1. Hogere energiekosten
Het is niets nieuws: tijdens de wintermaanden gebruik je meer elektriciteit en gas. Logisch, want de kachels staan weer aan. Hierdoor kan – zeker met de nieuwe terugleverkosten en hogere energieprijzen – je rekening flink toenemen. Laat je hier niet door verrassen: schroef je maandbedrag omhoog of houd een financiële buffer achter de hand. Om extra kosten te besparen kun je je pand ook isoleren. Daarmee houd je de warmte binnen.
2. Ongelukken op de werkvloer
Het winterse weer verhoogt ook het risico op ongelukken. Denk aan werknemers of klanten die op jouw stoep of parkeerplaats uitglijden. Zij kunnen daarbij lelijk gewond raken. Het is dus belangrijk om de omgeving rondom je pand goed schoon te houden. Ofwel: veeg sneeuw zo snel mogelijk weg en strooi voldoende zout.
3. Schade aan je bedrijfspand
Niet alleen mensen lopen door het winterse weer risico; ook je pand krijgt het zwaar te verduren. Zo kan je dak instorten onder het gewicht van sneeuw. Of kunnen je leidingen kapotvriezen. In de winter heb je dus een grote kans op waterschade. Om dat te voorkomen, raden we je aan om je dak tijdens de winter goed schoon te vegen, je leidingen regelmatig te controleren en deze te isoleren waar mogelijk.
4. Meer verzuim
Tijdens de winter zijn we vatbaarder van griep en verkoudheid. De kans dat jij of een werknemer zich ziek meldt is dus groot. Dat kun je niet helemaal voorkomen, maar je kunt de kans wel verkleinen: wijs je personeel bijvoorbeeld op het wassen van hun handen. Als goede secundaire arbeidsvoorwaarde kun je ze ook een gratis griepprik aanbieden: je personeel heeft dan geen extra kosten en jij minder verzuim op de werkvloer. Win-win, dus! Is iemand toch grieperig of verkouden? Laat ze dan zoveel mogelijk thuis werken. Daarmee voorkom je dat ze anderen aansteken.
5. Vertragingen in op de weg
Sneeuw, ijs en regen hebben ook invloed op transport en logistiek. Denk aan vertragingen en onderbrekingen bij toeleveranciers. Het gevolg: winkelschappen die tijdelijk leeg liggen of klanten die moeten langer wachten op hun producten. Zorg dat je dit risico voor bent en sla voor minimaal één week aan voorraad op. Heb je een elektrische auto? Houd er dan ook rekening mee dat de accu bij lage temperaturen moeite kan hebben met opstarten en sneller leeg kan raken. Wat ons betreft is een goede winterbeurt dus zeker aan te raden.
Zoals je kunt lezen brengt de winter de nodige risico’s met zich mee. Maar met een goed plan ben jij als ondernemer de meest extreme weersomstandigheden en verstoringen zeker voor. Zo kun jij je richten op al het moois dat de winter te bieden heeft: sneeuwpret, sfeerverlichting en gezellig tafelen met de mensen om je heen. Fijne winter!