Wil je nieuwe klanten bereiken via social media? Promoot je product of dienst dan doelgericht met een advertentie op Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Snapchat of LinkedIn. Met dit stappenplan leren we je de basics van socialmediamarketing.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Zichtbaarheid

Adverteren op socialmediakanalen is een uitstekend hulpmiddel om potentiële klanten te bereiken. Je werkt ermee aan je zichtbaarheid, je betrokkenheid bij je doelgroep en uiteindelijk vergroot je er je omzet mee.

Bereik

Sociale mediaplatforms hebben miljarden gebruikers over de hele wereld. Hierdoor kun je een enorm grote en diverse doelgroep bereiken, ongeacht je branche of doelgroep. Gebruik voor een groot bereik de uitgebreide tools die beschikbaar zijn.

Gerichte promotie naar gekozen doelgroep

Je kunt advertenties richten op specifieke demografische kenmerken, interesses, gedrag en locaties. Dit helpt je om je boodschap alleen te tonen aan mensen die het waarschijnlijkst geïnteresseerd zijn in je producten of diensten.

Betaalbare manier van advertising

Adverteren op sociale media is vaak goedkoper dan traditionele advertentiekanalen. Je kunt je budget nauwkeurig beheren en de prestaties van je advertenties real-time volgen. Dit stelt je in staat om je advertentiecampagnes aan te passen en te optimaliseren voor betere resultaten.

Branding

Met advertenties op socialmedia kun je je merk zichtbaarder maken en de naamsbekendheid vergroten. Door regelmatig op verschillende kanalen in de feed van je doelgroep te verschijnen, blijf je top-of-mind wanneer ze beslissingen nemen over aankopen.

Verschillende campagnes mogelijk

Je kunt socialmedia advertenties ook gebruiken om leads te genereren en conversies te stimuleren. Dit kan via specifieke oproepen tot actie (CTA’s) zoals “Shop nu”, “Registreer” of “Neem contact op”, rechtstreeks in de advertenties.

Communicatie met jouw doelgroep

Socialmedia bieden een platform voor interactie met je doelgroep. Je kunt direct reageren op opmerkingen, vragen en feedback van gebruikers, wat een positieve invloed kan hebben op de klantrelatie en merkloyaliteit.

Resultaten van je campagne zijn meetbaar

De verschillende platforms bieden uitgebreide analytische tools waarmee je de prestaties van je advertenties kunt meten en begrijpen. Je kunt zien welke advertenties goed presteren en welke aanpassingen nodig zijn voor betere resultaten.

Socialmediamarketing biedt veel voordelen voor mkb en zzp

Lang niet elke ondernemer in het mkb en elke zzp’er maakt gebruik van socialmediamarketing. Dat zijn gemiste kansen. Een aantal voordelen van socialmediamarketing op een rijtje:

 • Advertising op socialmediakanalen is een uitstekende manier om je bereik te vergroten en te groeien als bedrijf.
 • Socialmediaplatforms bieden uitgebreide targetingopties, waardoor je je advertenties kunt richten op specifieke demografische kenmerken, interesses, gedrag en locaties. Hierdoor kun je je boodschap precies overbrengen aan jouw doelgroep, aan je potentiële klant dus.
 • Als zzp’er richt je je mogelijk op een specifieke regio of lokale markt. Online adverteren kan je helpen je naamsbekendheid te vergroten in jouw lokale gemeenschap en potentiële klanten in de buurt te bereiken.
 • Online marketing biedt je de mogelijkheid om je merk op te bouwen en jezelf als expert in jouw vakgebied te presenteren. Regelmatige en relevante content kan je helpen een loyaal volgerspubliek op te bouwen.
 • Een socialmediaplatform biedt diverse advertentieformaten, waaronder afbeeldingen, video’s, carrousels en verhalen. Je kunt het formaat kiezen dat het beste past bij je boodschap en doelstellingen.
 • Met socialmedia advertenties kun je direct communiceren met je doelgroep via opmerkingen, berichten en interacties. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en vertrouwen.
 • Online marketing is over het algemeen toegankelijk en betaalbaar. Je kunt met een klein budget beginnen en geleidelijk opschalen naarmate je meer vertrouwd raakt met de processen en resultaten.
 • Het slim inzetten van socialemedia advertenties kan je helpen om op te vallen tussen andere ondernemers en jezelf te positioneren als een betrouwbare en professionele keuze.


Conversies stimuleren

Online zichtbaarheid via socialmediamarketing is één ding, er daadwerkelijk je omzet mee verhogen is een tweede.

Wat je nodig hebt is:

 • Een duidelijke online marketingstrategie en een goede kennis van je doelgroep.

Voordat je begint met adverteren, bepaal je eerst:

 • Welke conversies je wilt stimuleren. Dit kunnen bijvoorbeeld aankopen, aanmeldingen voor nieuwsbrieven, offerteaanvragen of het downloaden van een whitepaper zijn.
 • Vervolgens selecteer je het sociale mediaplatform dat het beste past bij jouw doelgroep en branche. Elk platform heeft zijn eigen publiek en advertentiemogelijkheden.


Gebruik de doelgroepsegmentatie-opties van het platform:

 • Om je advertenties te richten op de juiste mensen.
 • Om voor die doelgroep boeiend advertenties te kunnen maken met aantrekkelijk beeld. De inhoud moet relevant zijn voor je doelgroep en aansluiten bij je conversiedoelen.


Gebruik één duidelijke en overtuigende Call to Action (CTA) in je advertenties zoals:

 • “Koop nu”, “Meld je aan” of “Vraag een offerte aan”. Het aanbieden van speciale kortingen, deals of promoties kan een stimulans zijn voor gebruikers om tot conversie over te gaan.

Zorg voor een geoptimaliseerde bestemmingspagina (landingspagina op de website) waar je advertentie naartoe leidt:

 • De pagina moet naadloos aansluiten op de boodschap en CTA van je advertentie en een gemakkelijke manier bieden om de gewenste actie uit te voeren.

Maak gebruik van retargeting:

 • Om advertenties te laten zien aan mensen die al interesse hebben getoond in je aanbod.
 • Gebruik taal die urgentie en schaarste benadrukt, zoals “Beperkte tijd”, “Laatste kans” of “Op = Op”.


Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Belangrijke platforms en advertentieopties

Welk socialmediaplatform het best geschikt is voor jouw advertenties, hangt af van wie je wilt bereiken. Heb je een jonge doelgroep? Dan is TikTok misschien de beste kandidaat. Voor de wat oudere klanten is Facebook geschikter voor jouw social media berichten. Dit zijn de meest gebruikte platforms:

 • Facebook is een van de grootste sociale mediaplatforms en biedt uitgebreide targetingopties. Het is geschikt voor diverse doelgroepen en bedrijfstypen. Met een breed scala aan advertentieformaten en mogelijkheden voor het promoten van berichten, evenementen en aanbiedingen, is Facebook ideaal voor het opbouwen van merkbekendheid en het stimuleren van conversies.
 • Instagram is visueel georiënteerd en is ideaal voor bedrijven met aantrekkelijke visuele content, zoals mode, lifestyle, reizen en voeding. Het is vooral populair onder jongere doelgroepen. Advertenties op Instagram kunnen zowel in de feed als in de verhalen worden weergegeven.
 • LinkedIn is gericht op zakelijke professionals en B2B-marketing. Als jouw onderneming zich richt op professionele diensten, zakelijke producten of netwerken, kan LinkedIn een effectief platform zijn om je bereik in de zakelijke wereld uit te breiden.
 • Twitter is geschikt voor realtime interactie en het delen van korte updates. Het is handig voor bedrijven die actief willen zijn in gesprekken en trends binnen hun branche. Je kunt advertenties op Twitter inzetten om meer volgers te krijgen, websitekliks te genereren en engagement op te bouwen.
 • Pinterest is ideaal voor bedrijven met visueel aantrekkelijke producten en diensten, zoals mode, woninginrichting, DIY-projecten en recepten. Het platform wordt vaak gebruikt voor inspiratie en het ontdekken van nieuwe ideeën.
 • TikTok is vooral populair onder jongere gebruikers en biedt mogelijkheden voor creatieve en opvallende socialmediamarketing, vooral als jouw doelgroep zich binnen deze leeftijdscategorie bevindt.
 • Als videocontent een belangrijk onderdeel is van je marketingstrategie, kan YouTube een krachtig platform zijn. Je kunt advertenties plaatsen voor, tijdens of na video’s om een breed publiek te bereiken.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn werkte jarenlang in de journalistiek, voordat hij besloot zijn blik te verbreden. Zijn ervaring gebruikt hij voor het maken van producties die informatie op een aantrekkelijke manier presenteren. De menselijke kant is wat hij zoekt in zijn teksten.
Lees ook…
Social media blijft leidend, ook in 2024. Het is nog altijd de goedkoopste en meeste effectieve manier om je doelgroep te bereiken. Lees hier wat de…