmee heb je gelijk inzicht in al het gebruik en kosten. Daarmee heb je gelijk helder wat het effect is van je beleid en hoe je kunt sturen.

3. Duurzaam

Veel uitstoot binnen organisatie hangt samen met vervoer. Met een flexibel mobiliteitsbeleid kun je duurzaam reizen aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld door een hogere vergoeding te bieden voor reizen met de fiets of het openbaar vervoer. 

4. Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit

Heb je meer dan 100 medewerkers? Dan moet je alle gemaakte reizen van je medewerkers vastleggen en rapporteren aan de overheid, ook wel de CO2-registratieplicht genoemd. Je moet daarbij onderscheid maken tussen woon-werk en zakelijke reizen en verschillende soorten vervoer. Met een flexibel mobiliteitsbeleid en de juiste tools is dit makkelijker om in kaart te brengen dan wanneer je een vaste vergoeding per maand biedt. 

Maar hoe kom je dan tot zo’n flexibel mobiliteitsbeleid? Daar zijn eigenlijk maar twee stappen voor nodig. 

Stap 1. Stap af van een vaste vergoeding! 

Met een flexibel beleid stap je af van de vaste maandelijkse vergoeding. Je gaat daadwerkelijk gemaakte reizen vergoeden. Dit is niet alleen eerlijker, maar vaak ook goedkoper. Het maakt je flexibel én het geeft ruimte om gewenst gedrag te stimuleren. Het stelt je medewerkers in staat om elke dag te kiezen hoe er wordt gereisd. Is dat met het openbaar vervoer, dan betaal je dit voor de medewerker, reist de medewerkers met eigen vervoer dan ontvangt hij een kilometervergoeding. 

Stap 2. Kies een doel!

Voel je je goed bij de keuze om de daadwerkelijk gemaakte reis te vergoeden? Dan is het belangrijk om scherp te krijgen waarom je dat graag wilt. Scherp hebben waarom je een flexibel beleid gaat voeren, zorgt ervoor dat je veel gemakkelijker keuzes kan maken op het gebied van vergoedingen. Die vergoedingen zullen namelijk afwijken als je een duurzaam beleid wil voeren, of een beleid dat een einde moet maken aan een parkeerprobleem. Hoe aantrekkelijk wil je zijn als werkgever voor potentiële medewerkers?

Als je de volgende onderwerpen op volgorde van belangrijkheid zou moeten zetten. Wat staat er dan bovenaan? En wat als tweede en derde?

  • Aantrekkelijke werkgever
  • Grip op kosten
  • Duurzaamheid
  • Efficiency


Juist voor mkb-bedrijven

Heb je nog steeds het idee dat een flexibel mobiliteitsbeleid ingewikkeld is? Niet nodig! Als mkb-bedrijf ben je wendbaar en heb je vaak kortere communicatielijnen om afspraken te maken. Verschillende grote werkgevers maken al gebruik van een flexibel mobiliteitsbeleid. Daar kun jij als mkb-bedrijf van profiteren, want inmiddels zijn er al veel goede oplossingen om zo’n beleid goed in te richten.

CO₂ registratieplicht vanaf 1 juli 2024? Bereid je nu voor en voorkom administratieve rompslomp. Download de whitepaper voor tools en tips!

Glimble, partner van De Zaak

Maak kennis met Glimble In Business, de mobiliteitsoplossing van internationaal vervoerder Arriva. Als bedrijf kun je met Glimble In Business alle mobiliteitszaken en administratie uitbesteden. Glimble is jouw ultieme partner voor zakelijke en woon-werk reizen via openbaar vervoer, auto, gedeelde mobiliteit en fiets. Geef je medewerkers de vrijheid van reizen terwijl wij alle vervoersregelingen, kilometervergoedingen en thuiswerkvergoedingen regelen en declaraties vóórkomen. Met geavanceerde digitale tools voor HR, Inkoop, Finance en/of Salarisadministratie bespaar je kostbare tijd en geld.

Bekijk alle artikelen van Glimble >

Lees ook…
i.s.m.
Een vergoeding voor je reiskosten: het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Zeker in de huidige arbeidsmarkt. Maar welke vergoedingen kun…
Vanaf 1 januari 2025 komen in 14 Nederlandse gemeenten zero-emissiezones (ZEZ). Dit betekent dat een groot deel van de bestel- en vrachtauto’s deze…
Wanneer reiskosten aftrekbaar zijn van de aangifte inkomstenbelasting kan per situatie anders zijn. In sommige gevallen zijn deze aftrekbaar van de…
i.s.m.
Fietslease wint aan populariteit in Nederland en biedt zowel werknemers als werkgevers voordelen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en…
i.s.m.
Duurzaam reizen naar het werk heeft flink wat voordelen: minder files, minder CO2-uitstoot en fittere werknemers. Als werkgever kun je een belangrijke…
Zoek je een duurzame en fiscaal aantrekkelijke manier om je team te motiveren en gezond te houden? Met de fiets van de zaak-regeling maak je je…