1. Arbeidsongeschiktheid
Je hoopt dat het je niet overkomt, maar ook jij kunt arbeidsongeschikt raken door ziekte of een ongeval. Dit betekent meestal geen inkomen, terwijl je uitgaven wel doorgaan. Dit vormt een groot financieel risico, dat je op verschillende manieren kunt afdekken. Het is sowieso verstandig om een buffer op te bouwen om de eerste periode te overbruggen. Als het langer duurt, kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) uitkomst bieden. Hiermee krijg je een uitkering als je niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval.
2. Onvoldoende pensioenopbouw
Natuurlijk wil je ook na je pensioen comfortabel leven. Veel zzp’ers vergeten echter te sparen voor hun oude dag of hebben andere financiële prioriteiten. Dat betekent dat je bent aangewezen op de AOW, en dat is geen vetpot. Als ondernemer kun je op verschillende manieren een aanvullend pensioen opbouwen, bijvoorbeeld door middel van lijfrente, banksparen of beleggen. Vaak is dit fiscaal erg interessant.
3. Ongeplande nalatenschap
Wat gebeurt er met je bedrijf als je (plotseling) overlijdt? Wanneer je niets hebt geregeld, kunnen schulden op je nabestaanden verhaald worden. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat je partner en/of kinderen niet met financiële problemen achterblijven. Naast een overlijdensrisicoverzekering is het slim om na te denken over een nabestaandenpensioen.
4. Aansprakelijkheid voor schade
Veroorzaak je schade aan een klant of diens eigendommen? Dan kun je te maken krijgen met hoge kosten. De meeste zzp’ers hebben privé een aansprakelijkheidsverzekering, maar daarmee ben je niet automatisch verzekerd wanneer er tijdens het werk iets gebeurt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen claims voor materiële schade en letselschade die je tijdens je werk veroorzaakt. Tip: controleer regelmatig of je polis nog up-to-date is met de aard van je werkzaamheden.
5. Beroepsfouten
Geef je als zzp’er advies of neem je belangrijke beslissingen in projecten? Eén fout, zoals een verkeerd advies, kan enorme gevolgen hebben. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van eventuele claims die voortkomen uit beroepsfouten. Zorg dat je deze verzekering afsluit als je werkzaamheden zulke risico’s met zich meebrengen. Veel ondernemers in technische en medische beroepen, architecten en advocaten hebben er eentje.
6. Juridische conflicten
Als zzp’er kun je in een juridisch conflict verzeild raken, bijvoorbeeld door een geschil met een klant of leverancier. De kosten voor rechtsbijstand, proceskosten en deskundigen kunnen flink oplopen. Een rechtsbijstandverzekering helpt je deze kosten te dekken en geeft toegang tot juridisch advies. Dit kan veel stress en financiële druk wegnemen.
Door je bewust te zijn van deze risico’s en passende maatregelen te nemen, kun je als zzp’er met een gerust hart ondernemen. Zorg dat je regelmatig je verzekeringen en financiële planning opnieuw bekijkt en aanpast aan je huidige situatie. Zo ben je altijd voorbereid op onverwachte gebeurtenissen.