Wil je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen? Dan moet je weten wat je concurrenten doen. Met een sterke concurrentieanalyse krijg je een helder beeld van de markt en leer je hoe je jezelf kunt onderscheiden. Maar hoe begin je? En welke tools gebruik je? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het analyseren van je concurrenten, zodat jij een voorsprong kunt pakken.

In het kort

  • Definieer directe en indirecte concurrenten en breng hun sterke en zwakke punten in kaart.
  • Analyseer productkwaliteit, prijsstrategie, naamsbekendheid en klanttevredenheid om concurrentievoordeel te vinden.
  • Onderzoek de marketingstrategieën van concurrenten, zoals SEO, sociale media en advertenties, om je eigen aanpak te verbeteren.
  • Gebruik tools zoals Google Alerts, SEMrush en SimilarWeb om efficiënt inzicht te krijgen in de strategieën van je concurrenten.
  • Evalueer regelmatig je concurrentieanalyse om kansen te benutten, bedreigingen aan te pakken en je strategie scherp te houden.

Inhoudsopgave

Ga voor groei met ‘Turbowinst Live’ – hét groeievent voor ondernemers en jouw kans om te leren van top-entrepreneur Sander Klos. Pak nu onze speciale deal en ontvang 40% korting! Meld je aan en vergroot binnenkort de winst uit jouw onderneming.

Wat is concurrentieanalyse?

Een concurrentieanalyse is een praktische manier om te ontdekken wat voor producten en diensten je concurrenten aanbieden. Daarnaast onderzoek je hun sterke en zwakke punten en hoe je je met jouw bedrijf kunt onderscheiden.

Je kijkt hierbij naar directe concurrenten – bedrijven die een soortgelijk product of dienst aanbieden – en naar indirecte concurrenten. Dat zijn bedrijven die andere producten of diensten verkopen, maar wel jouw doelgroep kunnen aanspreken.

Door inzicht te krijgen in hun aanpak, zie je waar kansen liggen voor jouw bedrijf en waar je kunt verbeteren. Zo kun je een heldere strategie ontwikkelen om jouw positie in de markt te versterken en beter in te spelen op de behoeften van je klanten.

De basis voor een sterke strategie

Een goede concurrentieanalyse biedt waardevolle inzichten die je kunt vertalen naar concrete acties, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een nieuwe dienst of het aanbieden van nieuwe producten. Daarnaast krijg je een goed beeld van de markt en externe factoren. Denk aan trends, klantbehoeften en ontwikkelingen binnen je bedrijfstak.

Een concurrentieanalyse geeft je dus een goed beeld van de markt waarin je opereert. Met een scherpe analyse vergroot je je onderscheidend vermogen en versterk je je marktpositie. We helpen je een sterke concurrentieanalyse te maken in vier stappen:

Stap 1: definieer je directe en indirecte concurrenten

Bij een concurrentieanalyse breng je een onderscheid aan tussen directe en indirecte concurrenten:

Directe concurrent

Directe concurrenten bieden soortgelijke producten of diensten aan en richten zich op dezelfde doelgroep. Denk aan bedrijven die in dezelfde branche opereren en dezelfde klanten proberen te bereiken.

Indirecte concurrent

Indirecte concurrenten verkopen producten of diensten die jouw aanbod kunnen vervangen, maar niet identiek zijn. Deze concurrenten spelen in op andere behoeften van de klant, maar kunnen alsnog een bedreiging vormen voor je marktaandeel. Een voorbeeld van indirecte concurrenten zijn McDonald’s en een chique restaurant (beide verkopen eten, maar voor een andere doelgroep)

Maak een overzichtelijke tabel met de belangrijkste concurrenten en zet daarin hun sterke en zwakke punten. Daarnaast leg je uit wat hun positionering is. Hoe zetten zij hun producten of diensten in de markt?

Stap 2: analyseer sterke en zwakke punten van andere bedrijven

Nu je jouw directe en indirecte concurrenten in kaart hebt gebracht, is het tijd om hun sterke en zwakke punten te analyseren. Door deze factoren te analyseren, krijg je een goed beeld waar je concurrentievoordeel ligt. Kijk daarbij naar:

Productkwaliteit

Wat is de kwaliteit van hun producten? Bieden ze iets unieks of zijn er verbeterpunten?

Prijsstrategie

Hoe concurreren ze qua prijs? Zijn ze goedkoper of juist duurder dan jouw producten of diensten?

Naamsbekendheid en merkwaarde

Hoe bekend en vertrouwd zijn ze in de markt?

Klanttevredenheid

Wat zeggen klanten over hun producten? Welke zwakke punten kun je benutten?

Stap 3: onderzoek de marketingstrategieën van je concurrenten

Een goed inzicht in de marketingactiviteiten van je concurrenten kan je helpen jouw eigen strategie aan te scherpen. Ga na hoe zij klanten bereiken en welke communicatiekanalen zij inzetten:

  • Zoekmachine optimalisatie (SEO): welke zoekwoorden gebruiken ze? Zijn er termen waarop je je kunt richten om beter zichtbaar te zijn in zoekmachines?
  • Sociale media: hoe actief zijn ze op platforms zoals Instagram, Facebook en LinkedIn? Welke contentstrategie gebruiken ze daar?
  • Advertentiestrategie: adverteren ze online? Zo ja, op welke platformen en met welke boodschap?

 

Door de marketing van je concurrenten te analyseren, kun je ontdekken waar je je eigen strategie kunt verbeteren en hoe je je kunt onderscheiden in de communicatie naar klanten.

Stap 4: kies de juiste tools voor een efficiënte concurrentieanalyse

Om je concurrentieanalyse effectief en efficiënt te maken, kun je verschillende tools inzetten. Dit zijn een paar handige online opties:

Google Alerts

Stel meldingen in op de namen van je concurrenten om automatisch op de hoogte te blijven van hun activiteiten.

SEMrush of Ahrefs

Gebruik deze tools om te analyseren op welke zoekwoorden je concurrenten zich richten en hoe hun websites presteren in zoekmachines.

SimilarWeb

Bekijk de verkeersbronnen van de websites van je concurrenten en ontdek waar hun online bezoekers vandaan komen.

Social Media Analytics

Analyseer het bereik en de betrokkenheid van de social media-kanalen van je concurrenten.

Door deze tools te gebruiken, kun je een gedetailleerd beeld vormen van de strategieën van je concurrenten en onderbouwde keuzes maken om je eigen positie te versterken.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Trek conclusies en bepaal je eigen strategie

Na deze laatste stap ga je alle verzamelde informatie samenvatten en analyseren. Beantwoord de volgende vragen:

  • Waar liggen jouw kansen in vergelijking met de sterke en zwakke punten van je concurrenten?
  • Hoe kun je je onderscheiden in productaanbod, prijsstelling of marketing?
  • Welke strategische keuzes moet je maken om beter in te spelen op marktontwikkelingen?

 

Gebruik de resultaten van je concurrentieanalyse om een helder beeld te krijgen van je positie in de markt en een plan te ontwikkelen waarmee je kunt inspelen op de kansen én bedreigingen.

Maak regelmatig concurrentieanalyses

Door regelmatig je directe en indirecte concurrenten te onderzoeken en je strategie daarop aan te passen, blijf je jouw concurrenten een stapje voor. Investeer dus tijd in een grondige analyse en maak gebruik van handige tools om je concurrentie in kaart te brengen. Zo kun jij betere strategische beslissingen nemen en je onderneming naar een hoger niveau tillen.

Wil jij als ondernemer systematisch leren groeien en jouw winst vergroten? Kom naar ‘Turbowinst Live’. Onze exclusieve aanbieding: ontvang 40% korting op deze ondernemersworkshop van 2 dagen. 10/10!

Foto van Pauline Veenstra

Pauline Veenstra

Pauline Veenstra is freelance journalist voor diverse media die zijn gericht op ondernemers. Daarnaast adviseert ze bedrijven op het gebied van contentmarketing en copywriting. Je kunt haar ook kennen van haar podcast Slaapverhalen voor Volwassenen.
Lees ook…
Elke ondernemer droomt ervan om grootse doelen te bereiken. Maar hoe zorg je ervoor dat je ambities werkelijkheid worden? Met een Big Hairy Audacious…
Netwerken is een van de meest effectieve manieren om je bedrijf te laten groeien. Elk evenement en elke borrel bieden de kans om waardevolle connecties…
Als ondernemer weet je dat financiële onafhankelijkheid niet zomaar komt aanwaaien. Misschien ben je al aardig op weg, maar heb je nog niet de status…
Wat staat er dit en het komend jaar op de agenda met betrekking tot regelgeving en belastingen? En wat zijn de belangrijkste data waarmee je iets kunt…
Je bedrijf laten groeien is voor bijna elke ondernemer een droom: meer klanten, hogere omzet en misschien wel uitbreiding naar nieuwe markten. Maar…
Het nieuws dat je klant of leverancier failliet is, komt vaak als een schok. De impact op je bedrijf kan groot zijn: van onbetaalde facturen tot…