Wat is btw-aangifte doen?
Bij de btw-aangifte geef je aan de Belastingdienst door hoeveel belasting toegevoegde waard (btw) je als bedrijf aan je klanten hebt berekend. Daarnaast mag je de btw aftrekken die aan jou is doorberekend voor zakelijke kosten (de voorbelasting). Deze betaalde btw breng je in mindering op de btw die je moet afdragen. Het bedrag dat overblijft, maak je over aan de Belastingdienst.
Waarom is btw-aangifte doen belangrijk?
Ben je ondernemer voor de omzetbelasting, dan moet je altijd btw-aangifte doen. Ook als je in een bepaald tijdvak geen btw hoeft te betalen of terugkrijgt. Je doet dus ook aangifte over een tijdvak waarover je geen omzet hebt.
Doe je geen aangifte? Dan legt de fiscus je een naheffingsaanslag op. Daarbovenop riskeer je een boete, omdat je binnen de gestelde termijn geen aangifte hebt gedaan.
Hoe vaak moet je btw-aangifte doen als ondernemer?
Aangifte per maand, kwartaal of jaar
De Belastingdienst laat je weten over welk tijdvak je btw-aangifte moet doen: per maand, kwartaal of jaar. Meestal is dit per kwartaal. Wil je liever per maand of per jaar aangifte doen? Dat kan, maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Uitstel voor het doen van btw-aangifte
De Belastingdienst geeft ondernemers in uitzonderlijke gevallen uitstel voor het doen van btw-aangifte. Uitstel moet je schriftelijk aanvragen bij je belastingkantoor.
Het moet dan gaan om een ernstige calamiteit. Denk aan een brand of overstroming die je computers hebben beschadigd. Ben je inloggegevens kwijt die nodig zijn voor de btw-aangifte? Dat ziet de fiscus niet als reden voor uitstel.
Btw-aangifte doen in 3 eenvoudige stappen
De btw-aangifte doe je eenvoudig met de volgende stappen:
Stap 1: kies een methode
De btw-aangifte kun je op verschillende manieren doen:
Digitaal btw-aangifte doen
Op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst, in het ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ portaal. Je vult hierbij een digitaal btw-aangifte formulier in. Hierbij gebruik je je btw-identificatienummer. Per onderdeel krijg je extra uitleg door op het icoontje met het vraagteken te klikken.
- Via je boekhoudpakket of administratiesoftware
- Via je accountant of belastingadviseur
- Elektronische btw-aangiftesoftware
Tip: hoe je de aangifte omzetbelasting ook doet, zorg ervoor dat de gegevens in je in- en verkoopadministratie altijd up-to-date zijn. Dat scheelt tijd bij de aangifte omzetbelasting.
Stap 2: de btw berekenen
De btw kun je op twee manieren berekenen:
Factuurstelsel
Lever je goederen of diensten aan ondernemers? Of aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals verenigingen of stichtingen? Dan ben je verplicht om een factuur te sturen.
Bij het berekenen van de btw ga je uit van het factuurstelsel. Je berekent de verschuldigde btw dan op basis van de in het aangiftetijdvak ontvangen en verstuurde facturen. De datum op de factuur is daarbij leidend.
Kasstelsel
Wanneer je voornamelijk goederen en diensten levert aan particulieren, werk je vaak met een kas- en bankadministratie. Bij het berekenen van de btw ga je uit van het kasstelsel. Je berekent de verschuldigde btw aan de hand van de in het aangiftetijdvak daadwerkelijk ontvangen bedragen.
Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van de ondernemers voor wie het kasstelsel verplicht is.
Stap 3: de btw-aangifte verzenden
De uiterste inzenddatum van de btw-aangifte staat in het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. De inzenddatum verschilt per tijdvak:
Tijdvak | Uiterste inzenddatum btw-aangifte |
---|---|
Maand | De laatste dag van de maand die volgt op de maand waarover je aangifte doet |
Kwartaal | De laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal waarover je aangifte doet |
Jaar | Vóór 1 april van het eerstvolgende jaar |
Als aangiftedatum geldt de dag waarop de Belastingdienst de aangifte heeft ontvangen.
Herinnering voor btw-aangifte
Wil je een herinnering krijgen om btw-aangifte te doen? Dan heb je de volgende mogelijkheden:
- Stel e-mailherinneringen in. Hiervoor ga je naar het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. Daar kun je bij de gebruikersinstellingen e-mailherinneringen instellen. Je vult hiervoor je e-mailadres in en geeft met een vinkje aan dat je ze wilt ontvangen.
- Gebruik de Btw-alert app. Op je smartphone of tablet krijg je dan een berichtje als het tijd is voor de btw-aangifte. Ook zet de app een herinnering in je agenda.
Tips voor een correcte btw-aangifte
Begin op tijd met je btw-aangifte
Het is slim om op tijd te beginnen met de aangifte, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Controleer daarbij ook of je alle inloggegevens bij de hand hebt en of deze nog geldig zijn. Als je je inloggegevens kwijt bent, kan het even duren voordat je nieuwe hebt.
Zorg dat je op tijd betaalt
Niet alleen de aangifte moet je op tijd inzenden, ook moet je de verschuldigde btw op tijd betalen aan de Belastingdienst. De uiterste ontvangstdatum van de betaling vind je op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst.
Let op de verwerkingstijd van de bank
Banken hebben soms enkele dagen verwerkingstijd nodig. Ook kan de betaling langer duren in het weekend en op sommige feestdagen. Houd hier rekening mee bij de betaling.
Kortdurend uitstel van betaling aanvragen
Onder voorwaarden kun je kortdurend (maximaal vier maanden) uitstel van betaling krijgen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden voor kortdurend uitstel van betaling. Als je hieraan voldoet, kun je dit aanvragen. Zorg wel dat je administratie op orde is!
Whitepaper Belastingwijzigingen
Specifieke regels en tips voor startende ondernemers
Startende ondernemers schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel. De KvK geeft je gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet apart aan te melden. Je krijgt een brief mee met het btw-nummer van je onderneming. Vervolgens ontvang je de eerste btw-aangifte digitaal.
Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?
Heb je weinig omzet? Dan moet je net zo goed btw betalen, tenzij je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling (voor omzetten van minder dan € 20.000). In het laatste geval kun je ontheffing van de btw-verplichtingen krijgen.
Veelgestelde vragen over btw-aangifte
Op welke datum doe je btw-aangifte?
Wanneer je per kwartaal of per maand aangifte doet, dan moet de aangifte uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op de maand of het kwartaal waarover je aangifte doet. Doe je aangifte over het eerste kwartaal? Dan moet deze aangifte uiterlijk 30 april van dat jaar binnen zijn bij de belastingdienst.
Hoe doe je aangifte als eenmanszaak?
Als eenmanszaak doe je op dezelfde manier aangifte als andere ondernemingen. Je doet dit bijvoorbeeld via de beveiligde online omgeving van de Belastingdienst, waar je kan inloggen als ondernemer. In sommige gevallen kun je de btw-aangiftes ook direct via je boekhoudprogramma indienen.
Hoe doe je btw-aangifte zakelijk?
Een btw-aangifte is in de basis altijd zakelijk. Een particulier kan geen btw-aangiftes indienen. Voor het doen van een btw-aangifte kun je het beste inloggen op de website van de Belastingdienst. Daar staat de aangifte klaar om ingediend te worden.