In samenwerking met
Een ongeluk zit in een klein hoekje. De kans dat een klant of bezoeker een keer door jouw bedrijf schade oploopt is dus groot. Hij of zij kan jouw bedrijf dan aansprakelijk stellen. Maar wat houdt dat eigenlijk in: aansprakelijk stellen? En wat kun je in zo’n geval verwachten? In dit artikel leggen we je het van top tot teen uit. Zo ben jij goed voorbereid op het moment dat jij er als ondernemer mee te maken krijgt.

Inhoudsopgave

Zou ik de onderstaande verzekeringen wel of niet afsluiten? ? Wat als… Twijfel je? Probeer de online keuzehulp en ontvang binnen 2 minuten een antwoord op welke verzekeringen jij nodig hebt.

Wat is een aansprakelijkheidsstelling? 

Het begrip ‘aansprakelijk stellen’ houdt in dat iemand anders – zoals een opdrachtgever, gast of werknemer – van mening is dat jij (of jouw bedrijf) verantwoordelijk bent voor een schade die hij of zij heeft opgelopen. Hierbij gaat het vaak om financiële, materiële of letselschade. Wanneer jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld, krijgt je als ondernemer meestal een bericht van de benadeelde. Is er sprake van letsel? Dan kan dit bericht ook van een vertegenwoordiger komen, zoals een rechtsbijstandsverzekeraar. 

Financiële schade bij aansprakelijkheid voorkomen

Preventie is het toverwoord bij het voorkomen van schade. Dus ook wanneer het om een schade bij een klant of bezoeker gaat. Stel, de vloer van jouw bedrijfspand is erg glad na het dweilen. Dan loop je het risico dat een bezoeker hierover uitglijdt. Dit risico kun je verkleinen door er bordjes bij te plaatsen of dit buiten bezoekuren te doen. 

Hoe goed je de risico’s ook probeert te beperken: helemaal risicovrij ben je nooit. Ongelukken en beroepsfouten zijn niet 100% te voorkomen. Gelukkig kun je de gevolgen van een mogelijke aansprakelijkheidsstelling beperken door een verzekering af te sluiten. Veel ondernemers sluiten één of meerdere van onderstaande verzekeringen af. 

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering:
    deze verzekering vergoedt schade (aan spullen van) anderen, die door jou, je werknemers of product veroorzaakt worden. 
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering:
    deze verzekering vergoedt financiële schade door een beroepsfout. 
  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering:
    deze verzekering vergoedt schade door een bestuurlijke fout van jezelf of je medebestuurders.


Let op:
een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen zakelijke aansprakelijkheid. Ook niet als je zzp’er bent. 

Stappenplan bij aansprakelijkheid:

Word je aansprakelijk gesteld en ben je hiervoor verzekerd? Dan helpt je verzekeraar jou bij het oplossen van het conflict. Samen met je verzekeraar en de wederpartij doorloop je meestal de volgende stappen: 

  1. Meld de schade: Als jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld, meld de schade dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Doe dit ook als je verwacht dat je binnenkort aansprakelijk gesteld zult worden.
  2. Beoordeling van melding: Als de schade binnen jouw verzekering valt, zal de verzekeraar de aansprakelijkheid beoordelen en beslissen of jouw bedrijf inderdaad aansprakelijk is voor de schade. Wanneer zij van mening zijn dat dit niet het geval is, zullen zij de aansprakelijkheid afwijzen. 
  3. Regeling met gedupeerde: Als de verzekeraar van mening is dat jouw bedrijf inderdaad aansprakelijk is voor de schade, zullen zij proberen de aansprakelijkheidskwestie zo snel mogelijk afhandelen met de gedupeerde partij.
  4. Gezamenlijke oplossing: Als de wederpartij niet akkoord gaat met de beslissing van de verzekeraar, wordt de hulp ingeschakeld van een mediator of onafhankelijke expert.
  5. Rechtszaak: Als er samen geen oplossing gevonden kan worden, zal er een rechtszaak volgen. In dat geval zal de verzekeraar meestal het verweer voeren en de kosten van een advocaat dragen.


Het is belangrijk dat je altijd zorgvuldig te werk gaat en de juiste stappen neemt om de aansprakelijkheid te beoordelen en te regelen. Meld een aansprakelijkheidsstelling daarom zo snel mogelijk bij je verzekeraar!

Beroepsaansprakelijkheid, inventaris, ongevallen, brand… De lijst met verzekeringen voor ondernemers lijkt eindeloos. Met de handige ZZP- en MKB-keuzehulp weet je direct welke verzekeringen je echt nodig hebt.

ABN AMRO Verzekeringen, partner van De Zaak

Ondernemen is risico’s durven nemen. Toch wil je grote (financiële) schade zoveel mogelijk voorkomen. ABN AMRO Verzekeringen helpt zzp’ers en mkb’ers daarbij. Als tussenpersoon voor zakelijk verzekeren vinden zij de juiste verzekeringsproducten bij de best passende verzekeraar. Zo past deze perfect bij jouw situatie en kun jij zorgeloos ondernemen.

Bekijk alle artikelen van ABN AMRO Verzekeringen >

Lees ook…
Elke onderneming doorloopt meerdere groeifasen, elk met hun eigen uitdagingen en kansen. Econoom Larry Greiner ontwikkelde hiervoor een groeimodel met…
Heb je ooit nagedacht over wat er gebeurt als je computer ineens crasht of je dure elektronische apparatuur beschadigd raakt? Een onverwachte storing…
Stel je voor: tijdens een klus beschadigt een van je medewerkers per ongeluk een kostbaar object van de klant. Of een klant struikelt over een…
Wist je dat een lekkende tank of verontreinigd bluswater je duizenden euro’s kan kosten? Veel ondernemers onderschatten de impact van milieuschade….
Als zzp’er geniet je van vrijheid en flexibiliteit, maar je loopt ook bepaalde risico’s waar je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor bent. Ben je…
Voorkom brand in je bedrijf: 4 essentiële tips Een brand kan je bedrijf stilleggen of zelfs de deur sluiten. Maar dat hoeft niet te gebeuren! Ontdek…