Kor: de kleineondernemersregeling
Het woord zegt het eigenlijk al: de kleineondernemersregeling is er voor de kleine ondernemers onder ons en wordt ook wel de KOR-regeling genoemd. Wat deze regeling precies inhoudt, hoe de regeling in 2020 is veranderd, wat de voor- en nadelen zijn en of je er goed aan doet om je als ondernemer aan te melden als ‘kleintje’, lees je hier.

Inhoudsopgave

Wat is de kleineondernemersregeling? 

De KOR-regeling is er voor ondernemers met een jaaromzet tot €20.000. Zij kunnen door zich aan te melden voor deze regeling een btw-vrijstelling krijgen. Dit betekent dat je als ondernemer geen btw meer op je factuur zet, maar ook dat je betaalde btw niet meer verrekent. De btw-aangiftes zijn voor de ondernemers die kiezen voor de KOR-regeling ook verleden tijd. Als je dus verwacht dat je komend kalenderjaar minder dan €20.000 gaat omzetten, kun je je aanmelden voor de regeling. Maar let op, het kiezen voor deze regeling heeft voor- en nadelen. 

Wat is er veranderd sinds 2020? 

Sinds 2020 houdt de KOR-regeling dus een btw-vrijstelling in. Met mooie woorden: een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB). Eerst zou OVOB de nieuwe naam zijn van de regeling die per 1 januari 2020 zou ingaan, maar de Belastingdienst heeft het nog steeds over de Kleineondernemersregeling. De KOR houdt in dat je geen btw berekent aan je klanten en dat je de btw niet terug kunt vragen als je als ondernemer iets hebt gekocht. 

De KOR-regeling was er voor 2020 ook al, maar in een andere vorm. Toen was het namelijk zo dat je wel btw rekende en deze ook mocht terugvragen. Was het verschil tussen de ontvangen en betaalde btw dan minder dan €1.883 was, dan mocht je dit (gedeeltelijk) houden. Dit zag de Belastingdienst dan wel als jouw inkomen en moest je als zodanig opgeven bij de inkomstenbelasting. Daarnaast was de oude KOR-regeling alleen voor ondernemers met een eenmanszaak of een vof. Nu is de KOR-regeling voor alle ondernemingsvormen mogelijk. 

Voordelen KOR 

Een vrijstelling klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren. Logisch, want het scheelt veel administratieve rompslomp en je bent ‘goedkoper’ voor je klant. Als je vooral werkzaam bent in de business-to-businessmarkt dan heb je niet zoveel aan het niet vragen van btw aan de klant. Andere bedrijven kunnen dit bedrag namelijk weer terugvragen bij de Belastingdienst. Als je daarentegen vooral consumenten als klant hebt dan is het wel voordelig. Je bent namelijk 21% goedkoper dan jouw concurrent die geen gebruik maakt van de kleineondernemersregeling.

Zoals we al zeiden is de administratie ook een stuk minder complex. Je facturen kun je maken zonder na te denken over de btw en je hoeft niet ieder kwartaal aangifte te doen voor de omzetbelasting. Alleen een goede financiële administratie is nog steeds verplicht. Deze heb je nodig voor de inkomstenbelasting en om aan te tonen dat je voor de KOR-regeling in aanmerking komt. 

Nadelen KOR 

Aftrekposten hebben alleen maar voordelen, maar deze regeling kent helaas ook een paar minpunten. Zo zorgt de KOR-regeling ervoor dat je geen btw meer ontvangt, maar dit bij aankopen die je hebt gedaan ook niet kunt terugvragen. Als je als kleine ondernemer in een kalenderjaar dus weinig omzet maar wel veel kosten maakt, dan kan dit nadelig zijn. Je kunt de btw op al je aankopen namelijk niet terugvragen. Simpel gezegd: als jouw kosten hoger zijn dan je inkomsten moet je nog eens flink achter je oren krabben en bedenken of je je wel wilt aanmelden voor deze regeling. 

Verwacht je te groeien en zit je nu net onder die €20.000? Dan heeft de KOR-regeling nog een nadeel. Als je namelijk boven dit bedrag komt dan vervalt je btw-vrijstelling direct. Je valt dan weer in de normale regeling en moet btw gaan rekenen op je factuur. Je klanten kunnen hier dan gek van opkijken omdat het afnemen van jouw producten of diensten dan ineens duurder is. Zeker een belangrijk punt om ook over na te denken als je overweegt te kiezen voor de KOR-regeling. 

Aanmelden voor de kor-regeling of niet? 

Dus: doe je er als ‘kleintje’ nou goed aan om je aan te melden voor de KOR-regeling of juist niet? Als je verwacht een aantal jaren onder deze regeling te vallen of meer inkomsten dan kosten te maken is het antwoord ja en geniet je van de voordelen. Verwacht je echter meer kosten dan inkomsten of groeit je bedrijf en verwacht je snel boven die €20.000 omzet uit te stijgen? Dan is het goed om de plussen en minnen nog eens op een rij te zetten. Zo maak je een weloverwogen keuze die voor jou als ondernemer het meest voordelig is. 

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Vastgoed Financiering
Flexibele én snelle hypotheek voor alle zakelijke vastgoed; winkels, bedrijfspand, renovatie, belegging.