Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor de schade die jij, je personeel of je product per ongeluk toebrengt aan anderen. Dit kan zowel gaan om letselschade als om materiële schade.
Een AVB wordt ook wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering genoemd.
Wanneer heb je een AVB nodig?
Je hebt een aansprakelijkheidsverzekering nodig als er een kans is dat jij, je personeel of je producten schade veroorzaken aan anderen of hun eigendommen.
Denk bijvoorbeeld aan de schade die ontstaat door een product dat niet goed functioneert. Of als je per ongeluk koffie morst over de laptop van een klant.
Bij beroepen met hogere risico’s, zoals lassers, is een AVB extra belangrijk, maar ook beroepen met minder fysieke risico’s kunnen baat hebben bij een AVB.
Waarom is een AVB belangrijk?
Hoewel een AVB niet wettelijk verplicht is, is het voor veel ondernemers een belangrijk vangnet. Vooral als je regelmatig bij klanten over de vloer komt, is deze verzekering essentieel om je onderneming te beschermen tegen hoge claims. Bij grote opdrachten kan een opdrachtgever zelfs eisen dat je een AVB hebt afgesloten.
Praktijkvoorbeeld van het nut van een AVB
Zzp’er Johan kreeg een grote schilderklus bij een vereniging van eigenaren. Hij werkte met een verfspuit, maar door de wind kwam er verfnevel op 28 geparkeerde auto’s terecht. De schade? 40.000 euro. Gelukkig nam zijn aansprakelijkheidsverzekering de schade op zich en zorgde ervoor dat alle auto’s werden hersteld.
Andere voorbeelden van aansprakelijkheid
Je kunt op verschillende manieren aansprakelijk worden gesteld, bijvoorbeeld als:
- Een klant een kies breekt op een steentje in jouw brood.
- Je als kapper permanentvloeistof op iemands kleding morst.
- Bij de levering van een wasmachine een kostbaar kunstwerk omstoot.
- Het reclamebord van je winkel tegen een auto waait.
- Je medewerker onderweg naar een klant een ongeluk krijgt.
Wat dekt een AVB?
Een AVB dekt in de meeste gevallen de schade die jij of je personeel per ongeluk veroorzaakt bij anderen, zowel letsel als materiële schade. Dit geldt bijvoorbeeld als een klant gewond raakt door een fout van je bedrijf of als je per ongeluk schade aan andermans eigendom veroorzaakt.
Ook affectieschade, zoals smartengeld bij ernstig letsel van een werknemer, kan onder de dekking vallen. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen, want de dekking kan per verzekeraar verschillen.
Wat dekt een AVB niet?
Een AVB is geen garantieverzekering. Als je ondeugdelijk werk aflevert, zijn de herstelkosten voor jouw rekening. De verzekering dekt wel de gevolgschade die hierdoor ontstaat.
Stel dat een loodgieter een slechte koppeling maakt, dan worden de kosten om de koppeling te herstellen niet vergoed, maar de waterschade aan het interieur wel.
Daarnaast dekt een AVB geen schade aan de zaken die je hebt geleverd, geen schade aan spullen die je leent of huurt en ook geen schade die wordt veroorzaakt met een motorvoertuig. Verder valt zuiver financiële schade, zoals gemiste inkomsten door een te late levering, meestal buiten de dekking.
Bedrijfs- versus beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Een AVB wordt vaak verward met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het verschil is dat een AVB materiële en letselschade dekt, terwijl een beroepsaansprakelijkheidsverzekering financiële schade door een beroepsfout dekt. Bijvoorbeeld, als je per ongeluk vertrouwelijke informatie naar de verkeerde persoon stuurt of een fout maakt in een bouwtekening. Deze verzekering vergoedt ook juridische kosten bij claims.
Bescherm je bedrijf tegen onverwachte kosten
Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) sta je sterker en voorkom je dat een ongeluk grote financiële gevolgen heeft. Of je nu zzp’er bent of personeel hebt, een AVB biedt een belangrijk vangnet voor je bedrijf. Neem de juiste maatregelen en zorg ervoor dat je goed verzekerd bent, zodat je met een gerust hart kunt blijven ondernemen.